Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Skončí nejvyšší státní zástupce, jak chtěla Pekarová Adamová? Stříž se setká s Blažkem

Autor: Jakub Veinlich - 
29. prosince 2021
05:00

Blíží se konec Igora Stříže v čele Nejvyššího státního zastupitelství? Vláda Andreje Babiše (ANO) ho potvrdila ve funkci v polovině července, nahradil Pavla Zemana, který rezignoval k 30. červnu. Tehdejší opozice, dnešní vládní strany, ministry vyzývala, ať počkají s definitivním jmenováním Stříže až po říjnových volbách. Stávající předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve volební kampani avizovala, že pokud bude koalice Spolu u moci, šéfa státních zástupců odvolá. To jí nyní připomínají i někteří lidé na twitteru. Stříž se už příští týden setká s novým ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS).

Před volbami zněla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nekompromisně. „Nejvyšším státním zástupcem se stane bývalý komunistický prokurátor Igor Stříž, který posílal do vězení za to, že někdo nechtěl sloužit socialistické vlasti. A rozhodla o tom vláda trestně stíhaného premiéra, na jehož řízení může mít státní zástupce vliv. Po volbách ho odvoláme,“ napsala v polovině července, tedy v průběhu volební kampaně, na svůj twitterový účet.

Její silná slova teď připomínají šéfce koaliční strany a předsedkyni Poslanecké sněmovny někteří lidé na twitteru.

„Co mě na této vládě zatím mrzí, je to, že pravděpodobně Markéta Pekarová Adamová nesplní své slovo, které dala v červnu tohoto roku. A sice, že nová vláda, ta Fialova, odvolá Stříže. Nový ministr Blažek, ze kterého radost nemám, v médiích dává totiž najevo, že Stříž odvolán nebude,“ píše jeden z nich.

Pekarová Adamová na dotaz Blesk Zpráv, zda se koalice chystá Stříže odvolat, nereagovala.

Stříž se potká s Blažkem

„Pan doktor Stříž by se měl setkat s panem ministrem v průběhu příštího týdne,“ napsal Blesk Zprávám mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) sice schůzku nepotvrdil, zato Blesk Zprávám naznačil, že Stříž se zatím o své křeslo obávat nemusí. Ministři se jeho žádostí na odvolání nyní zabývat nebudou. „Tato otázka není vůbec na stole. Ve vládě nyní řešíme úplně jiné věci,“ reagoval Blažek.

Za odvolání Stříže se přitom v minulosti stavil také předseda poslaneckého klubu ODS, místopředseda strany a nynější ministr financí Zbyněk Stanjura. Výběr nového nejvyššího státního zástupce Babišovými ministry označil už dříve za „hanebnou personální politiku vlády“.

„Jeden z nich se dnes, 32 let po listopadu 1989, stal nejvyšším státním zástupcem. Po volbách ho odvoláme,“ sliboval v předvolební kampani Stanjura.

„Pevně doufám, že budoucí vláda najde vhodnějšího adepta,“ prohlásil pak místopředseda ODS Martin Kupka, který je dnes za koalici Spolu ve vládě jako ministr dopravy.

Rozhodne vždy vláda

Stříž je podle svých slov na svůj konec připravený. „Legitimně zvolená vláda mě může odvolat kdykoliv. Já s tím počítám každý den,“ řekl na začátku listopadu TV Nova.

Nejvyššího státního zástupce jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra spravedlnosti. Stříže navrhla do funkce po mírném odkladu tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), vláda s jejím návrhem nakonec souhlasila. Jeho předlistopadové členství v KSČ a práce vojenského prokurátora nebyly pro Benešovou žádnou překážkou. Šlo prý o záležitost několika měsíců.

Jorge Estuch ( 31. prosince 2021 09:52 )

Neodvolá paní Pekarová Adamová také bývalého komunistu Předsedu ústavního soudu pana
JUDr. Pavla Rychteckeho???? a nebo to předá Pirátům aby to ohlásili v Bruselu???

esprit ( 30. prosince 2021 01:02 )

..taky nikomu

Tara-Tara ( 29. prosince 2021 16:22 )

nebudu nic vysvětlovat, protože bys to stejně nepochopil...ale vyzvracel ses, tak jdi zase makat

Tomasj ( 29. prosince 2021 16:20 )

Zeman krycí jméno man, toho tam mám, a ten článek z webu, že se Klaus asi 6x hlásil do KSČ si četl? to je nomenklaturní kádr bez členství ve straně

jajas ( 29. prosince 2021 13:56 )

S čistým stolem? To jakože např. s Blažkem? To si děláš pr*du!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa