Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman nepozval Fialovy děti, v Lánech pohostí premiéra s manželkou. Výsadu měli Babišovi

Autor: Jakub Veinlich - 
22. prosince 2021
05:00

Prezident Miloš Zeman dodrží tradici a hned na začátku roku poobědvá opět s premiérem. V Lánech bude ale u slavnostní tabule o něco prázdněji, než například před dvěma lety. To totiž prezidentský pár pozval ke stolu nejen premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho ženu Moniku, ale také jejich mladší děti. Těm dělala společnost i Kateřina Zemanová. Letos mají pozvánku jen předseda vlády Petr Fiala a manželka Jana, nikoliv jejich tři dospělé děti.

I letos se bude v Lánech prostírat novoroční tabule pro prezidenta a premiéra. Osazenstvo u stolu bude ale o poznání skromnější, než například na začátku roku 2020. Ale širší, než loni, kdy bylo prostřeno nakonec jen pro dva.

„Mohu potvrdit, že se plánuje novoroční oběd s premiérem a to na 2. ledna 2022 od 13 hodin v Lánech,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Oběd bude zřejmě v mnohem formálnější atmosféře, než například před dvěma lety. V lednu 2020 totiž nedostal pozvání ke slavnostní tabuli jen premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou Babišovou, ale poprvé v historii se setkaly celé rodiny. Prostřeno totiž bylo také pro první dceru Kateřinu Zemanovou i děti Babišových – tedy Frederika a Vivien.

Původní záměr byl udělat ze setkání rodin obou státníků novoroční tradici. Jenže o rok později ji zhatil koronavirus a letos pro začátek roku 2022 zas výsledek voleb. Premiér totiž není Andrej Babiš, který měl k Miloši Zemanovi blízko, ale nováček ve Strakovce Petr Fiala z ODS, který razí spíše formálnější cestu, byť avizuje, že i on chce s hlavou státu vycházet.

Novoroční oběd v roce 2022 bude nicméně opět v oficiálním formátu. „Plánuje se setkání s manželkami,“ upřesnil pro Blesk Zprávy hradní mluvčí Ovčáček. Den před tím - tedy na Nový rok - by měl novopečený premiér pronést Novoroční projev. Což nebývalo do teď zvykem.

Video  Novoroční oběd prezidenta a premiéra v Lánech  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pro Miloše Zemana to navíc bude předposlední takový oběd. Za rok touto dobou by sice měl být stále ještě v úřadu hlavy státu, bude ale zřejmě krátce před prvním kolem volby jeho nástupce, či nástupkyně.

Babišovo faux pas

V roce 2020 se stal u novoročního stolu trapas. Rodina premiéra Andreje Babiše se totiž až u něj dozvěděla, že první dcera Kateřina oslavila právě narozeniny. Dárek ale Babišovi žádný neměli. „To jsem nějak opomněl. To je možná moje chyba, možná chyba protokolu,“ přiznal tehdy premiér, který naopak nezapomněl s dárkem na prezidenta, kterému daroval katalog koňaků.

O rok později pak Babiš poslal po prezidentovi květiny jak první dámě, tak první dceři. 

Tradici pravidelných novoročních obědů zavedl v roce 2004 Václav Klaus, když do Lán pozval tehdejšího ministerského předsedu Vladimíra Špidlu (68, ČSSD). Od té doby toto posezení neproběhlo jen jednou, kdy v roce 2013 odřekl Klausovi premiér Petr Nečas (57, exODS). Důvod tehdy neuvedl, ale za vším byly rodinné problémy. Nečas se později rozvedl.

Tradiční bývaly také obědy s předsedy parlamentních komor

Prezident Zeman zval k novoročnímu setkání také předsedy parlamentních komor. Letos v půlce ledna ale poobědval už jen s tehdejším předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) Zeman nepozval kvůli jeho cestě na Tchaj-wan.

Rok před tím se oběda účastnil jeho předchůdce Jaroslav Kubera (ODS, †72), který krátce na to zemřel. Zeman a hradní kancléř Vratislav Mynář mu tehdy předali dopis čínské ambasády, která protestovala proti jeho chystané cestě na Tchaj – wan, kterou nakonec podnikl právě jeho nástupce Vystrčil.

Zda se chystá schůzka tří nejvyšších ústavních činitelů na začátek příštího roku, není jasné, hradní mluvčí nechal dotaz bez odpovědi. „Žádnou pozvánku jsem nedostala,“ reagovala pro Blesk Zprávy předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

 

esprit ( 22. prosince 2021 23:44 )

F U N G U J E

esprit ( 22. prosince 2021 23:42 )

Jsou tam!! proto peču tři, někdo je nejí. Já jo.

rudy_hnis ( 22. prosince 2021 23:38 )

Takže nick funguje. Nezapomeň na rozinky, vánočka bez nich není vánočka.

esprit ( 22. prosince 2021 23:38 )

Nedá mi to, ale jeho táta 98 letech, s tím bych šla i do nóbl restaurace. Zlatý náš pradědeček!

esprit ( 22. prosince 2021 23:35 )

Nick máš taky k blití nic ve zlém, peču vánočky tak tady okouním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa