Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fiala pohrozil Zemanovi kompetenční žalobou. A sešel se s ním na neformální schůzce

Aktualizováno -
9. prosince 2021
10:45
Autor: ČTK, simao - 
8. prosince 2021
19:40

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. Fiala to ve středu řekl České televizi. Nemá v úmyslu nominace na členy vlády měnit, zopakoval. Zeman dřív uvedl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra. Fiala za Zemanem zamířil na neformání schůzku ohledně dalšího postupu, prozradil šéf ODS ve čtvrtek.

Kolem jmenování vlády je rušno. Kdo prezidentovi Zemanovi vadí především? Problém má být v jednom jménu - a podle všeho jím skutečně je adept na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Věřím pořád, že bude vláda jmenována jako celek, pokud by pan prezident trval na výhradách k jednomu mnou navrženému kandidátovi, tak bych pokládal za nutné, abych podal kompetenční žalobu. A to proto, aby se jednou pro vždy vyjasnilo, jaké jsou pravomoci prezidenta, jaké jsou pravomoci premiéra v této věci,“ vzkázal ve středu designovaný premiér Petr Fiala (ODS) v České televizi.

Ve čtvrtek pak na twitteru uvedl: „Mohu potvrdit, že jsem se s panem prezidentem sešel na neformální schůzce, kde jsem s ním hovořil o dalším postupu při jmenování vlády.“ Podle informací Blesku řešil Fiala se Zemanem právě nominaci Lipavského.

O možnosti podání kompetenční žaloby, pokud by Zeman nevyhověl návrhu na jmenování nové vlády, dosud mluvil předseda KDU-ČSL a kandidát na vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Vzdát se kandidatury na ministra zahraničí prezident Zeman Pirátovi Lipavskému přitom při rozhovoru v Lánech výslovně nedoporučil, opakovaně to ale naznačil. Použil k tomu mimo jiné citát z Bible. S odvoláním na své zdroje seznámené s průběhem úterní schůzky to dnes napsal Deník N.

O prezidentově doporučení pro Lipavského informovala s odkazem na dva zdroje Frekvence 1. Lipavský podle ní sdělení, že ho ministrem nejmenuje, od Zemana jasně slyšel.

Lipavského setkání s prezidentem na zámku v Lánech patřilo mezi schůzky s kandidáty na ministry Fialovy vlády. Zeman v polovině listopadu řekl televizi Nova, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra. Média spekulovala, že prezidentovy výhrady se týkají právě Lipavského. Bývalý pirátský poslanec se po úterním setkání k záležitosti konkrétně nevyjádřil, situaci nekomentoval ani Pražský hrad.

Fiala již dříve uvedl, že na nominaci kandidátů na členy kabinetu koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) se nic nemění. Deník N s odvoláním na tři zdroje píše, že Zeman při setkání mluvil o tom, že pro Lipavského by se mohlo najít i jiné uplatnění.

„Neřekl ale ani jednou přímo, že má odstoupit. Naznačil, že by mohl být finančně zajištěný, kdyby zvolil jinou variantu,“ cituje deník jednoho z lidí, kteří průběh schůzky znají. Prezident podle něj Lipavskému sdělil, že přehodnotit životní rozhodnutí není nic špatného. Lipavský to přešel bez komentáře.

Video  Lipavský představil Zemanovi své priority. Před dotazy o místu ve vládě kličkoval  - ČTK
Video se připravuje ...

dynaty ( 9. prosince 2021 19:31 )

Kremlu je to úplně u zadele

rudy_hnis ( 9. prosince 2021 17:34 )

Omyl, vyrazit Lipavského znamená Fialovu slabost a přiznání poddanosti Zemanovi.

nespokojeny ( 9. prosince 2021 15:32 )

machrnadevsemi a laanergeruch, nečtu jen PL ,ale i Reflex , ten dokonce odebírám.
Jen potvrzujete, když nemáte argument začnete urážet. Dle stylu vašeho příspěvku zřejmě nic lepšího nevymyslíte.
Přesto, mějte se hezky a buďte zdraví. Chce to přečíst více informací a potom si udělat vlastní názor. Přání a skutečnost většinou bývají rozdílné.

denisz ( 9. prosince 2021 14:35 )

Parlamentní listy byli institutem novinářů zařazeny mezi věrohodné zpravodajství.
Podle mě jsou jedny z mála opravdu nezávislých zpravodajství, co nejvíce ctí svobodu slova a projevu, dávají možnost různým názorům bez cenzury. Nevnucují nikomu, jaký má mít kdo názor. To někomu může vadit a tak je nálepkuje dezinformační, aby odradil je navštěvovat. Objektivitě přispívá i skutečnost, že zde umožňují komentáře veřejnosti. Toho se spousta portálů protivládních obávají. Tuší asi, že by je kritika nepotěšila. Návštěvnost je vysoká, 7 mil. měsíčně. Jsou tak zajímavé a přínosné, že je navštěvují i bezpečnostní informační služby. Tady se mohou dozvědět něco navíc, nejen omílané fráze. Přispívají sem i opravdu nezávislí novináři, přispěvatelé, které jinde zatracují. Politici tu mají své profily a můžete se jich dokonce tázat. Dělají od lidí průzkumy popularity politiků, osobností aj. Je to profesionální zpravodajství. Pro široký přehled PL čtu nejvíce, pak i provládní Dnes, ba i protivládní Forum24. Vřele doporučuji, i když to chce hodně času a námahy, kterou mnozí nechtějí podstoupit..

denisz ( 9. prosince 2021 14:25 )

Být Lipavský státnicky odpovědný, by nebrzdil ustavení vlády svoji problematickou osobou, proti které jsou výhrady z mnoha míst. Funkci ministra zahraničí by měly vykonávat osoby, které mají dlouhodobé životní a profesní zkušenosti s diplomacií, aby byly zahraničními partnery vnímány s velkým respektem. Pirátští stranicí mají více ambicí než předpokladů. Lipavský má jistě možnosti uchytit se jinde. Nebo ne ? Ústava říká – president jmenuje ministra. Kdyby měl president jen formálně slavnostně potvrdit návrh premiéra, tak by to tak bylo v Ústavě i formulováno. Asi je to pojistka, kdyby byl premiér příliš tlačen vládním koaličním partnerem. Jsem tedy moc zvědav jak dopadne kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu a bylo konečně jasno. . .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa