Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Radní ČT svůj boj se Zemanem nevzdává. Na prezidenta kvůli lžím podá novou žalobu

Autor: ČTK - 
12. srpna 2021
11:52

Radní České televize a bývalý poradce z úřadu vlády Zdeněk Šarapatka stáhnul žalobu, kterou se domáhá omluvy za výroky prezidenta Miloše Zemana. Dnes to uvedl server Seznam Zprávy, podle kterého však Šarapatka plánuje podat novou žalobu. Stažení odůvodnil Šarapatkův právník tím, že ministerstvo financí, na které radní žalobu původně podal, nesouhlasilo s tím, aby byl žalován přímo prezident.

Šarapatka stát žaloval kvůli Zemanově tvrzení, že ho vyhodil pro neschopnost. O tom, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba, rozhodl Ústavní soud. Podle něj Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce.

„Chceme vše urychlit, proto jsme žalobu stáhli. A nyní ji podáme k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 znovu. Tentokrát už přímo na pana Miloše Zemana,“ řekl Seznam Zprávám Šarapatkův právník Artur Ostrý. Právní zástupce Hradu Marek Nespala serveru řekl, že zatím informaci o zpětvzetí žaloby nemá. Podotkl, že pokud bude podána nová žaloba, půjde o „nový právní příběh“.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka přitom odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Šarapatka nejdříve zažaloval ministerstvo financí, podle tehdejšího výkladu totiž prezidenta nešlo přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale rozhodnutí soudů zrušil, spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Video  Projev Miloše Zemana při pietě za oběti covidu na Hradě 
Video se připravuje ...

lynx ( 12. srpna 2021 23:31 )

A neměl by mu ten soud za to věčné lhaní a urážky udělit třeba 20 ran holí? Možná by pak lépe zvažoval, jaké prdy vypouští z úst. (Zvažoval jsem hubu, ale ovládl jsem se. )

denisz ( 12. srpna 2021 20:58 )

Takže jde o Šarapatkovu staronovou žalobu na presidenta. Škoda, že zde záměrně neuvedli, co o něm Zeman řekl. Šarapatka je vnímán jako velmi loajální až podlízavý vůči šéfovi ČT Dvořákovi, který by jistou kritičnost naopak potřeboval, aby ČT byla více vyváženě nezávislá ve zpravodajství a diskusích. Upřímní lidé u ostatních vždy riskují, přesto si jich více vážím, než podlízavců.

al.bunda ( 12. srpna 2021 13:19 )

Starápatka za chvlku z rady vypadne tak se chce ještě zviditelnit,doufaje že si ho třeba pyjáti vezmou za poradce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa