Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman v izolaci přijal adepta na ministra Beka, předtím Baxu. Kdo bude další?

Aktualizováno -
30. listopadu 2021
15:51
Autor: ČTK, simao - 
30. listopadu 2021
07:20

Druhým dnem pokračují jednání Miloše Zemana s kandidáty na ministry nové vlády, kterou tvoří Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se Starosty a nezávislými (STAN). Na zámek do Lán za hlavou státu dorazil dopoledne nominant na ministra kultury Martin Baxa (ODS), schůzku má za sebou už i  kandidát na ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). Baxa (ODS) na setkání hovořil o propojení kultury a vzdělání i kompenzacích za dopady pandemie covidu-19 na kulturu. Prezident se podle něj zajímal o problémy památkové péče a její financování. O spekulacích ohledně dalších kandidátů na ministry podle Baxy nemluvili. Bek po jednání s prezidentem řekl, že nevedli diskusi o starých sporech. 

Senátor Mikuláš Bek (STAN)strávil u Zemana necelou půl hodinu. Jednání prý bylo věcné. 

„Domluvili jsme se na případném pokračování konzultací, pokud budu jmenovaný,“ řekl Bek na krátkém brífingu po odchodu ze zámku v Lánech před místní bránou ve špatném počasí. 

Zemana v minulosti nechtěl před prezidentskými volbami vpustit jako rektor Masarykovy univerzity na přednášky, Zeman ho následně nepozval na ceremoniál na Pražském hradě. Staré rány ale oba politici v úterý neotevírali. 

„Nevraceli jsme se k minulosti,“ řekl kandidát na minstra pro evropské záležitosti po rozhovoru s prezidentem. 

Právě české předsednictví EU v roce 2022, bylo hlavním tématem konzultací. Bek by byl raději, kdyby měl na předsednictví více peněz, něž kolik naplánovala v rámci rozpočtu odcházející vláda. 

„Měl bych mnohem lehčí situaci, kdyby vláda přidala mnohem víc, hrál bych s lepšími notami,“ okomentoval Bek rozpočet na předsednictví. Navyšovat ale podle něj nepůjde.  „Bude to rozpočet úsporný,“ dodal. 

I Bek vedl rozhovor s prezidentem před plexisklo, protože Zeman musí být kvůli nakáza covid-19 v izolaci.  „Myslím, že žijeme ve zvláštním čase, že se měřítka toho, co je normální a co není posunula,“ okomentoval aranžmá schůzky. Prosklená budka ale prý dialog nijak nenarušila. 

„Oddalovat jmenování vlády bych považoval za mnohem větší zlo,“ dodal kandidát na minsitra. 

Baxa chce víc peněz pro kulturu

Jednání se uskutečnilo tedy v podobných podmínkách jako nedělní setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a pondělní s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Bodobně hovořil dnes s s prezidentem také kandidát na ministra kultury a primátor Plzně Martin Baxa (ODS) „Na jednání to nemělo žádný vliv, byla to živá debata,“ řekl Baxa.

Podobně jako mnozí bývalí ministři kultury i Baxa hovořil o tom, že se bude zasazovat o růst rozpočtu kultury bez náhrad církvím na jedno procento hrubého domácího produktu (HDP). K tomu se již v koaliční smlouvě zavázala koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými. Koalice chce také připravit zákon o veřejných kulturních institucích a prosazovat vyšší daňové zvýhodnění mecenášství a sponzorování. Z fondu kinematografie chtějí koaliční strany vytvořit fond audiovize s podporou herního průmyslu a do volby rad veřejnoprávních médií zapojit Senát, když nyní vybírá jejich členy jen Sněmovna.

Kdo další je na řadě?

Kandidáti budou za Zemanem přijíždět podle abecedního pořadí. Jako první do Lán dorazil v pondělí možný budoucí vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Jako druhý pak kandidát na ministra kultury Martin Baxa (ODS).

Ten po jednání nepotvrdil, zda by měla hlava státu výhrady k nominaci Jana Lipavského na místo ministra zahraničí. Nadále tak není jisté, kterého ze členů vlády se prezident případně chystá „vetovat“. Spekulovalo se též právě o Bekovi.

Protože je prezident kvůli onemocnění covidem-19 v izolaci, jednal Bartoš se Zemanem přes mikrofony. Prezident byl po dobu schůzky oddělen plexisklovou bariérou.

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Poté se Zeman opět setká s premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým mluvil již v neděli po jmenování do funkce předsedy vlády.

Seznam kandidátů na ministry předal Fiala Zemanovi v polovině listopadu. V uplynulém týdnu se nominace kvůli možnému střetu zájmů vzdal místopředseda Starostů Věslav Michalik. Hnutí STAN na jeho místo vybralo bankéře Jozefa Síkelu.

Termíny kandidátů na ministry na slyšení u Zemana

Bartoš, Ivan (41, Piráti), ministr pro místní rozvoj … po 29.11., 15.00

Baxa, Martin (46, ODS) ministr kultury … út 30. 11., 11:00

Bek, Mikuláš (57, za STAN), ministr pro EU … út 30. 11., 15:00

Blažek, Pavel (52, ODS), ministr spravedlnosti … st 1.12., 11:00

Černochová, Jana (48, ODS), ministryně spravedlnosti … st 1.12., 15.:00

Gazdík, Petr (47, STAN), ministr školství … čt 2.12., 11:00

Hubáčková Anna (64, za KDU- ČSL), ministryně životního prostředí … čt 2.12., 15:00

Jurečka, Marian (40, KDU- ČSL), ministr práce a sociálních věcí .. pá 3.12., 11:00

Kupka, Martin (46, ODS), ministr dopravy … po 6.12., 11:00

Langšádlová, Helena (58, TOP 09), ministryně pro vědu … po 6.12, 15:00

Lipavský, Jan (36, Piráti), ministr zahraničí … út 7.12., 11:00

Nekula, Zdeněk (51, KDU-ČSL), ministr zemědělství … út 7.12., 15:00

Rakušan, Vít (43, STAN), ministr vnitra … st 8.12., 11:00

Síkela, Jozef (STAN), ministr průmyslu a obchodu … st 8.12, 15:00

Stanjura, Zbyněk (57, ODS), ministr financí … čt 9.12., 11:00

Šalomoun, Michal (47, Piráti), ministr pro legislativu … čt 9.12., 15:00

Válek, Vlastimil, (61, TOP 09), ministr zdravotnictví … pá 10. 12., 11:00

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Levsalonu ( 30. listopadu 2021 16:56 )

Vida, pozlaceny stolecek mu do plexiklece pridali. A na tom stolecku kristalovy popelnicek . A v tom kristalovem popelnicku oharek z machorky.
A co zitra? Zitra bude pojizny nocnicek?

nespokojeny ( 30. listopadu 2021 16:29 )

Beckmann, napiš to prosím ještě jednou a tentokrát pomalu. Než to odešleš, tak si to přečti.

ingmarie ( 30. listopadu 2021 13:02 )

Měli by mu přidat do akvária i postel a televizi

ingmarie ( 30. listopadu 2021 13:00 )

Jj. Jinak na něj nikdo nemá čas ani náladu , tak si to musí vynutit.

151515 ( 30. listopadu 2021 09:14 )

Je to strašně těžké pozorovat prezidenta, který se i v době osobních a společenských komplikací stále nemůže nabažit své moci. Všichni normální lidé si přejí, aby šel vývoj cestou nejmenšího odporu. Pochybuji, že se ještě najde někdo, kdo věří tomu člověku ve vitrín+, že jedná v zájmu všeho lidu v ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa