Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman přijal Bartoše, řešili bydlení i stavební zákon. Problémové jméno šéf Pirátů tají

Aktualizováno -
29. listopadu 2021
17:50
Autor: Jakub Kopřiva, Jakub Veinlich, ČTK - 
29. listopadu 2021
05:00

Digitalizace, dostupné bydlení, ale i stavební zákon byly tématy pondělního jednání předsedy Pirátů Ivana Bartoše a prezidenta Miloše Zemana v Lánech. S Bartošem začala série schůzek hlavy státy s kandidáty na ministry do nové vlády, šéf Pirátů by měl být v kabinetu Petra Fialy (ODS) vicepremiérem a šéfem ministerstva pro místní rozvoj. S prezidentem neměli  žádný zásadní rozpor. Bartoš nepotvrdil, že se Zeman chystá překazit vstup do vlády Pirátovi Janu Lipavskému, který je jinak nominantem na post ministra zahraničních věcí.

„Pan prezident byl poměrně dobře informován, jaké jsou největší problémy tohoto rezortu,“ řekl Bartoš po téměř hodinové schůzce, kterou jako kandidát do vlády absolvoval jako první díky abecednímu pořadí. 

Se Zemanem jednal Bartoš ve stejné místnosti a ve stejném aranžmá, ve kterém prezident jmenoval v neděli Petra Fialu novým českým premiérem. 

„Byl jsem s režimem obeznámený už včera. Řekněme, že to bylo v komornější atmosféře, kdy jsem si sedl do křesla a povídali jsme si přes mikrofon,“ popsal Bartoš průběh schůzky, kdy prezident seděl opět v prosklené budce a kandidát na ministra pro místní rozvoj v sále u stolu.

Video  Bartoš po schůzce se Zemanem: Mluvili jsme o dostupnosti bydlení, digitalizaci i stavebním zákoně  - ČTK
Video se připravuje ...

Hlavním tématem jednání obou politiů byla především agenta spadající pod ministerstvo pro místní rozvoj a také oblast digitalizace, která má pod Bartoše ve vládě Petra Fialy spadat. 

„At je to otázka stavebního zákona, dostupnosti bydlení, ale i třeba fungování státní správy a samospráv, řešili jsme taktéž i otázky digitalizace, kterým směrem posouvat digitální tranformaci,“ upřesnil Bartoš probíraná témata. 

Problematický kandidát obestřený mlhou

Zeman má s jedním předloženým kandidátem problém. Naznačil, že by mohl jeho případné jmenování vetovat, jakkoli mu ústava takovou pravomoc nedává. Dnes už jmenovanému premiérovi Petru Fialovi doporučil, aby se buď zmiňovaného úřadu ujal dočasně sám, nebo mu navrhnul jiné jméno na tento resort.

Spekulovat se začalo o tom, že tím kandidátem, se kterým má prezident problém, je kandidát Pirátské strany na post ministra zahraničí Jan Lipavský. Bartoš to ale po dnešní schůzce nechtěl příliš komentovat. 

„Tu dohodu, že se nebudeme bavit o tom, kdo je ten problematický člověk, budu ctít. A je i správné, že se pan prezident setká se všemi těmi kandidáty,“ dodal Bartoš.  

Miloš Zeman v neděli Petrovi Fialovi (ODS) slíbil, že už od pondělí se začne scházet s kandidáty na ministry. A to podle abecedy. „Tento seriál skončí 13. prosince, a od té doby bude možné připravovat ustavení vlády jako celku,“ řekl včera prezident novopečenému premiérovi.

Podle Bartoše sice schůzky s kandidáty na ministry mohou být v aktuální situaci, kdy rostou počty nakažených covid-19, určitým zdržením. „Mohlo by se postupovat rychleji, ale musíme brát v potaz zdravotní stav prezidenta,“ míní Bartoš, který ale dohodnutý harmonogram mezi prezidentem Zemanem a novým premiérem Petrem Fialou respektuje. 

„Akvárium“, nebo videohovor?

Že covid umí znepříjemnit život, nám předvádí skoro dva roky. Teď o tom přesvědčil i Hrad. Prezident Miloš Zeman kvůli nákaze jmenoval Petra Fialu (ODS) premiérem z „akvárka“. Tedy za plexisklovou bariérou, která byla jednou z mála možností, aby mohl ceremoniál včera v Lánech proběhnout.

Blesk se ptal už v neděli na Hradě, jak budou hovory mezi hlavou státu a kandidáty vypadat? „Jednání budou probíhat ve stejném aranžmá jako při jmenování předsedy vlády,“ prozradil pro Blesk mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Hradní protokolář Vladimír Kruliš (40) pak dodal, že variantou je i videohovor, záležet bude na rozhodnutí prezidenta.

Než Baroš vyrazil do Lán rozepsal se na svém facebookovém účtu co vše chce s prezidentem probrat, i čemu by se chtěl případně jako ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci věnovovat. 

Bartoše také zajímalo, se kterým kandidátem na ministra má prezident Zeman problém. 

„Zahájím tak kolečko schůzek pana prezidenta se všemi kandidáty na jednotlivé ministerské posty v budoucí vládě. Z pozice předsedy Pirátské strany bych panu prezidentovi rád představil pirátské kandidáty na jednotlivé ministry a naše cíle, se kterými jsme do nové vládní spolupráce vstupovali,“ připsal Bartoš na svém facebookovém účtu. než se setkal se Zemanem. Schůzka skončila zhruba po hodině.

Takhle přijdou kandidáti

  1. Bartoš, Ivan (41, Piráti), ministr pro místní rozvoj
  2. Baxa, Martin (46, ODS) ministr kultury
  3. Bek, Mikuláš (57, za STAN), ministr pro EU
  4. Blažek, Pavel (52, ODS), ministr spravedlnosti
  5. Černochová, Jana (48, ODS), ministryně spravedlnosti
  6. Gazdík, Petr (47, STAN), ministr školství
  7. Hubáčková Anna (64, za KDU- ČSL), ministryně životního prostředí
  8. Jurečka, Marian (40, KDU- ČSL), ministr práce a sociálních věcí
  9. Kupka, Martin (46, ODS), ministr dopravy
  10. Langšádlová, Helena (58, TOP 09), ministryně pro vědu
  11. Lipavský, Jan (36, Piráti), ministr zahraničí
  12. Nekula, Zdeněk (51, KDU-ČSL), ministr zemědělství
  13. Rakušan, Vít (43, STAN), ministr vnitra
  14. Stanjura, Zbyněk (57, ODS), ministr financí
  15. Šalomoun, Michal (47, Piráti), ministr pro legislativu
  16. Válek, Vlastimil, (61, TOP 09), ministr zdravotnictví

Milý Petře

Už na první pohled byl v neděli patrný rozdíl mezi tímto a jinými jmenovanými ceremoniály v minulosti. U otevřených dveří do místnosti stála stavba z plexiskla, připravená pro Zemana kvůli jeho izolaci. Podle vyjádření Hradu prezident byl s tímto řešením obeznámen a souhlasil s ním.

Do proskleného boxu pak Zemana přivezli zdravotníci v ochranných oblecích. Samotný akt proběhl téměř standardně, kdy kancléř Vratislav Mynář (54) přečetl slib a novopečený premiér jej stvrdil slovem „slibuji“ a podpisem. Chybělo jen tradiční podání ruky hlavě státu a přípitek.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Prezident pak v krátkém projevu pogratuloval Fialovi ke jmenování, kdy použil i oslovení „Milý Petře“. A nebyl by to Zeman, aby si během své řeči do někoho nerýpnul. „Sám jsem tuto funkci vykonával…řídil jsem se při tom dvěma zásadami. Vážit si lidí, kteří v životě něco dokázali, a nevážit si žvanilů, ale kteří radí druhým, jak mají pracovat. To se týkalo jak novinářů, tak i neúspěšných politiků,“ prohlásila hlava státu.

Výhrady trvají

Zeman už od pondělí začne kolečko s kandidáty na ministry. Netají se ale tím, že k jednomu kandidátovi má výhrady. Mělo by se jednat o kandidáta na šéfa české diplomacie Jana Lipavského (36, Piráti). „Výhrady přetrvávají, věřím, že mohou být rozptýleny rozhovory, jak budou vedeny,“ řekl k tomu designovaný premiér Fiala, který ale konkrétní jméno prozradit nechtěl. A dodal, že na nominacích bude trvat. Pokud vše půjde hladce a Zeman se „nesekne“ na některém jménu v budoucím kabinetu, mohla by nová vláda začít úřadovat už v půlce prosince.

Jeden chybí

Otazník visí nad kandidátem na ministra průmyslu, jelikož původně navrhovaný Věslav Michalik (58, STAN) se funkce vzdal. A to kvůli možnému střetu zájmů. Starostové tak hledají nového kandidáta, favoritem by měl být ekonom Filip Matějka (41). Celostátní výbor schvaloval jméno nového kandidáta včera večer, výsledek ale nebyl do uzávěrky tohoto vydání Blesku znám.

Kdo to tu teď řídí

Česko má nyní dva premiéry, toho v demisi Andreje Babiše (67, ANO) a toho designovaného, tedy Petra Fialu. Jenže zemi bude zatím řídit jen jeden z nich. A to ten dosluhující. Babišův kabinet totiž zanikne až se jmenováním toho nového, a tudíž mu do té doby přísluší normálně vládnout se všemi pravomocemi, které k tomu náleží. Dosluhující premiér ale už většinu hlavně covidových opatření konzultuje s členy nastupující Fialovy vlády.

Gratulace i neobvyklé aranžmá

Novopečenému premiérovi také včera přišla řada gratulací, mezi prvními byl i Andrej Babiš. Mezi prvními byli i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (48) a premiér Eduard Heger 45, (OĽaNO). A jmenování Fialy za zvláštních epidemiologických podmínek si všimla i řada zahraničních médií, třeba agentury AFP a Reuters. A také upozorňují, že nová vláda bude muset čelit například energetické krizi a také další covidové vlně.

Video  První brífink premiéra Fialy: Jasný vzkaz pro neočkované!  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

joanna5 ( 30. listopadu 2021 13:02 )

pardon, zatim plati 16 táců za 2+1, ale ted samozrejme budou zdrazovat energie

joanna5 ( 30. listopadu 2021 06:56 )

mladi plati najem 20 táců mesicne ve meste - zastropujte konecne toto, aby uz ti smelinari s byty takto lidi nedojili, co se deje je neskutecny

denisz ( 30. listopadu 2021 02:52 )

O nepříjemných věcech pro Piráty se Bartoš nevyjadřuje a spíše mlží. Presidenta kandidatura Lipavského nejvíc zajímá. Asi Bartošovi sdělil, jako jsou jeho výhrady. Prestižním šéfem české diplomacie nemůže být nějaký mladý pirátský aktivista, ovlivněný studiem sociálních věd a university v Kentu přes Sorosův Erasmus, který má jen praxi analytika a manažera IT a trochu v zahraničním výboru Sněmovny. Českou diplomacii by dost degradoval, nastalo by jen probruselské podlézání, s jejími postoji k Izraeli, Rusku, Číně, k migraci, zelenému plánu, podporou radikálního teroristického Hamasu v Palestině apod. Na takovou funkci musí vyzrát, i když je vzdělaný, se znalosti jazyků a má i jakýsi přehled.
S pirátskými straníky to není a nebude lehké ani v nové vládě. Lipavskému chybí zkušenost, nutná praxe, hlavně pokora a diplomatické jednání. Tak nějak se asi ptal.

vilda69 ( 29. listopadu 2021 22:06 )

Tak on klouzavej Ivan mlží

Skrhola ( 29. listopadu 2021 20:18 )

Doufám že "vrtošivý stařík" v nemocnici nevyměknul a bude toho antisemitu a podporovatele arabských teroristů vetovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa