Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojtěch má koronavirus, zůstane v izolaci. Pošle do karantény vládu v čele s Babišem?

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
12:50
Autor: sova, ČTK - 
28. listopadu 2021
11:45

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) měl pozitivní PCR na koronavirus. Oznámil to na svém twitteru s tím, že díky očkování má mírný průběh onemocnění. Vojtěch byl naposledy ve čtvrtek v kontaktu s kolegy z vlády, včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle Vojtěcha musí hygienici vyhodnotit, zda šlo o rizikový kontakt. Babiš i další ministři jsou plně očkovaní a podle stvajících pravidel hygieny lidé s plnou vakcinací do karantény nemusí.

„Dnes v poledne se do Otázek Václava Moravce připojím vzdáleně. Z pátku na sobotu mi nebylo dobře, proto jsem si včera došel preventivně na PCR test. Ten bohužel ukázal, že jsem pozitivní. Nastupuji tak do 14denní izolace. Díky očkování mám mírný průběh a budu tak pracovat z domova,“ zní celé prohlášení ministra Vojtěcha.

Ministr zatím nechce odhadovat, kolik lidí pošlou hygienici kvůli jeho onemocnění do karantény. V Otázkách Václava Moravce řekl, že už v sobotu vyplnil samotrasovací formulář. „Nechci teď spekulovat, kdo půjde do karantény a kdo nikoliv, protože pan premiér a další členové vlády jsou očkováni. Ale je pravda, že já jsem včera dostal výsledek o pozitivním testu a velmi záhy i SMS zprávu s žádostí o vyplnění toho takzvaného samotrasovacího formuláře, což funguje velmi dobře. Tam jsem vyplnil veškeré kontakty, se kterými jsem byl v posledních dnech a předpokládám, že hygiena to bude takto řešit,“ řekl Vojtěch, na jehož hlase byly znát známky rýmy a nachlazení.

Vojtěch se ve čtvrtek zúčastnil jednání vlády, která rozhodovala o vyhlášení nouzového stavu, byl tak v kontaktu s řadou ministrů i premiérem v demisi Andrejem Babišem.  „Já jsem se s ním viděl na vládě ve čtvrtek fyzicky, a to řídil vládu ve velmi velké vzdálenosti, takže skutečně nevím, jestli hygiena vyhodnotí, že je to rizikový kontakt,“ řekl Vojtěch s tím, že Babiš i další ministři jsou očkovaní. Za rizikový kontakt hygienici považují ty, kteří jsou v blízkém kontaktu s nakaženým bez ochrany nosu a úst. Očkované navíc do karantény podle platných pravidel neposílají

Ministr zdravotnictví není prvním členem vlády, který onemocnění dostal. Prošli jím ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), někdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zemědělství Miroslav Toman (oba ČSSD) nebo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Pandemie koronaviru v Česku v posledních týdnech výrazně zesílila, počty odhalených onemocnění se ve všední dny dostaly vysoko přes 20.000. Za sobotu jich přibylo 12.514, což je zhruba o desetinu méně než před týdnem. V nemocnicích je téměř 6000 lidí s covidem-19, 948 z nich je ve vážném stavu. Zejména nemocnice na Moravě a ve Slezsku zastavily odkladnou péči, začaly také přesuny pacientů mezi kraji.

Video  Vojtěch o bavorském modelu po česku: Rekord byl poslední kapka. A hrozí vánoční lockdown?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slafa ( 14. prosince 2021 23:39 )

Vojtechu dej si dalsi davku,je videt ze se po ockovani blbne

stařec ( 7. prosince 2021 12:25 )

Nebudu Ti psát,že jsi blb protože žádný blb nevěří,že je blb!!!

Aktimel ( 29. listopadu 2021 06:41 )

Nech se vyšěetřit, ale na psychiatrii, ty genocido!

Aktimel ( 28. listopadu 2021 21:51 )

Očkujte se, jiného vám stejně nezbyde!

Actimel ( 28. listopadu 2021 21:14 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa