Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanovi opustí nemocnici jen na propustku? V Lánech mu chystají speciální vybavení

Aktualizováno -
24. listopadu 2021
19:24
Autor: sova, ČTK, vei, jko - 
24. listopadu 2021
14:15

Prezident republiky Miloš Zeman by měl být z Ústřední vojenské nemocnice propuštěn ve čtvrtek, potvrdily zdroje Blesk Zpráv. Napsal to i server Seznam Zprávy. Hlava státu by poté měla zamířit na zámek v Lánech, kde v pátek plánuje jmenovat premiérem šéfa ODS Petra Fialu. I podle informací Blesk Zpráv by Zeman do Lán mohl dorazit jen na několikadenní propustku.

Opustit nemocnici by měl Zeman v pátečních dopoledních hodinách. Seznam Zprávám to měly potvrdil dva důvěryhodné zdroje.

Ještě ráno by měli zdravotní stav hlavy státu zhodnotit lékaři. Ve stejný den ve 13:30 se na Pražském hradě odehraje tiskový brífink kancléře Vratislava Mynáře, jak ve středu informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident s propustkou?

Prozatím není jasné, na jak dlouho Zeman ÚVN opustí. Někteří členové prezidentova lékařského konzilia by nicméně byli radši, kdyby Zeman v nemocnici setrval i nadále a dostával jen krátkodobé propustky.

„Lány nejsou Špicberky, doprava tam je vcelku jednoduchá. Samozřejmě je stát schopen zařídit péči o svého prezidenta i 30 kilometrů za Prahu,“ uvedl chirurg a člen Zemanova konzilia Pavel Pafko pro televizi Prima.

Podle CNN Prima News by se Zeman mohl do ÚVN skutečně vrátit. Televize se odkazuje na šéfa konzilia, rektor Tomáše Zimu. „Do domácího léčení bude Zeman propuštěný zatím jen tzv. na propustku,“ zaznělo ve zprávách na Primě.

„Aby bylo zjištěno, jaké jsou schopnosti i možnosti té ošetřovatelské péče a samozřejmě i to, jak pan prezident na to bude reagovat. Já se domnívám, že kombinace péče v ÚVN třeba třeba s propustkou do Lán na několik dní je asi to nejvhodnější možné řešení,“ uvedl Zima s tím, že nemocnice není vězení a Zeman si přeje, aby byl v Lánech.

Mluvčí ODS: Jmenování Fialy v pátek platí

Blesku potvrdil páteční jmenování předsedy občanských demokratů premiérem mluvčí ODS Václav Smolka. „Kancléř prezidenta republiky dnes potvrdil, že Petr Fiala bude jmenován premiérem v pátek. Konkrétní čas jmenování bude upřesněn během zítřka,“ napsal v SMS.

Kromě jmenování Fialy má Zeman v plánu také schůzky se všemi kandidáty na ministry, jak avizoval již dříve.

Video  Prezident na Nově o zdraví, covidu i nové vládě: Zeman podpořil omezení pro neočkované.  - TV Nova
Video se připravuje ...

Konzilium propuštění nedoporučovalo

Zeman se v ÚVN léčí od 10. října kvůli zhoršení svého chronického onemocnění, původně byl na klinice intenzivní medicíny. Minulé pondělí byl Zeman přeložen na lůžko dlouhodobé péče.

Proti tomu, aby prezident opustil nemocnici, se postavilo jeho lékařské konzilium. Jeho šéf, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, minulý týden řekl, že o prezidentově zdravotním stavu mluvil s dalším členem konzilia, Zemanovým ošetřujícím lékařem a ředitelem ÚVN Miroslavem Zavoralem. „My se domníváme, že pan prezident by ještě hospitalizaci potřeboval,“ řekl Zima s tím, že prezident mohl nemocnici opustit krátkodobě například na jmenování premiéra. Zima zdůraznil, že pokračování péče v nemocnici je potřebné, aby prezident zesílil. K takovému stanovisku není potřeba svolávat celé Zemanovo lékařské konzilium, které se pravděpodobně sejde za dva až tři týdny, řekl.

Prezident bude mít v Lánech podle dřívějších zpráv médií speciálně upravený pokoj, jehož vybavení bude odpovídat nemocničnímu. V Lánech bude také působit personál ÚVN, počítá se s nasazením pěti až sedmi zdravotníků.

pitomik007 ( 25. listopadu 2021 07:30 )

Co si konkrétně ty představuješ pod slovem myslet?

pitomik007 ( 25. listopadu 2021 07:16 )

Třeba ho budou léčit přes Skype.

sarina ( 25. listopadu 2021 07:10 )

Když bude nová vláda jmenovaná tak první co by měla udělat, nechat si udělat nový pultík, protože ke starému se 5 TRPASLÍKŮ nevejde.

aquarie ( 25. listopadu 2021 02:12 )

Takze ve chvili, kde se vsude pise, jak je nedostatek personalu, jak jsou nemocnice pomalu na dne, si prezident, kteremu nedoporucili odchod z nemocnice ,pro sebe vyblokuje skupinu zdravotniku, kteri za nim budou muset dojizdet.

buban ( 24. listopadu 2021 20:58 )

Jj ples.koni-Zemanovi opustí nemocnici.Ples.koví pisálci,píšete v řeči kterého kmene?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa