Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ratha pustili z vězení! Svobodu mu zatrhla státní zástupkyně, podala stížnost

Aktualizováno -
9. listopadu 2021
14:30
Autor: ČTK, mat - 
9. listopadu 2021
12:55

Soud v Brně rozhodl o propuštění někdejšího středočeského hejtmana a lékaře Davida Ratha (55) z vězení. Radost ze svobody mu ale ještě v soudní síni zkazila státní zástupkyně. Ta navrhovala žádost zamítnout a po rozsudku podala stížnost. Rath tak dále zůstává za mřížemi. Ze sedmiletého trestu za korupci si odpykal polovinu.

Městský soud v Brně  rozhodl o podmíněném propuštění Davida Ratha z vězení s délkou zkušební doby sedmi let. „Jsou splněny tři podmínky. Odpykal si polovinu trestu, prokázal polepšení ve výkonu trestu a má prognózu řádného života a nápravy na svobodě. Dostal pět pochval, s tím jsem se ještě snad nesetkal,” odůvodnil rozhodnutí Josef Tatíček.

Státní zástupkyně Adriana Valcová proti propuštění podala stížnost, Rath tak nadále zůstává ve vězení. Podle ní nenastala sebereflexe v takové míře, aby si uvědomil, co spáchal a jakým způsobem to mělo vliv na nahlížení na politiky. Připomněla, že nezaplatil celý peněžitý trest. Podmíněné propuštění Ratha by tak podle ní bylo předčasné, protože mu byl trest v související kauze nepravomocně o rok zvýšen.

O věci tak bude rozhodovat Krajský soud v Brně.

Rath: Chtěl jsem být prospěšný straně

Rath soudu řekl, že trest přijal a chce fungovat už jinak. „Myslím, že to byla dostačující zkušenost, abych něco podobného do konce života neudělal. Tehdy to byl souběh mnoha okolností, byl jsem hejtman, volební lídr, měl jsem blízko k vedení strany, a to způsobilo celý ten děj,” řekl soudu prošedivělý Rath, kterého eskorta přivedla k soudu stranou novinářů.

Video  Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár o podání žádosti o podmínečné propuštění Davida Ratha  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

„Byla ustálená praxe, že člověk v nějaké pozici se snaží získat prostředky spojené s jeho politickou kariérou. Měl jsem to za běžnou praxi. Byl to tlak okolí, příležitost, ustálené zvyky ve vrstvě politické reprezentace a také chuť uspět, být pro stranu prospěšný," dodal Rath.

Chtějí jeho služby

Žádost o Rathovo podmínečné propuštění nepodal jeho advokát, nýbrž Svaz pacientů České republiky. Svaz pacientů České republiky se chce za Ratha zaručit. „Využili bychom jeho odborných znalostí, aby nám zpracovával stanoviska. Chtěli bychom ho aktivizovat do role pacientského ombudsmana pro střední Čechy,“ sdělil prezident svazu Lubomír Olejár.

Uvedl, že by ho v organizaci měli rádi i v grémiu. Olejár také chce, aby Rathovy děti měly doma tátu.

Pověstná krabice

Policie Ratha zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy.

V této takzvané první větvi kauzy si Rath vyslechl sedmiletý trest vězení a dostal také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti.

Z částky zatím zaplatil zhruba polovinu. Právě to je podle státní zástupkyně jeden z důvodů, proč ho nepropustit. Vzhledem k tomu by mu soud mohl uložit náhradní trest, který zněl na 2,5 roku, reálně by tak Rathovi za nezaplacení poloviny částky hrozil asi rok a čtvrt vězení. Rath uvedl, že v případě propuštění by peněžitý trest mohl lépe splácet, měsíčně až 60 tisíc korun.

VIDEO: David Rath při rozhovoru s Blesk.cz v červenci 2019.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kradudoroztrhanitela ( 10. listopadu 2021 07:31 )

Proč by měli žádat propuštění Janouška? ODS nepoužívá levicová svinstva.

rezacek ( 9. listopadu 2021 22:47 )

Já bych ho tam nechal. Chvíli si posedí, trochu si odpočine, a pak se pomalu bude chystat do důchodu.

rezacek ( 9. listopadu 2021 22:43 )

Svatá slova.

kradudoroztrhanitela ( 9. listopadu 2021 22:30 )

My zloději a ostatní voliči ANO žádáme propuštění svého Ratha!

verka1 ( 9. listopadu 2021 20:19 )

Už zaplatil co měl? Peníze má. Když nezaplatí, ať si sedí dál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa