Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Byl takový, jak ho znám z dřívějška.“ Fiala mluvil se Zemanem půl hodiny, seznam ministrů mu nedal

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. listopadu 2021
14:10
Autor: ČTK, for - 
6. listopadu 2021
10:27

Zhruba půl hodiny trval sobotní videohovor prezidenta Miloše Zemana s předsedou ODS a kandidátem sněmovní většiny na nového premiéra Petrem Fialou. Fiala to řekl novinářům v Brně. Hospitalizovaného Zemana informoval o postupu sestavování vlády koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty. Zeman potvrdil, že je připraven přijmout po ustavující schůzi Sněmovny demisy Babišovy vlády a jmenovat Fialu ministerským předsedou. Seznam kandidátů na ministry prezident zatím nedostal. 

Zeman řekl z Ústřední vojenské nemocnice v telefonickém rozhovoru rozhlasové stanici Frekvence 1, že s Fialovým jmenováním předsedou nového kabinetu nebude problém. Nynější ministerský předseda Andrej Babiš (ANO) nemá zájem stát se premiérem, připomněl. Zeman také uvedl, že udělá vše pro to, aby vláda vznikla co nejrychleji.

Fialovi páteční vyjádření potvrdil. Podle předsedy Fialy byl prezident „takový, jak ho zná z dřívějška“. „Je si plně vědom svých úkolů a toho, co má z hlediska Ústavy proběhnout a co mají další ústavní činitelé vykonávat,“ konstatoval Fiala. Podle něj prezident po ústavující schůzi Sněmovny přijme demisi Babišovy vlády.

„Je tu časový prostor, nepochybně. Musí proběhnout ustavující schůze, musí Andrej Babiš podat demisi,“ konstatoval Fiala s tím, že si je prezident vědom politické situace a nechce jmenování nové vlády komplikovat. Po demisi Babišova kabinetu se Fiala se Zemanem setká znovu. „Jak jsem říkal, teprve na příštím setkání předložím seznam konkrétních kandidátů na ministry,“ doplnil Fiala.   

Fiala: Zeman předpokládá, že sestavuji já

Vládní koaliční smlouvu podepíšou představitelé pětice stran v pondělí před zahájením ustavující schůze nové Sněmovny. Teprve po jejím skončení podá Babišův nynější kabinet ANO a ČSSD demisi. Zeman jej pak pověří výkonem funkce do jmenování nové vlády.

S Babišem mluvil Zeman telefonicky v pátek. Premiér ho informoval o tom, že pokládá za marné, aby usiloval o pověření sestavit nový kabinet. Demisi své vlády plánuje Babiš odevzdat Zemanovi písemně. Fiala uvedl, že rozhovor probíhal po celou dobu v tom duchu, že Zeman předpokládá, že vládu bude sestavovat právě Fiala. 

Možný budoucí premiér nechce předbíhat s tím, zdali nebude mít Zeman s kandidáty problém. „Prezident má právo se s kandidáty setkat a diskutovat s nimi o správě jednotlivých resortů,“ komentoval s tím, že hlava státu projevila přání se s nimi setkat. A to možná i osobně v Lánech. 

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Probíhající schůzky potvrdil i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Prezident republiky a předseda ODS se dohodli na budoucí spolupráci, s tím, že oba uvítali nabídku na pravidelné schůzky a pravidelná jednání,“ napsal na twitteru. 

hejhej ( 9. listopadu 2021 12:29 )

jajas:

hejhej ( 9. listopadu 2021 12:29 )

sasajetuzase-zase: Slepenci lhali před volbama a mnozí jim na to skočili. Budou utrácet, ale především pro sebe. Už začali, díky převaze dědků v senátu, že si opět zvýši platy,navíc zbytečná ministerstva a k tomu administrativa, tak budou okrádat především důchodce, jak předeslal nabarvený Stanjura.

hejhej ( 9. listopadu 2021 12:25 )

Odporný Fiala - stbák Fialka, pobírač dotací na nezizkovku Barma, otočil o 180° když zjistil, že bude jmenován premiérem a to pouze s 13,31 % hlasů ve volbách. Jak ubohé a trapné a Fialka se tváří a chová, jako by měl alespoň 40%.

ANO_travit_psy ( 7. listopadu 2021 23:07 )

Zeman má jistě v zásobě pár podlostí jako vždy.

ANO_travit_psy ( 7. listopadu 2021 21:02 )

Zeman si vždy užíval rozeštvávání společnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa