Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čína zuří kvůli vyloučení z dostavby Dukovan. Nic měnit nebudeme, vzkázal Havlíček

Aktualizováno -
28. září 2021
15:27
Autor: ČTK - 
28. září 2021
10:48

Čína očekává, že Česká republika přehodnotí své rozhodnutí vyloučit její firmy ze soutěže na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Na dotaz ruské agentury TASS to dnes uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Praha by se podle Pekingu měla vrátit k pravidlům fungování volného trhu, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček ale změnu postoje následně odmítl. V pondělí prezident Miloš Zeman podepsal zákon, který vylučuje z tendru na výstavbu nového bloku ruské a čínské firmy.

„Doufáme, že Česká republika bude respektovat pravidla tržního hospodářství a zaručí férovou konkurenci,“ uvedla mluvčí čínské diplomacie. Podle ní čínská vláda očekává, že ČR zavede opatření, aby zaručila pro zahraniční investory „nediskriminační a transparentní obchodní prostředí“.

Ministr Havlíček změnu postoje České republiky odmítl. „Česká republika nic přehodnocovat nebude, v tuto chvíli probíhá bezpečnostní posouzení všech potenciálních uchazečů a jsem rád, že jsme našli napříč politickým spektrem kompromis a naším cílem je v nejrychlejší možné době spustit tendr. V tuto chvíli nepřipadá v úvahu vůbec to, aby se cokoliv rozšiřovalo,“ řekl ministr Radiožurnálu.

Ruské ministerstvo zahraničí krok Prahy zatím nekomentovalo.

V pondělí Zeman podepsal takzvaný nízkouhlíkový zákon, který obsahuje bezpečnostní záruky. Zákon počítá s tím, že pro výstavbu nového bloku v Dukovanech bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří. O tendr na výstavbu nových jaderných reaktorů dříve projevily zájem ruské i čínské jaderné firmy.

Video  Dana Drábová o tendru na Dukovany: Rosatom je napojený na Kreml. Není vhodným partnerem  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

D Laghman ( 28. září 2021 23:54 )

Česko samovolně by rádo stalo pudlikem washentonu. A nebo nemá sverchovanost?

Omasta ( 28. září 2021 22:22 )

To ti řekl kdo, že největší debil v parlamentu? Samostatně myslet neumíš?

mirkli ( 28. září 2021 20:14 )

mirkli ( 28. září 2021 20:13 )

Omasta ( 28. září 2021 19:01 )

Vy zapomínáte, že jak sabotují Volný blok v průzkumech, tak je třeba hlavním stranám odečíst asi 5%. Pak už to výhru moc nevypadá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa