Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babišova kauza střetu zájmů: Česko neúspěšně žádalo Brusel o odklad vyjádření po volbách

Autor: ČTK - 
21. září 2021
08:49

Evropská komise odmítla českou žádost o odklad 60 dní ohledně vyjádření, jak se zlepšila kontrola střetu zájmů při rozdělování evropských dotací. Konečnou lhůtu jim minulý pátek v dopise, který má k dispozici server iROZHLAS.cz, stanovil na středu 22. září. Komise v srpnu varovala, že pokud se opatření nezlepší, může zastavit dotace. V dubnu komise zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, podle které je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů, neboť ovládá holding Agrofert i po vložení do svěřenských fondů a zároveň se podílí na rozhodování o rozdělování dotací EU. Babiš to popírá.

Kauza údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) přidá další střípek do mozaiky ještě před říjnovými volbami. „S ohledem na slyšení našeho Generálního ředitelství dne 27. září 2021 ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu trvám na tom, abych do 22. září obdržel vyčerpávající stav provedení (požadovaných opatření, pozn. red.),“ napsal Franck Sébert z Generálního ředitelství pro regionální politiku. Odkazuje přitom na jednání, které se má konat příští pondělí.

České úřady měly původně poslat dopis s informací, jakým způsobem se aktuálně kontrola střetu zájmů provádí, do 8. září. Ministerstvo pro místní rozvoj v čele s Klárou Dostálovou (za ANO), které komunikaci s Bruselem koordinuje, ale v prvním zářijovém týdnu požádalo o posunutí termínu. Zda resort nyní do středy stihne reagovat, není jasné.

„Na odpovědi za Českou republiku pracujeme. Stále platí, že na žádost Evropské komise je veškerá komunikace důvěrná. Děkujeme za pochopení,“ sdělil serveru mluvčí ministerstva Vilém Frček bez dalších podrobností.

Evropská komise požaduje po českých úřadech řadu preventivních a nápravných opatření, která mají zajistit dodržování zákona o střetu zájmů. Například vést seznam veřejných funkcionářů a firem, které vlastní či ovládají. Nebo zapracovat do postupů metodické stanovisko, které řeší střet zájmů v souvislosti se svěřenskými fondy. Česko má nyní Bruselu popsat „probíhající zlepšování systému řízení a kontroly“ a uvést termín pro jeho dokončení. A požaduje také informace o „opětovném ověření, které má být provedeno u 12 operací spolu s deadlinem pro jejich dokončení“.

Hloubkovou prověrku dosud nekontrolovaných 12 projektů dceřiných firem Agrofertu Evropská komise nařídila v návaznosti na audit ke střetu zájmů už loni v říjnu. Provést ji mělo ministerstvo průmyslu a obchodu. Už dříve uvedlo, že na ní pracuje, zatím ovšem stále ještě zřejmě bez výsledku, píše server. I tomuto resortu šéfuje nominant za ANO - Karel Havlíček.

Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo v dopise s žádostí dva důvody pro odklad termínu - složitost změn současného systému, pokud jde o předcházení střetu zájmů, a také pandemickou situaci, kvůli které v Česku nebyl dostatek odborníků, kteří by požadované ověření 12 projektů Agrofertu provedli. Ministerstvo průmyslu a obchodu, kvůli němuž se o odklad žádalo, jelikož kontrolu střetu zájmů nestíhalo vylepšit, na dotazy redakce neodpovědělo.

Video  Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)  - Videohub
Video se připravuje ...

kradudoroztrhanitela ( 22. září 2021 09:33 )

Po rozpadu federace byly zlaté rezervy ČR cca 80 tun zlata.
Za guvernéra ČNB Tošovského bylo prodáno 56 tun zlata.
Za posledních 5 let prodalo další 3 tuny zlata.
Dnes jsou zásoby zlata v ČNB cca 14 tun zlata.
Bývalý soudruh a současný velkokapitalista Babiš začal bohatnout v privatizacích.
Dnes je jeho majetel cca 75 mld. Kč. Podle současného kurzu to je ekvivalent přes 55 tun zlata.

luder ( 22. září 2021 07:27 )

Bartoš chce oproti Babišovi vystoupit z V4!
Nedávno Bartoš prohlásil že se radši bude hlásit k bohaté Francii než k chudému Maďarsku! Francii, která je přeplněna migranty hlavně z Afriky; to je mi nějakých sympatii, k zemi kde je to samá no-go zóna! Pěkně děkuji za tu ukázkovou představu z jiných evropských měst; mít v ulicích nepřizpůsobivé migranty kteří kdekoho napadají; řvou a fackují ženy za to že mají krátké sukně či nejsou zahalené-zabalené jako mumie!

luder ( 22. září 2021 07:26 )

Piráti! Nebudeme sdílet naše auta, naše domy a naši zemi.., přesně zasahuje slabé místo České pirátské strany, která se tváří velice státotvorně a velice liberálně demokraticky, ale u značné části členů tyhle sdílitelské nálady, radikální ekologismus a radikální neomarxismus existují a většina naší společnosti je nemá ráda.

luder ( 22. září 2021 07:24 )

A tobě se něco samotného zrodilo v hlavě aby si někde nečerpal informace ty chytrolíne? Hlavně si potřebuješ zafetovat a jsi spokojenej, troubo!

luder ( 22. září 2021 07:21 )

Piráti nás svými hrůzostrašnými nápady, které jdou proti suverenitě vlastního státu, přestávají překvapovat. Lidé by si to měli uvědomit v nadcházejících říjnových volbách. Volba probruselských stran, jako jsou Piráti, povede ještě k většímu podvolení Bruselu, ztrátě naší identity a bude mnohem těžší se z tohoto molochu vymanit a budeme muset přijímat nařízení, která jdou proti suverenitě a bezpečnosti vlastního státu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa