Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrad prolomil mlčení o Zemanově stavu: Babiš přivezl dárky a květiny, Schillerová se modlí

Aktualizováno -
16. září 2021
12:45
Autor: for, trm, ČTK, Jakub Veinlich, jko, vr - 
16. září 2021
10:39

Pražský hrad po téměř třech dnech prolomil mlčení o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. Hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici byla podle mluvčího Jiřího Ovčáčka plánovaná a neodhalila žádnou závažnou nemoc. Prezident je podle lékařů vyčerpaný a dehydratovaný, dostává infuze. Necelou půlhodinu strávil dnes dopoledne u hlavy státu kancléř Vratislav Mynář, po 11:00 dorazil premiér Andrej Babiš (ANO). V nemocnici ho zachytili reportéři Blesku. O zdravotním stavu prezidenta se mluvilo i na úvod třetí předvolební debaty Blesku. Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) řekla, že se za Zemana modlí.

Mluvčí Hradu uvedl, že se Zeman podrobil řadě vyšetření, například CT, sonografii a vzali mu krevní odběry. „Zmíněná vyšetření nezjistila žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě. Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním. Nadlimitní hodnoty nebyly zjištěny u cukrovky, přetrvává neuropatie dolních končetin, jak už je známo delší čas,“ napsal Ovčáček. Nemocnici by měl Zeman opustit v následujících dnech.

Příští týden ho podle Ovčáčka čeká běžný pracovní program. Ve středu má naplánované schůzky s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), předsedou ODS Petrem Fialou a předsedou SPD Tomiem Okamurou. Ve čtvrtek pak na pravidelném setkání přijme místopředsedu vlády a šéfa ČSSD Jana Hamáčka (ČSSD).

Zhruba 25 minut ve čtvrtek dopoledne strávil u Zemana kancléř Mynář„Daří se mu dobře, děkuji,“ odvětil na dotaz Blesku. Následně kvapně nasedl do auta a odjel. 

Po 11:00 dorazil do nemocnice i premiér Andrej Babiš (ANO). „Pan premiér projevil přání navštívit prezidenta,“ řekl Blesk Zprávám Mynář.  Reportéři Blesku zachytili i jeho ochranku, která nesla květiny a dárkové tašky. Jednu, ve které se zpravidla nosí lahve, nesl také premiér. „Pan prezident se dohodl s panem premiérem na tomto setkání. Jde o přátelskou schůzku. Pracovní jednání, tradiční, je naplánováno na pondělí 27.9. od 18:00 v Lánech,“ řekl Blesk Zprávám Ovčáček. Schůzka se uskuteční den před Zemanovými narozeninami.

Video  Andrej Babiš se v UVN potkal s prezidentem Zemanem.  - Blesk: David Malík
Video se připravuje ...

Babiš u prezidenta strávil zhruba hodinu. „Pan prezident byl hospitalizován podle plánu. A Hrad se k tomu nevyjadřoval až do doby, než byla ukončena vyšetření. Ta jsou v pořádku, takže pan prezident je v pořádku a další týden se vrátí normálně do práce a bude fungovat,“ řekl Babiš s tím, že spolu mluvili například o zvyšující se inflaci.

Babiš se zastavil i za exprezidentem Václavem Klausem, který je ve stejné nemocnici s vysokým tlakem. Podle svých slov šel Klause ze slušnosti pozdravit. I s ním mluvil o inflaci. „Taky jsme probírali, co by měla dělat ČNB, když je ta inflace a je to jejich kompetence. Hlavně jejich, naše ne. Pan Klaus má svoje názory,“ dodal Babiš. 

Prezidenta ve středu znovu navštívila první dáma Ivana Zemanová (56), která jej doprovázela do nemocnice už v úterý a ještě večer se za svým manželem zastavila. ÚVN pak zveřejnila na svých internetových stránkách krátkou informaci, že Zemana skutečně hospitalizovali, což Blesku zopakovala mluvčí nemocnice Jitka Zinke. „Respektujeme zákon o zdravotních službách a zachováme mlčenlivost. Snažíme se každému pacientovi poskytnout tu nejlepší péči, samozřejmě tak i panu prezidentovi,“ řekla Blesku.

Schillerová v debatě Blesku: Modlím se

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová se dozvěděla o zdravotním stavu prezidenta až ve studiu Blesku při předvolební debatě, kam přijela přímo ze Strakovy akademie. „To je dobrá zpráva, že není prezidentovi nic závažného. Věřím té zprávě, nedovedu si představit, že by v tak závažné věci někdo lhal. Přeju mu hodně zdraví, myslím na něj, modlím se za něho,“ reagovala na tiskové prohlášení Pražského hradu. Podle ní informace nepřichází nijak pozdě.

Video  Zemanovo zdraví: Proč se za něj Schillerová modlí? A co další politici?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

„Dnes máme čtvrtek, proběhla nějaká vyšetření a my dostáváme adekvátní zprávu,“ nevadí vicepremiérce mlčení prezidentské kanceláře o zdravotním stavu prezidenta, který je přímo volený lidem. Schillerová prý dosud o Zemanových důvodech k hospitalizaci neměla žádné informace. „Je to věc, kterou si řídí lékaři, ale jsem ráda, že je to tak, jak to je,“ uzavřela vicepremiérka menšinové vlády ANO a ČSSD.

„Kdyby se s prezidentem skutečně něco vážného stalo, tak bych se bál a bezesporu by mě to zasáhlo,“ reagoval první místopředseda ČSSD Roman Onderka, se kterým se Zeman sešel těsně před začátkem školního roku, který zahajoval v Brně, kde Onderka dělal před léty primátora a kde také stejně jako Schillerová veden kandidátku.

„Díky tomu, že byl před 14 dny v Brně, tak jsme se spolu bavili v poměrně dlouhém soukromém rozhovoru a vím, že si mi stěžoval na únavu. Ukázalo se, že to tak opravdu je, a ukázalo se, že pan prezident je jen unavený,“ dodal Onderka s tím, že jejich hovor byl poměrně dlouhý. „Fungovala mu hlava i srdce úplně perfektně,“ uzavřel ke zdravotnímu stavu Zemana místopředseda ČSSD Onderka.

Hrad to schytal za mlčení

Poslanec KSČM Jiří Dolejš je stejného názoru jako předseda strany Vojtěch Filip, tedy že Hrad svým dvoudenním mlčením nezatajoval žádné informace. „Potvrdilo se, že panu prezidentovi není nic vážného, takže vlastně nic nezatajovali,“ míní Dolejš. Hrad ale podle něj mohl další z rekondičních pobytů prezidenta lépe zkomunikovat směrem k veřejnosti. „Je otázka, do jaké míry mohla být plánovaná rekondice řekněme včas, nebo dokonce předem zkomunikována,“ řekl Dolejš v předvolební debatě Blesku.

Na rekondičním pobytu prezidenta v nemocnici nevidí Dolejš nic divného. „Je pochopitelné, že v určitém věku je potřeba se trošičku srovnat, nějaký ten koktejl vitamínů a podobných látek dostat do těla,“ dodal Dolejš.

Prezident podle něj musí nabít nové energie, především kvůli jeho roli po volbách. „Nabít baterky nepochybně bude potřeba, protože role bude velmi aktivní zejména v povolebním vyjednávání, takže to vnímám jako neproblémovou věc, ale ty dva dny spekulací to možná jen zbytečně nafoukly,“ přidal svůj pohled Dolejš.

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík popřál nejdříve prezidentovi hodně zdraví. „Ač je to často náš politický soupeř, tak je na místě popřát především pevné zdraví.“

Zároveň ale Ferjenčík kritizoval mluvčího Hradu, který se v posledních dvou dnech obrnil hradbou mlčení. „Působí to na mě dojmem, že pan Ovčáček se trochu vyžívá v tom, že ty informace schválně dávkuje nějak postupně. Není to důstojný postup ze strany Kanceláře prezidenta republiky, zvlášť pokud to bylo plánované,“ míní Ferjenčík, podle kterého měl Hrad informace uvolnit co nejdříve. „Tak aby nevzbuzovaly zbytečné spekulace,“ dodal.

„Já věřím, že ta tisková zpráva, která dnes vyšla, je pravdivá a také kompletní. O to víc je pro mě nepochopitelné, proč uklidnění veřejnosti nepřišlo mnohem dříve,“ kritizoval dvoudenní mediální odmlku Prezidentské kanceláře kandidát hnutí STAN ve volbách do Sněmovny Petr Letocha.

Stanjura: Dva dny zbytečných spekulací

Zda mohl být nějaký záměr za způsobem hradní komunikace o zdravotním stavu přímo voleného prezidenta, nechtěl spekulovat první místopředseda ODS a předseda poslaneckého klubu a také jediný zástupce koalice SPOLU v debatě Blesku Zbyněk Stanjura. I on popřál prezidentovi brzké uzdravení. „Je to náš politický oponent, politický soupeř, ale aby mohl probíhat politický souboj, tak ten oponent musí být v kondici a musí být zdravý. Jinak jde vše ostatní stranou,“ reagoval na aktuální pobyt Zemana v nemocnici Stanjura.

I zástupce ODS ale kritizoval nezvládnutou komunikaci mluvčího prezidenta, potažmo prezidentské kanceláře. „Ten postup Hradu byl nešťastný. V tom je rozdíl mezi západními demokraciemi a tím, jak to je na východě,“ míní Stanjura a vzpomenul bývalý režim, kdy chyběly vždy oficiální informace.

„Taková zpráva a zejména uklidňující zpráva mohla přijít bezprostředně. Byly tu zbytečné dva dny spekulací. Myslím, že to nikomu neprospělo. Nevím, jestli to byl úmysl, nebo ne, ale nebylo to šťastné,“ dodal šéf poslanců ČSSD na začátku diskuse ke zveřejnění krátké tiskové zprávy o zdravotním stavu prezidenta až ve třetí den jeho hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici.

„Pokud je ten stav tak dobrý, jako je v té tiskové zprávě, tak ji mohli vydat v okamžiku hospitalizace, aby ty různé spekulace nevznikaly a pak najednou všichni začali studovat ústavu, co se děje a tak dále. Podle mě to bylo zbytečné, zakončil Stanjura.

Ve vojenské nemocnici byl Zeman v posledních letech několikrát. Loni mu v ní operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. O rok dříve v ÚVN zůstal čtyři dny na rekondičním pobytu. Vojenští lékaři mu také například vyšetřili sluch. Letos byl v ÚVN očkován proti koronaviru, očkování spojil s preventivní prohlídkou. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Video  Kancléř Vratislav Mynář na odchodu z Ústřední vojenské nemocnice.  - Blesk/David Malík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANO-travim-psy ( 17. září 2021 09:44 )

Trapně machruješ.
Hradní pakáž musela vědět, proč ho tam vezou.

panda82 ( 17. září 2021 08:22 )

jistě volby jsou jen režirována komedie

panda82 ( 17. září 2021 08:14 )

No páni poslanci ukázali svou blbost a jen se chtěji zviditelnit starostlivostí o zdraví prezidenta, proč a kdyby. Přece musí vědět, že nejde hned po přijetí do nemocnice vydat zprávu , no jo ale co by psali novináři, nebyli by in, ale aspoň si uděláme obrázek o stupni jejich inteligence, takže plkejte svou blbost dál, jste k smíchu

prochaskanamoste ( 17. září 2021 02:45 )

Všichni ti "starostové" o prezidentovo zdraví, jako třeba Stanjurka, si mohou svoje kecy ušetřit. Prezident a jeho okolí si rozhodne, co bude o svém zdraví zveřejňovat. Veřejnosti musí úplně stačit, že leží v nemocnici. Ostatní je věc zdravotníků. Co by žvanili, když zatím dělají vyšetření a odběry. Až budou výsledky a pan prezident nebo jeho rodina dovolí, tak zveřejní. Když by byl Stanjura ve funkci a nemocen, jistě by nechtěl, aby se o něm dopodrobna psalo. Hulvát.

Skeptik ( 17. září 2021 00:01 )

Schillerová se modlí za Zemana. Nechám stranou její víru, snad bude lepší než u Ovčáčka. Ale neprozrazuje tím, že Zeman na tom není moc dobře. Jestli jde jen na ozdravný pobyt, co chodí pravidelně, tak na to nepotřebuje nějaké modlitby. Ledaže by měl na kahánku...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa