Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Senát dal gayům a lesbičkám šanci na uznávání zahraničních adopcí. Klíčová novela míří do výborů

Autor: ČTK - 
9. září 2021
11:12

Senát neodmítl novelu, podle níž by české soudy měly uznávat rozhodnutí o osvojení dětí v cizině homosexuálními občany. Předlohu, kterou navrhl Václav Láska (Senátor 21), nyní posoudí senátní výbory. Dostaly na to podle dnešního rozhodnutí horní komory tři měsíce. Pokud se Senát s novelou zákona o mezinárodním právu soukromém ztotožní, normu dostane k projednání Sněmovna až v povolebním složení.

Zamítnutí novely už prvním kole projednávání požadoval lidovecký senátor Jiří Čunek. Podle něj je Láskova novela „kukaččí vejce“, neboť umožní obcházení občanského zákoníku, podle něhož se osvojiteli mohou stát manželé nebo jeden z manželů. Na tuto nepřímou „novelizaci oklikou“ upozornili i Zdeněk Hraba (STAN) nebo Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09, kteří ale doporučili novelu dál projednat ve výborech ústavně-právním a sociálním.

Pro zamítnutí v úvodním kole hlasovalo 12 z 65 přítomných senátorů, a to šest senátorů z klubu ODS a TOP 09, čtyři lidovečtí senátoři, Ondřej Feber (ANO) a Pavel Fischer (nezávislý).

Láska uznal, že uzákonění adopce stejnopohlavními páry v Česku zatím nelze prosadit, i když je to už možné v 18 zemích Evropy. Novelou chce ale pouze dosáhnout uznání faktického a právního vztahu, který je založen na rozhodnutí cizozemského soudu. Změna by podle senátora mohla pomoci i nesezdaným heterosexuálním párům, které si osvojí dítě v cizině.

České soudy nyní mohou uznat rozhodnutí zahraničních soudů o osvojení dítěte, které je cizím státním příslušníkem, v případě českých občanů za podmínky, „jestliže se to nepříčí veřejnému pořádku a nebrání tomu výlučná pravomoc českých soudů, a osvojení by bylo přípustné i podle hmotněprávních ustanovení českého práva“, tedy podle občanského zákoníku.

Senátor svou novelou chce větu o přípustnosti uznání osvojení ze zákona o mezinárodním právu soukromém vyškrtnout. Obcházení občanského zákoníku podle Lásky zabrání zbývající část pasáže, podle níž by soudům v zákoně zůstala možnost neuznat osvojení v případech příčících se veřejnému pořádku.

Láska uvedl, že fakticky jsou v Česku vychovávány stovky až tisíce dětí s dvěma matkami či dvěma otci. Za rodiče je státem uznán jen jeden z partnerů, což komplikuje právní vztahy dítěte a druhého z partnerů.

Video  „Měl by se stydět!" Ředitel EUROPEA o Zemanových nenávistných slovech a české ignoraci výzvy EU  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa