Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový adept na vyznamenání: Zeman plánuje metál pro Remka, zjistil Blesk

Autor: Vera Renovica - 
3. září 2021
05:00

Jediný československý kosmonaut Vladimír Remek (72) by měl 43 let po své vesmírné misi dostat metál od českého prezidenta Miloše Zemana (76). Jak zjistil Blesk, je na finálním seznamu těch, kteří 28. října půjdou přijmout poctu z rukou hlavy státu.

Podle důvěryhodného zdroje Blesku se v současné době počítá s tím, že Remek bude na konci října mezi vyznamenanými. „Jediné, co může věc zhatit, je to, že Miloš Zeman z nějakého důvodu změní názor, anebo třeba ocenění nebude chtít přijmout pan Remek,“ řekl Blesku zdroj blízký Hradu, který si nepřál být jmenován.

Zájem hradního protokolu na aktuální kontakt na Remka potvrdili Blesku také lidé z KSČM - strany, za niž úspěšně kandidoval na funkci europoslance.

Hrad mlčí

Šéfprotokolář Vladimír Kruliš (39) ale nic prozradit nechtěl. „Víte, že tohle nikdy dopředu nekomentuji,“ odbyl Blesk. Ani hradní mluvčí Jiří Ovčáček (42) nebyl sdílnější. „Nemohu sdělit vůbec nic, protože jména vyznamenaných pro rok 2021 neznám,“ napsal v esemesce.

Zaskočená byla také manželka Vladimíra Remka, jíž se Blesku podařilo dovolat. „Mluvila jsem o tom na váš podnět s mužem, ten o tom zatím nic neví a prý ho nikdo nekontaktoval. Naposledy jsme si všimli, že ho nominovala Sněmovna,“ řekla Jana Remková. Sám Remek nechal do uzávěrky tohoto vydání námi zaslaný dotaz nezodpovězený.

Rozmysleli se

Remka už v roce 2018 málem navrhl na Řád bílého lva Senát, nakonec ho ale ve zvláštním hlasování ze seznamu nominantů vyškrtl i kvůli jeho blízkosti ke komunistům. Letos ho navrhla na nejvyšší vyznamenání poslankyně Monika Jarošová (50, SPD), což nakonec schválila Sněmovna, i když příslušný podvýbor dolní komory měl jiný názor a navrhoval kosmonautovi „jen“ medaili Za zásluhy.

Konečné slovo má ale vždy prezident, jenž může lidi vyznamenávat bez ohledu na návrhy, které mu posílají parlamentní komory, vláda či občané.

V Moskvě zklamal

Mezi prezidentem a Remkem přitom podle zdroje Blesku panuje zvláštní vztah. Když se totiž Remek na Zemanovo přimlouvání ujal české ambasády v Moskvě, čekalo se od muže, který se pyšní titulem Hrdina Sovětského svazu s Leninovým řádem, mnoho.

Prezidenta a rovněž jeho ekonomického poradce Martina Nejedlého (55) měl nakonec zklamat. V čem přesně, zdroj neupřesnil, šlo prý o Nejedlého ekonomické ambice v zemi Vladimira Putina (68). Remek v Moskvě skončil roku 2018, od té doby se do politického dění nezapojuje.

Kdo je první Čech ve vesmíru?

* Narodil se 26. září 1948 v Českých Budějovicích.

* Otec byl velitelem v letectvu.

* Po maturitě Remek absolvoval Vyšší letecké učiliště v Košicích, v letech 1972 až 1976 studoval na Vojenské letecké akademii J. A. Gagarina v Moninu u Moskvy.

* Do kosmu letěl roku 1978 v rámci programu Interkosmos jako první nesovětský a neamerický kosmonaut. Na palubě lodi Sojuz 28 odletěl navštívit vesmírnou stanici Saljut 6, ve vesmíru prožil skoro osm dní.

* Po vesmírné misi působil na Hlavní politické správě armády i ve Výzkumném ústavu letectva, opět studoval v Moskvě (Vojenskou akademii Generálního štábu).

* Po revoluci ho armáda jmenovala do čela Leteckého muzea Kbely, kde je mj. vystaven jeho skafandr i návratová kabina lodi Sojuz 28.

* V letech 2004 až 2013 byl poslancem Evropského parlamentu za KSČM.

* Před koncem druhého období euromandát složil, aby se mohl stát velvyslancem v Rusku (do roku 2018).

* Ze dvou manželství má dvě dcery.

Hrdina Sovětského svazu

Medailí, vyznamenání a řádů má Remek na rozdávání, novodobé české vyznamenání mu ale zatím stále chybí. A co už obdržel?

* Titul Hrdina Sovětského svazu

* Leninův řád

* Titul Hrdina Československé socialistické republiky

* Řád Klementa Gottwalda

* Ruská medaile Za zásluhy o dobývání kosmu

* Řád Jurije Gagarina

Bílý lev pro Kellnera

Kdo dostane z rukou prezidenta vyznamenání, Hrad tají až do samotného slavnostního aktu 28. října. Ale Zeman občas sám nějaké to jméno prozradí. Zatím posledním potvrzeným je český velvyslanec v Afghánistánu, který se ve velkém podílel na evakuaci lidí z Kábulu, Jiří Baloun (60). Prezident Blesku řekl, že ho nejspíš vyznamená medailí Za zásluhy.

Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva pak má in memoriam dostat zesnulý nejbohatší Čech Petr Kellner (†56) a metál dostane rovněž in memoriam štábní praporčice Michaela Tichá (†27), která zemřela na misi při pádu vrtulníku na Sinaji. Prezident také řekl, že jestli mu ho někdo navrhne, vyznamená posmrtně i režiséra Františka Filipa (†90).

Video  CELÝ ZÁZNAM: Zeman o teroristech z Tálibánu, BIS a odposlouchávání či „nadlidech“ a snobech ve Varech 
Video se připravuje ...

zada ( 3. září 2021 10:38 )

asi tak....

sebr ( 3. září 2021 09:24 )

To jsem nevěděl, že při líbání teplejch na Prague Pridu se to hemží mladými komunisty dokonce z celé Evropy.

sebr ( 3. září 2021 09:19 )

Jste s tou komunistickou dohodou hoooodně z obrazu, že? Zkuste si něco nastudovat o Teheránu, Jaltě, Postupimy. Pokud pochopíte psaný text, pak něco prezentujte na webu!

janapi ( 3. září 2021 09:18 )

Vlastně Remek byl náhradník a k letu mu pomohla náhoda. Ten kdo byl původně na let připravován-tomu to zamezila snad manželka....začala příliš se nalévat alkoholem....Proto byl narychlo školen Remek - jež si pozici ještě posílil ženitbou a Ruskou.

risan ( 3. září 2021 09:08 )

mohl by dát Miloušovi metál "in memoriam"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa