Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Statečná Zuzana (24) pomohla neznámému cizinci: Darovala mu život i svou krevní skupinu!

Autor: Adam Jaroš, one - 
2. září 2021
05:00

Sotva dosáhla plnoletosti, zapsala se Zuzana Drázdová (24) do registru dárců kostní dřeně. Zatímco na většinu lidí v registru se nikdy nedostane, jí kostní dřeň odebírali hned dvakrát a pokaždé jinou metodou.

 

Co vás přivedlo k rozhodnutí darovat kostní dřeň?

O darování jsem měla v mládí nějaké informace z médií a plánovala jsem, že až mi bude 18 let, zapíšu se do registru dárců kostní dřeně. Přišlo mi, že na tom nic není. Odebrali mi zkumavku krve, vyplnila jsem pár dotazníků, a to bylo všechno.

Jak dlouho jste čekala?

Dva roky se nic nedělo, až jsem na to skoro zapomněla. Pak mi zazvonil telefon, že jsem v užším výběru dárcovství a zdali můj zájem přetrvává. Řekla jsem, že ano a absolvovala vyšetření, kdy mi odebrali pár zkumavek krve, aby vyšetřili transplantační znaky, na jejichž základě se zužuje výběr nejvhodnějšího dárce.

Jak probíhala první transplantace?

Dostala jsem na výběr metodu, kterou se odběr provede. Zvolila jsem si odběr z kosti. Přibližně měsíc před odběrem jsem jela na důkladné vyšetření, kde mi brali krev, dělali rentgen plic, EKG a další. Samotný odběr probíhal tři dny, první den ho zahájilo vyšetření před zákrokem. Druhý den mě ráno převezli na sál, kde jsem dostala celkovou narkózu a provedli mi samotný zákrok, který trval zhruba hodinu. Zbytek dne jsem odpočívala a třetí den jsem mohla jít domů.

Bolelo vás to pak, nebo máte nějaké následky či jizvy?

Vůbec ne. Odebírá se z pánevní kosti takovou tlustou jehlou, takže to byla dvě místa dole na bedrech, kde možná mám nějaké malinké jizvičky, ale nevím o nich. Po zákroku mě dva dny bolela záda, tedy nebyla to přímo bolest, jako spíš tlak. Rozhodně nic, co by se nedalo zvládnout. A za ty dva dny už jsem ani nevěděla, že něco bylo.

Proč jste si k druhému odběru zvolila jinou metodu?

Já si ji nezvolila. První transplantace nedopadla u příjemce podle očekávání. Po prvním darování mě automaticky vyřadili ze seznamu dárců a už jsem mohla darovat jen tomuto jednomu příjemci. A podruhé už se zpravidla dělá jen ta metoda, která se nevyužila napoprvé, tedy v mém případě separace z krve. Poté, co jsem darovala podruhé, jsem byla i kompletně vyřazena z registru, protože se smí darovat jen dvakrát za život.

Jak probíhala separace z krve?

Předtím, než se odebírá krev, musí se podpořit vyplavování krvetvorných buněk. Pět dní před odběrem se musí každý den ráno píchnout injekce. Samotný odběr probíhal v nemocnici, kam jsem večer přijela, udělaly se testy, zda je vše v pořádku, a druhý den ráno jsem šla na odběr. Tři až čtyři hodiny jsem ležela. Z jedné ruky mi brali krev, která putuje do separátoru, aby se oddělily krvetvorné buňky, a z něj se krev vrací do druhé ruky. Ten samý den odpoledne jsem mohla jít domů. Nebolelo to, jen to bylo nepohodlné. Člověk jen leží a nemůže se pohnout. Celou dobu u mě ale byly sestřičky, takže když jsem chtěla, tak mi daly napít, upravily polštář, staraly se.

Tenkrát jste studovala náročné studium informatiky na Matematicko-fyzikální fakultě, jako koníček děláte akrobacii. Omezilo vás to nějak?

Nebolelo to a z tréninků jsem mnohdy víc zničená, než jsem byla z odběrů. Ale cítila jsem velkou zodpovědnost. Bylo důležité, abych se nenachladila nebo nezranila. Celý proces totiž musí být sladěný s příjemcem. V rámci příprav podstupuje náročné procedury, vše se musí načasovat, a kdyby mi nějaká nemoc zamezila provést odběr, byla by to pro něj vážná komplikace a zbytečná zátěž. Kdyby se transplantace odkládala, musel by vše podstoupit znovu a do té doby být v přísné karanténě.

Potkala jste se někdy s příjemcem?

Celý proces dárcovství je velmi anonymní a jediné, co vlastně o příjemci vím, je, že je z nějaké jiné evropské země. Co je ještě zajímavé, vím, že měl původně jinou krevní skupinu než já. Transplantační znaky, které rozhodují o vhodnosti dárcovství totiž nezávisí na krevní skupině. Lékaři mu vlastně dali moje krvetvorné buňky a jemu se teď ta krev tvoří s mojí krevní skupinou.

Video  Rozhovor s dárcem kostní dřeně Rudolfem Uhlářem a Ivanou Novotnou, které zachránil život  - Iva Dvořáková
Video se připravuje ...

Jste mladí? Zdraví? Přijďte do Blesk Ordinace

DAROVAT NADĚJI

Je vám víc než 18 a méně než 36? Máte 15 minut času a odvahu udělat správnou věc? Navštivte Blesk Ordinaci a vytřete si ústa tyčinkou! Ano, jen tohle bude stačit k tomu, abyste darovali naději. A jednou, možná, zachránili lidský život!

Deník Blesk nabídl v rámci letošního projektu Blesk Ordinace pomoc Českému národnímu registru dárců dřeně. Jeho úsilí najít pro každého pacienta s onkologickým onemocněním krve správného dárce ostře zastavil koronavirus.

100 696 aktuálních dobrovolníků, kterými registr disponuje, stále nestačí a pro každého  4 pacienta s onkologickým onemocněním krve, především leukémií nebo lymfomem se vhodný dárce nenajde nebo se najde pozdě!

„Jediným řešením je rozšířit databázi dobrovolníků,“ říká Klára Conková. Zapsáním do registru tak vlastně říkáte, že pokud onemocní někdo, kdo má shodné transplantační znaky, jste mu k dispozici. „Skutečným dárcem se stane jen 1 % ze všech zapsaných. Ano, tak malou šanci při hledání máme a přesto je pro nás každý dobrovolník cenný. Vždyť nevíme, jaký pacient zrovna zítra onemocní,“ dodává Conková. 

Čekáme na vás! Stačí navštívit Blesk Ordinaci v některém z šesti měst mezi 12 a 18 hodinou!  Ve stánku NÁBOR DÁRCŮ KOSTNÍ DŘENĚ budou zájemce čekat proškolené sestřičky a náborářky.

Kritéria pro vstup do registru:

•             věk 18-35 let (než oslavíte 36. narozeniny)

•             váha nad 50 kg

•             dobrý zdravotní stav (bez trvalého užívání léků vyjma antikoncepce a léků na sezónní alergie)

Co je Blesk Ordinace

Projekt deníku Blesk, který v jeden konkrétní den od 12 do 18 hodin přemění jedno konkrétní náměstí v ordinaci pod širým nebem. Díky spolupráci s  Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR  a místní nemocnicí v ní mohou návštěvníci absolvovat řadu vyšetření bez doporučení obvodního lékaře a zkonzultovat své potíže s odborníky. Součástí akce je pestrý doprovodný program, zábava pro děti i dospělé a tombola o skvělé ceny.

Kde budeme? 

Pardubice

Středa,  8. 9.

Pernštýnské náměstí

Lékaři z: Nemocnice Pardubického kraje

Liberec

Úterý, 14. 9.

Náměstí Dr. Edvarda Beneše            

Lékaři z: Krajská nemocnice Liberec, a.s.

Ústí nad Labem

Středa, 22. 9.

Mírové náměstí

Lékaři z: Krajská zdravotní, a.s.

Brno

Středa, 29. 9.  

Náměstí Svobody      

Lékaři z: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Ostrava

Středa, 6. 10.  

Masarykovo náměstí

Lékaři z: Fakultní nemocnice Ostrava

Praha

Středa, 13. 10.          

Karlovo náměstí        

Lékaři z: Všeobecná fakultní nemocnice Praha

Dominik Horák (26) z Rychvaldu je oceněný dárce kostní dřeně.

Video  Dominik Horák (26) z Rychvaldu je oceněný dárce kostní dřeně.  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi