Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co bude s evakuovaným velvyslancem z Kábulu Balounem? Kulhánek prozradil záměry

Autor: ČTK - 
20. srpna 2021
14:33

Velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun i další pracovníci české ambasády v Kábulu budou mít po tři měsíce statut evakuovaného zaměstnance. Po tuto dobu bude i nadále zastávat post vedoucího zastupitelského úřadu, sdělil ČTK ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Ministr Balounovi oznámil, že má zájem, aby pokračoval v diplomacii na velvyslaneckém místě. Budovu ambasády si Česko pronajímá od soukromého subjektu. Protože je činnost zastupitelského úřadu jen pozastavena, nájem ministerstvo i nadále platí. Další postup se bude odvíjet podle situace v zemi.

„Pan velvyslanec Baloun má v souladu s vnitřními směrnicemi ministerstva zahraničních věcí po dobu tří měsíců statut evakuovaného zaměstnance. Stejně tak ostatní vyslaní diplomaté ambasády v Kábulu, kteří se museli vrátit do České republiky,“ uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Po celou tuto dobu zůstane na své pozici vedoucího zastupitelského úřadu. „A to za stejných podmínek jako v Kábulu, včetně finančního ohodnocení,“ poznamenal ministr.

„Panu velvyslanci jsem zároveň řekl, že mám zájem, aby pokračoval v diplomacii na velvyslaneckém postu,“ dodal Kulhánek. Zdůraznil, že Baloun v Kábulu odvedl vynikající práci. „Teď si musí odpočinout, ale v příštích několika týdnech o tom s ním budu znovu mluvit,“ dodal.

Česká ambasáda v Kábulu byla evakuována v sobotu kvůli zhoršující se situaci. Baloun a hospodářka velvyslanectví byli v noci ze soboty na neděli eskortováni na letiště ochranným týmem Vojenské policie KAMBA, odkud poté řídil evakuaci místních pracovníků české ambasády nebo spolupracovníků české armády.

Z Kábulu odletěl v druhém letu v úterý. Za práci mu kromě Kulhánka, který mu udělil nejvyšší resortní vyznamenání Za zásluhy o diplomacii, poděkoval také premiér Andrej Babiš (ANO).

Video  Jiří Baloun  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V Kábulu zůstala opuštěná budova české ambasády. Kulhánek ČTK sdělil, že je pronajata ze soukromého vlastnictví. „V současné době nájemné standardně platíme, protože činnost zastupitelského úřadu byla pouze pozastavena. Úřad je tedy dočasně uzavřen podobně jako ambasády dalších evropských států v Afghánistánu,“ podotkl ministr. „Náš další postup se bude odvíjet od situace v zemi, kterou nyní nemůžeme předvídat,“ dodal.

Baloun ve čtvrtek ČTK řekl, že při opuštění ambasády musel s vojáky odvézt důležité vybavení včetně pokladny, záznamových zařízení, paměťových disků nebo částí přístrojů. Další vybavení muselo být zničeno. Z Kábulu přivezl také vlajky ČR, EU, NATO a Afghánistánu, český státní znak a plaketu označující budovu velvyslanectví.

Video  Tisková konference po jednání premiéra Andreje Babiše, ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka a velvyslance působícího v Afghánistánu Jiřího Balouna  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

PetPet ( 20. srpna 2021 17:08 )

Nevím proč je stále vládou nevydařený výběr čistého a zkušeného ministra http­s://cs­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Ja­kub_Kul­hánek

marmat ( 20. srpna 2021 15:03 )

Tato tiskovka všem ukázala politickou a Diplomatickou špičku !
Jak teď vůbec vydržet tiskovky Slepenců /opozice !?
To bude asi "neproveditelný" !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa