Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko evakuuje afghánské spolupracovníky. Západ už s přesunem tisíců lidí do bezpečí začal

Aktualizováno -
14. srpna 2021
22:10
Autor: ČTK, for, trm - 
14. srpna 2021
13:20

Česká republika evakuovala diplomaty z afghánského Kábulu, v tuto chvíli se to týká dvou lidí, řekl po jednání krizového štábu ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Diplomaté budou zatím na mezinárodním letišti. Večer předsednictvo bezpečnostní rady rozhodlo o evakuaci afghánských zaměstnanců české ambasády a také tlumočníků, kteří pomáhali českým vojákům. Rozhodnutí českých ministrů přichází o desítky hodin později než řady západních zemí. Například USA, Německo nebo Velká Británie už s evakuacemi začaly, země pomohou tisícovkám lidí.

Po jednání krizového štábu ministr rozhodl o okamžitém stažení našich lidí. „Před chvíli jsem mluvil s velvyslancem v Kábulu a na základě jeho doporučení a informací, které jsme obdrželi od spojenců, jsem musel rozhodnout o okamžitém stažení našich diplomatů na letiště,“ řekl Kulhánek

„Aktuálně jsou na ambasádě, respektive jsou přemisťováni na mezinárodní letiště v Kábulu, dva čeští diplomaté, kteří se nachází pod ochranou vojenské policie,“ dodal ministr.

Ministr ale v krátkém projevu, po němž nebyly povolený žádné novinářské dotazy, vůbec nezmínil situaci afghánských spolupracovníků Česka, především zhruba dvou desítek tlumočníků. Těm dala naději až bezpečnostní rada státu. Tlumočníky, stejně jako afghánské zaměstnance ambasády, čeká také evakuace.

Afghánští spolupracovníci byli pro české vojáky důležití, jejich práce si vážím. O tlumočníky a jejich rodiny se postaráme. Ty, kteří projevili zájem o přemístění do ČR, přemístíme,“ napsal na Twitter ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

„Postaráme se rovněž o místní síly na naší ambasádě, tak jak to dělají všechny evropské státy. Tito lidé sloužili České republice a my za ně máme plnou zodpovědnost. Ženám a malým dětem našich spolupracovníků hrozí smrt a mučení. Prostě tohle nemůžeme připustit,“ doplnil večer Kulhánek. Vyjádření a kroky českých ministrů ale přichází mnohem později než z jiných zemí. Už dřív o evakuacích rozhodly například Finsko, Spojené státy, Německo nebo Velká Británie. Řada zemí už s přesunem svých lidí i afghánských spolupracovníků začala.

Opozice: Řešíme to na poslední chvíli

Vládu za údajně pomalé rozhodování v sobotu znovu krititovala opozice. „Já si myslím, a my už jsme to kritizovali, že mělo být o našich pomocnících a jejich rodinách rozhodnuto v minulosti Teď je to řešeno na poslední chvíli,“ řekl poslanec Pavel Žáček (ODS), člen výboru pro bezpečnost v České televizi. Žáček podotkl, že je zřejmé, že Kábul padne.

„Situace se vyhrotila takovým způsobem, že musíme navíc řešit cestu našeho diplomatického personálu,“ pokračoval Žáček. Podle něj bychom se měli o naše pracovníky a pomocníky postarat, aby jim nehrozilo nebezpečí. 

Opozice také narážela na afghánské tlumočníky, o nichž se Kulhánek během tiskové konference nezmínil. Primárně měly být spolupracovníkům české armády nabídnuty peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do Česka. Vybraní Afghánci budou podle tiskového oddělení resortu přímo kontaktováni v nejbližší době.

„Evakuace české ambasády je správným krokem, ale informace, že vybraní Afghánci budou kontaktováni v nejbližší době, je šokující sdělení. Znamená to, že se jim do dneška nikdo neozval. Na co naše vláda čeká? Až jim Taliban uřízne hlavu a bude po problému?,“ rýpl si na twitteru poslanec Jan Lipavský (Piráti). Přidal i apel pro premiéra Andreje Babiše (ANO) a pro ministry Lubomíra Metnara, Jana Hamáčka a Jakuba Kulhánka, aby se o spolupracovníky začali zajímat. 

Babiš: O tlumočníky se postaráme

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se o tlumočníky vláda chce postarat, podrobnosti ale nemohou sdělit, aby je nevystavili nebezpečí. Babiš také uvedl, že Bezpečnostní rada státu bude v sobotu v osm večer. 

 „Já už jsme i psal na twitter, že by bylo dobré, aby to opozice nekritizovala, protože o tom nic neví a ohrožuje lidi, kterým my chceme pomoci,“ řekl premiér ČTK. Podle Babiše bezpečnostní rada probere situaci v zemi. O záležitosti již v pátek večer jednal s Kulhánkem, se kterým je ve stálém telefonním spojení.

„Ale já vám nemohu říkat ty detaily, ty operace, to bychom je fakt vystavili velkému nebezpečí,“ uvedl. K možné finanční pomoci se také nevyjádřil. „My se zkrátka o ně chceme postarat, pracujeme na tom, máme na to plán. Ale teď se situace zhoršuje, a proto jsem svolal Bezpečnostní radu státu, protože nikdo asi nepočítal, že Tálibán bude tak postupovat,“ poznamenal. „A samozřejmě my jsme to kritizovali od začátku, že je nesmysl odcházet z Afghánistánu a bohužel se to teď potvrzuje,“ dodal.

„Rodiny pláčou před branami velvyslanectví“

Talibán již ovládá 19 z 36 provincií. Dnes ráno zahájili stoupenci hnutí útok na Mazáre Šaríf na severu Afghánistánu. Mazáre Šaríf je spolu s Kábulem a Dželálábádem jedním ze zbývajících tří velkých měst, nad nimiž drží kontrolu tamní vláda. 

Z Kábulu pak proudí zprávy o počínající panice místních. „Dnes vidíme na ulicích Kábulu hrozivé scény. Uprchlíci z provincií vykládají lůžkoviny, rodiny pláčou před branami velvyslanectví,“ popsal místní novinář na twitteru. 

Taliban dobývá Afghánistán: Stoupenci jsou blízko Kábulu (14.8.2021) Taliban dobývá Afghánistán: Stoupenci jsou blízko Kábulu (14.8.2021) | ČTK / AP / Rahmat Gul

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek večer na twitteru uvedl, že je s Kulhánkem v kontaktu a vnitro je připraveno poskytnout maximální součinnost při pomoci místním spolupracovníkům české ambasády v Kábulu. „Pokud se na nás obrátí ministerstvo obrany ve věci tlumočníků, pomůžeme také,“ dodal Hamáček. Vicepremiér také uvedl, že Česká republika nezastaví deportace neúspěšných afghánských žadatelů o azyl, což dočasně učinily některé evropské státy.

Ministerstvo obrany vybralo afghánské tlumočníky, kterým poskytne pomoc. Primárně budou spolupracovníkům české armády nabídnuty peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do Česka. Vybraní Afghánci, kteří českým vojákům pomáhali v „nejaktuálnějším období“, budou přímo kontaktováni v nejbližší době, sdělila ve čtvrtek ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Video  V kamionu na Smíchově našli tři náctileté uprchlíky.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

cid2000 ( 16. srpna 2021 13:18 )

Všude žvaní nějaký politický panák!!!Smutné po 20 letech bojů předat takto rozvrácenou zemi je katastrofa!!!! Utraceny bilióny dolarů a vyslédek žádný! Naopak ještě horší! Lidské tragédie na každém rohu a destabilizace celého regionu! noční úprk US Army a NATO je děsný!! Opravdu nešťastný pro všechny krom zbrojovek, politiků a lobistů!! Proboha, jak chce NATO/USA bojovat s Čínou nebo Ruskem, když nedokáže porazit kozo.m.r.dy na mulách s RPG a AK-47 ??? Je to trapná porážka NATO a její moderních technologií !!!!Teď nastane další cílená migrace a rozvrat Evropy !!Celá tato operace byla od začátku pojata špatně, jednostranně místo aby se jednalo se všemi i s Talibanem, který ovládal Afghán celou dobu atd.Špatně zvolený postup celých 20 let.Jen bombardovat, bombardovat atd.

paralenka ( 15. srpna 2021 11:05 )

Pokud si pamatuji, dost Afgánců, a nejen jich, studovalo v 70. letech na našich univerzitách, takže tam budou lidé, kteří jsou schopni tlumočit. Tehdejší socialistické Československo jim tyto studijní pobyty hradilo a mnozí si vzali i české dívky za manželky, což jsem nechápala. Míchání kultur nepřináší nic dobrého, takže často myslím na A. z Rožnova, zda tam vydržela a zda se z onoho medika nevyklubal těžký islámista. Takových bylo ale dost, "exotika" lákala.

donypan ( 15. srpna 2021 09:19 )

Zase měla KSČM pravdu,že tam nemáme co dělat.Všem našim politikům ,včetně ministrině války Černochové bych nechal zaplatit ze svého náklady,které vznikly za dobu působení našich ž------ů.Stejně si tam jezdili za účelem splácet úvěry na domy a auta z našich peněz.

naidka ( 15. srpna 2021 08:51 )

"Překladačům" nejde o bezpečí, ale o štědré dávky a bezstarostný život bez práce.
Česko bude pro ně jen přestupní stanicí do stanice snů všech uprchlíků - Německa.

krapotkin ( 15. srpna 2021 08:42 )

Jen na okraj - vzpomínáte z dějěpisu jak dopadli někteří čeští kolaboranti s německými fašisty po válce ? Jistý exministr v kolaboraci pokračuje i dnes a dostává za to metály od sudeťáků (dřív dávali Svatováclavskou orlici).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa