Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chaos u dotací po tornádu: Před návrhem z resortu Dostálové varovali i legislativci

Autor: ČTK - 
8. července 2021
10:59

K návrhu nařízení o státní podpoře pro lidi zasažené koncem června bouří a tornádem vznesla Legislativní rada vlády připomínky, které se týkaly dotací pro pojištěné, vícegeneračních domů nebo rekreačních objektů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) uvedla, že se s připomínkami vypořádala. Podle zástupců legislativní rady ale vláda tři ze čtyř připomínek nevzala v potaz. Napsal to ve čtvrtek server iROZHLAS.cz.

Program Živel na pomoc lidem, kterým silná bouře 24. června na Hodonínsku, Břeclavsku a Lounsku poničila domy, nabízí dotaci až dva miliony korun a další tři miliony ze zvýhodněného úvěru.

Podmínky podpory čelily kritice veřejnosti kvůli snižování dotace o dary z veřejných sbírek a celou náhradu od pojišťoven. Vláda ve středu na mimořádném zasedání své nařízení upravila. Podpora se o příjem ze sbírek snižovat nebude, od nákladů na obnovu bydlení se bude odečítat 70 procent pojistného plnění, ne celá náhrada od pojišťovny.

Právě na odečet pojistného plnění vládní legislativci upozorňovali. „Návrh do budoucna může demotivovat od odpovědného přístupu k majetku. Návrh je totiž vstřícnější vůči osobám, jež pro tento případ nebyly pojištěny,“ uvedla předsedkyně legislativní rady a ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Nedůvodně zvýhodnění podle legislativců jsou vlastníci bytových domů oproti majitelům rodinných domů s více byty. Vlastník vícegeneračního rodinného domu s více byty má totiž nárok na dva miliony korun, zatímco majitelé bytového domu mohou získat dva miliony na každý byt v budově.

Na trvalém pobytu záleží

Pochybnosti legislativci měli také o tom, že jeden člověk může získat podporu na více nemovitostí. „Je otázkou, zda takto velkoryse koncipované řešení je v souladu se smyslem a účelem podpory,“ napsala Benešová.

Poslední výtka upozorňovala na problematiku chat. Podle nastavených pravidel, pokud majitel zničené chaty v ní má nahlášený trvalý pobyt, na podporu dosáhne. Nezáleží tak na tom, jestli ji například pronajímá nebo v ní skutečně bydlí. V opačném případě, když člověk v chatě bydlí, ale nemá v ní nahlášený trvalý pobyt, dva miliony od státu nezíská. „Opět není vysvětleno proč,“ uvedla Benešová.

Video  Porovnání, jak to na jižní Moravě vypadalo v pátek 25. 6., a jak to vypadá dnes  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Podle Dostálové ve stanovisku legislativců nešlo o vážné výtky, chtěli jen lepší zdůvodnění. S připomínkami se vypořádala, protože nařízení dodatečně zdůvodnila, uvedla ministryně.

Stanoviska už se sladila také podle Benešové. Místopředseda legislativní rady Jan Kněžínek ale uvedl, že se kabinet se spornými pasážemi nevypořádal. „Je reagováno pouze na otázky pojištění. Další tři vláda tehdy nevzala v potaz a dnes (ve středu) se už neřešily,“ řekl. Další člen rady Petr Bezouška uvedl, že středeční změna týkající se znevýhodnění pojištěných proti nepojištěným není dostatečná. „Je to nahodilé. Není u toho žádné zdůvodnění. Odpověď je jasná - snaží se vyplatit co nejméně,“ cituje ho server iROZHLAS.

Video  Blesk Podcast: Pomáháme lidem po tornádu, ale sami potřebujeme dostat silné emoce ven  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

byvalyvoliccssd4 ( 8. července 2021 12:38 )

Každý si chce nahrabat na cizím neštěstí, tak proč ne i Agrofert?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa