Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Opatrná Benešová a Okamurova kastrace. Sněmovna po Feriho kauze řeší tresty za sexuální násilí

Aktualizováno -
9. června 2021
13:15
Autor: Jakub Veinlich - 
9. června 2021
05:00

Hned dvě mimořádné schůze čekají během středy poslance a poslankyně. Třetí, o střetu zájmů, se nekoná, protože ANO společně s komunisty zablokovalo její program. Naopak v poledne se dostalo na tu, jejímž impulsem byla kauza dnes už bývalého poslance za TOP 09 Dominika Feriho. Poslankyně Barbora Kořanová (ANO) chce otevřít debatu o přísnějších trestech za násilí páchané nejen na ženách, i tvrdších trestech za znásilnění.

Je to mimořádná schůze Sněmovny s jediným bodem. „Zpřísnění trestu za násilné chování vůči ženám a dalším možným obětem a nepodmíněné tresty za znásilnění.“

Poslankyně Barbora Kořanová (ANO), která tuto schůzi iniciovala odmítá, že by to bylo přímou reakcí na kauzu okolo dnes už bývalého poslance TOP 09 Dominka Feriho. Deník N a web Alarm přinesly svědectví žen, které měl mladý politik některé slovně ponižovat, nebo společensky shazovat, s některými měl mít údajně i sex bez jejich souhlasu, či si intimní chvíle měl vynucovat například postavením nočního stolku před dveře pokoje. 

„Domnívám se, že i v souvislosti s kauzou pana exposlance Feriho se ukázalo, o jak citlivé a důležité téma se jedná,“ míní Kořanová.

Politolog: Je to kampaň

„Je to především o tom, aby se otevřela diskuse k případným legislativním změnám,“ dodala poslankyně pro Blesk Zprávy. Sama s neziskovými organizacemi i ministerstvem spravedlnosti a poslanci z různých stran pracovala na přípravě nového zákona. Inspirací byla například dánská úprava, kde je za znásilnění považován sex bez jasného souhlasu druhé osoby. Do voleb už ale Sněmovna téměř jistě takovou normu nestihne schválit.

„Je to v podstatě jen oživení kauzy Feri,“ míní politolog Jan Kubáček. „Je to pokus, jak udělat nejspíš nátlak na koalici SPOLU, aby se přihlásila ke změnám v postizích a v právech obětí. Ale hlavně je o tom, udržet tu kauzu co nejdéle v patrnosti a při životě,“ dodal pro Blesk Zprávy.

Vůle ke změně zákona příliš není 

Vůle ke svolání schůze ve Sněmovně sice byla, k možným změnám zákona už je menší. Část politiků se sice vyslovila pro změnu vymezení trestného činu znásilnění, zpřísnění trestů se už ale část zákonodárců, včetně ministryně spravedlnosti brání. 

„Zásadní změny trestního zákoníku by se neměly dělat za několik dnů,“ varoval na začátku schůze napříkald šéf poslanců Pirátské strany Jakub Michálák.

„Není zde prostor, aby se zpřísňovaly trestní sazby, jsme v normě, naopak patříme k těm tvrdším státům,“ řekl k poslancům po dlouhé době ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ČSSD). Ve svém vystoupení vyjmenovávala řadu evropských států s výší trestů za stejné činy. 

„V momentu, kdy útočí, nad trestem nepřemýšlejí,“ nevidí východisko ve zvyšování trestů ani poslankyně Jana Černochová. Sama je zároveň také starostkou Prahy 2 a vyzvala ostatní obce i kraje k větši prevenci, aby se oběti podobných činů nebály o svých zkušenostech mluvit. Ať už na veřejnosti, před policií či soudy. „zvyšování trestu není prevence,“ dodala Černochová. 

Poslankyně také varovala před situacemi, kdy se naopak může stát údajný násilník obětí kvůli křivému obvinění. 

„Nejsem přesvědčená, že prostým zavedením definice sexuálního násilí založené na nutném souhlasu situaci zlepšíme či vyřešíme, a spíše se domnívám, že tento krok vyvolá ještě více nejasností, více otázek, povede k potřebě ještě detailnější právní úpravy, což je vždycky špatně. A zároveň nevidím garanci, že by tento krok snížil počet sexuálních deliktů, dodal na sebevědomí obětem a ani posílil jejich právní postavení,“ přidalaČernochová další argument.

Okamura pro kastraci

„Ideální trest za znásilnění by byla kastrace,“ přidal svůj pohled šéf SPD Tomio Okamura. Zmínil v této souvislosti případ Abdallaha Ibrahima Diallova, který v roce 2019 na Litoměřicku znásilnil šestnáctiletou dívku. Soud ho poslal na čtyři roky do vězení a uložil ústavní léčení. 

Kořanová se chce pokusit přísnější tresty prosadit jako pozměňovaící návrh k právě projednávanému trestnímu zákoníku, který už je ve druhém čtení. „Návrh je nahraný ve sněmovním systému, zmiňovaný tisk by měl být projednáváný příští týden,“ věří, že by mohla změna projít ještě v této Sněmovně. 

Například poslanec Karel Schwarzenberg (TOP 09) míní, že je potřeba chránit oběti, k případnému zákonu je ale opatrný. „Já jsem celoživotní skeptik, a tak jsem vždycky i skeptický, když se upečou zákony kvůli jedné události. Potřebovalo by to větší rozvahu,“ míní Schwarzenberg, který se i po zmíněných článcích veřejně Feriho zastal.

„Primárně je ta středeční schůze ale především o tom, že musíme dát občanům jasnou zprávu, že stojíme za oběťmi a vyzýváme je, aby tyto skutky hlásily hned na policii a nebály se agresora a schovával se před ním několik let,“ dodala poslankyně, která má na schůzi podle svých slov připravené také usnesení. 

V reakci na obvinění Feriho podepsalo na konci května na 60 poslanců a poslankyň společné prohlášení, ve kterém například vyjadřují podporu všem obětem sexuálního obtěžování a sexuálního násilí, nebo vyjadřují souhlas s posílením práv obětí „i zpřísnění postihu pachatelů zákonem.“

Video  Videoprofil Dominika Feriho  - CNC
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa