Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Feri skončil v TOP 09. Strana od něj dala ruce pryč a omluvila se údajným obětem

Aktualizováno -
28. května 2021
13:25
Autor: ČTK - 
28. května 2021
11:10

Dominik Feri, který čelí obvinění ze sexuálních útoků na několik dívek, ukončil členství v TOP 09. Blesk Zprávám to řekl mluvčí Vladan Vaněk. Předsednictvo TOP 09 předtím Feriho vyzvalo, aby členství přerušil minimálně do doby, než se jeho údajné násilné skutky vyšetří. Po uveřejnění svědectví několika žen, které Feriho obvinily ze sexuálního obtěžování a násilí, poslanec rezignoval na svůj mandát a nebude kandidovat v říjnových volbách.

„K dnešnímu dni ukončil členství v TOP 09,“ řekl Blesku Vaněk.

Feri tak vyslyšel volání předsednictva. Že by se dopustil sexuálního násilí, odmítá, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování. „Informace o Dominiku Ferim, které se objevily v médiích, pokládáme za velmi závažné. Obvinění a jednání, které je mu připisováno, považujeme za neakceptovatelné nejenom pro veřejné činitele, ale také pro kohokoliv jiného,“ uvedla dnes TOP 09 po mimořádném jednání svého předsednictva. Vyjádřilo podporu všem, kteří mohli být obětí Feriho jednání.

Kauza rozzuřila řadu členů TOP 09, mezi nimi i podnikatele a zřizovatele čtyř škol Ondřeje Kaniu. Toho nadzvedlo relativizování kauzy od čestného předsedy Karla Schwarzenberga, nelíbil se mu ani postoj místopředsedy Tomáše Czernina. Trvá na tom, aby se oba do týdne omluvili, jinak z TOP 09 vystoupí. „Jako člověk, který nese plnou zodpovědnost mimo jiné za stovky studentek, které studují na mých školách, nechci být a nemohu si dovolit být jakkoliv spojen, byť „jen“ stranickou legitimací, s výroky a relativizací tohoto typu u tak závažných obvinění,“ napsal na facebooku s tím, že jeho status není o tom, zda je Feri vinen, či ne.

Od 1. června nahradí ve Sněmovně Feriho dokumentaristka Olga Sommerová. Druhé místo kandidátů TOP 09 na pražské volební kandidátce koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by měl po nočním rozhodnutí předsednictva pražské organizace TOP 09 obsadit namísto Feriho radní Prahy 2 Michal Zuna.

Video  Videoprofil Dominika Feriho  - CNC
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa