Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš šil do Pirátů kvůli migrantům a bytům. A i po předžalobní výzvě se jim odmítl omluvit

Aktualizováno -
12. června 2021
11:00
Autor: ČTK, sova - 
4. června 2021
15:29

Týden si počkal premiér Andrej Babiš (ANO) na reakci na předžalobní výzvu Pirátů. V té ho vyzvali k omluvě za šíření lži, že chtějí lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. Reagovali tak na Babišův čtvrteční příspěvek na twitteru a žádali ho, aby lživé tvrzení ze sociální sítě stáhl. Babiš navíc podle nich občany straší, premiér se nicméně v sobotu 12. června omluvit odmítl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už v pátek 4. června uvedl, že ho krok Pirátů v podobě předžalobní výzvy „dost pobavil“. „Je vidět, že Piráti dál jedou jako profesionální udavači. Bez auditorů, policie, soudů a Babiše by vůbec netušili, co si počít,“ uvedl.

Na sociálních sítích se ve čtvrtek po premiérově vystoupení ve Sněmovně rozpoutala debata o rozporu v postoji premiéra ke sdílené ekonomice. Babiš se ve čtvrtek v projevu ohradil proti Pirátům se slovy: „Nechceme! My nechceme sdílet naše auta! My nechceme sdílet naše byty! My nechceme sdílet naši zemi! My nechceme, aby naši zemi řídil Evropský parlament. Nějací zelení fanatici, se kterými by se Piráti spojili!“

V knize svých vizí přitom před několika lety napsal, že lidé budou brzy sdílet automobily, byty a chaty.

Tento rozdíl pak Babiš Blesk Zprávám a později i na twitteru vysvětloval tím, že mu jde o dobrovolné sdílení. „V knížce jsem psal, že lidi budou brzy sdílet automobily nebo byty. A sdílejí. Ale DOBROVOLNĚ!!! Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti!“ hromoval premiér. „Tihle novodobí maoisté chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry, které vám vyměří, a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta,“ napsal.

Bartoš: Neštítí se zveřejňovat dezinformace a strašit jimi lidi

Nic takového Piráti v programu samozřejmě nemají, nikdy neměli a mít nebudou a pan Babiš i jeho kolegové to moc dobře vědí. Je nepřípustné, aby sám premiér jednal jako dezinformátor,“ reagoval v pátek předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle něj je Babišovo jednání nepřijatelné a je třeba se mu postavit. „Neštítí se zveřejňovat dezinformace a co hůř – strašit jimi lidi, kteří už tak mají kvůli pandemii obav přehršle,“ uvedl na Babišovu adresu Bartoš.

Vláda má podle Bartoše na kontě celou řadu skandálů a místo přijetí odpovědnosti se premiér snaží obviňovat ze svých selhání koalici Pirátů a Starostů, a odvádět tak pozornost veřejnosti. Babiš podle něj šíří falešné zprávy o Pirátech dlouhodobě. Jeho čtvrteční vyjádření na twitteru ale překročilo únosnou mez. „Odmítáme tolerovat manipulaci s voliči a šíření poplašných zpráv, proto jsme zaslali panu premiérovi předžalobní výzvu a žádáme omluvu i stažení lživého postu,“ doplnil Bartoš.

Zájem ve čtvrtek vzbudil výrok, ve kterém předseda vlády kritizoval principy sdílené ekonomiky. Naznačoval, že jde o nebezpečnou součást ideologie prosazované opozičním koaličním uskupením Pirátů a Starostů, kterou jeho vláda odmítá. Ve své knize O čem sním, když náhodou spím vydané před čtyřmi lety ale o sdílené ekonomice psal úplně jinak a naopak ji vychvaloval. Blesk Zprávám pak tento rozpor vysvětlil.

V knize nastiňoval sdílenou ekonomiku Babiš úplně jinak

My v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický Pirátostát,“ prohlásil ve čtvrtek Babiš na půdě dolní komory za potlesku svých příznivců na adresu svých nejsilnějších politických konkurentů.

Kritika spoluspotřebitelství a sdílené ekonomiky mnohé překvapila, neboť ještě před volbami v roce 2017 ve své knize O čem sním, když náhodou spím s podtitulem „Vize 2035 pro Českou republiku, pro naše děti“ nabízí úplně jiný pohled.

Budeme mít legální sdílenou ekonomiku. To zatím nikdo na světě moc neumí. Neví se třeba, jak sdílenou ekonomiku rozumně zdanit. Jinak to je bezvadná věc, sdílet věci, které může využít ještě někdo jiný,“ píše Babiš.

Video  Babiš bouřil ve Sněmovně: Megapodvod! Nesmysl! Likvidace Babiše! Nechceme v Česku multikulturní, ekofonatický Pirátostan  - PSP ČR
Video se připravuje ...

„Když jedete do zahraničí, možná hledáte nějaký pohodlný byt přes pronájmy bytů Airbnb. Mezitím můžete svůj byt nebo chatu jednoduše a bezpečně pronajmout. Hlavně mladá generace má sklon různé věci spíš sdílet než vlastnit. Princip sdílení může jednou změnit celou ekonomiku. Lidi budou brzy sdílet automobily, parkovací místa, byty a chaty. Budete si moci přivydělat tím, co umíte, nebo tím, co máte, bez jakékoli náročné administrativy. Budete moci každý měsíc dostávat nové hračky a ty zase vracet. Nebo nebudete muset vařit, protože si objednáváte jídlo od sousedky, která to umí skvěle,“ pokračuje šéf ANO v líčení výhod sdílené ekonomiky.

Sdílená ekonomika sníží náklady téměř všem lidem a umožní řadě z nich pracovat pouze na snížený nebo částečný úvazek,“ dodává nakonec.

V programu koalice Pirátů a STAN sdílená ekonomika není

Skutečností zůstává podpora takového principu ze strany Pirátů, jak ostatně premiér ve své řeči nastínil. „Budeme podporovat takové právní prostředí, které půjde novým trendům a sdílené ekonomice naproti,“ psali Piráti ve svém ekonomickém programu pro volby do Sněmovny v roce 2017.

Sdílenou ekonomiku zmiňuje Pirátská strana i jako téma, kterému se věnuje její tým pro oblast průmyslu a obchoduV předvolebním programu společné koalice pro podzimní volby Piráti a Starostové ale sdílenou ekonomiku výslovně nezmiňují. Místo toho se soustředí na udržitelný rozvoj ve firemním prostředí v podobě cirkulární ekonomiky a omezení byrokratických překážek pro menší podniky.

Video se připravuje ...
Další videa