Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Babiše podrželi komunisté, vláda přežila. Havlíček se vysmál opozici za debakl

Aktualizováno -
3. června 2021
23:45
Autor: simao, ČTK, for, sova - 
3. června 2021
05:00

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) ustála i třetí pokus opozice o vyslovení nedůvěry. A podle očekávání ji zachránili komunisté, kteří se hlasování nezúčastnili, odešli ale ze sálu. A nic na tom nezměnila kritika, kterou na adresu vlády navršili šéf ODS a koalice Spolu Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Babiš kabinet bránil s tím, že lidé díky němu dostávají více peněz. Opozici vmetl superhrubou mzdu jako megapodvod, který se mu s ODS podařilo zrušit. A sám se přihlásil ke kauze Čapí hnízdo. Po kolečku invektiv a urážek ze strany poslance Lubomíra Volného se neudržela poslankyně STAN Věra Kovářová a označila ho za „lidský hnůj“. Dění kolem hlasování o nedůvěře jsme sledovali v podrobné reportáži.

  • Současná vláda Andreje Babiše zažila třetí pokus o vyslovení nedůvěry vládě. Nezdarem skončily i ty předchozí v listopadu 2018 a červnu 2019 skončily nezdarem. Byli u nich tehdy ještě i poslanci TOP 09 Miroslav Kalousek a Dominik Feri. První jmenovaný skončil ve Sněmovně dobrovolně, druhého k tomu dotlačily okolnosti kolem jeho prošetřovaného sexuálního skandálu.
  • Zatímco během prvního hlasování o nedůvěře sál opouštěli poslanci ČSSD, nyní to byli komunisté - a nepřímo tak vládu podpořili
  • Historicky se vyslovení nedůvěry vládě zdařilo opozici pouze jednou - v roce 2009 v případě vlády Mirka Topolánka, kdy pomohla čtveřice „přeběhlíků“. 
  • Zeman dle Babiše při schůzce v Lánech potvrdil svůj předchozí záměr nechat vládu případně dovládnout v demisi. Prezident to již dříve opakovaně označil za nejlogičtější řešení. Babiš to označil za rozumnou pozici, vláda je dle něj úspěšná a „měla smůlu, že přišel covid, který se hodí opozici“.

Sněmovna o nedůvěře vládě
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
10:07
3. 6. 2021
!

Babiš během svého projevu sklidil i smích, respektive posměšky z opozičních lavic. „Pokračovali jsme v podpoře sportu, který jsem začal jako ministr financí. Já nevím, proč se smějete,“ uvedl Babiš - nedávno přitom v čele Národní sportovní agentury skončil poslanec ANO Milan Hnilička. „Konec smradlavým šatnám, rozpadajícím se halám a zanedbaným sportovištím mimo velká města,“ tvrdí Babiš. „Konečně jsme prosadili i zahrádkářský zákon - a jsem na to hrdej,“ uvedl Babiš a opět se ozval smích.

10:02
3. 6. 2021
!

Babiš: Nechceme multikulturní, ekofanatický Pirátostan

Babiš vzpomíná na to, jak s „přítelem Viktorem Orbánem zarazil povinné migrační kvóty“. „ČR je svrchovaný stát… a my budeme sami rozhodovat, kdo tady bude pracovat a kdo tady bude žít, to je jediné zodpovědné řešení migrace,“ tvrdí Babiš. Rýpl si do Pirátů a STAN. „To si přejete, že přijememe uprchlíky bez kvót a dobrovolně? Nějaká tisícovka nebo dvě Afghánců nebo Pákistánců nás přece nezabije, ne, to si myslí Piráti, že to zvládnou,“ útočí Babiš. „Já s tím problém mám, já nechci muslimskou Evropu,“ zahrál si na nacionalistickou notu Babiš.

„My v Česku nechceme žádný multikulturní, ekofanatický Pirátostan. My nechceme sdílet naše auta, my nechceme sdílet naše byty, my nechceme sdílet naši zemi, my nechceme, aby naši zemi řídil Evropský parlament, nějaký zelení fanatici, se kterými by se Piráti spojili. Já jsem svrchovaný premiér této země, nepodléhám nikomu, jenom občanům… a ti mi dali důvěru. A nikdo ze zahraničí nám tady do toho nebude kecat,“ dodal.

Jednání o nedůvěře vládě: Andrej Babiš (3.6.2021) Jednání o nedůvěře vládě: Andrej Babiš (3.6.2021)
09:58
3. 6. 2021
!

„Miliardy jsou vidět i ve zdravotnictví, vymetli jsme vaše šnajdroidy, kteří byli přisáti na veřejných penězích,“

útočí dál Babiš na opozici.

09:53
3. 6. 2021
!

„Postavili jsme 59,3 kilometrů nových dálnic a dalších 107,3 kilometrů jsme rozestavěli. Vy jste dálnic postavili tak nula nula nic, naopak jste jejich výstavbu zarazili,“

pokračuje Andrej Babiš během svého projevu. Zmínil dokončení rekonstrukce D1 v září. „160 kilometrů nové dálnice de facto za 24 miliard,“ pokračuje Babiš. Chválil se i za národní investiční plán. „Ano, to je taky můj výmysl, moje dílo… a jsem na to pyšný,“ podotkl. „Je plán investovat - 20 tisíc projektů za 8000 miliard korun až do roku 2050,“ říká Babiš.

„Stavíme plno nových obchvatů. Stavíme nejenom mnohonásobně víc, než když jste vládli vy, ale o polovinu levněji než za éry ODS, kdy tak zázračně zbohatl váš ministr dopravy a jeho firma. Ten neměl střet zájmů, nebo jak to bylo? A proč jste stavěli kilometr dálnice za 342 milionů korun? My kilometr dálnice stavíme za 152 milionů korun,“ zmínil Babiš.

09:45
3. 6. 2021
!

Zatímco premiér Andrej Babiš dál řeční, vicepremiérka Schillerová za ním tahá a ukazuje další grafy. „Vy chcete svrhnout vládu, která myslí na rodiny. Naše vláda zvýšila rodičovský příspěvek z 220 tisíc na 300 tisíc korun,“ podotkl. „Jakmile jste se ocitli v opozici, tak jste se mohli přetrhnout, abyste lidem přidali, ale když jste vládli, tak vás to ani nenapadlo, dělali jste pravý opak,“ tvrdí Babiš. Mladé rodiny dle něj opozice celé roky cíleně dusila. Zmínil i zrušení karenční doby na první tři dny nemoci. „Další váš výmysl,“ podotkl.

Jednání o nedůvěře vládě: Alena Schillerová s grafem (3.6.2021) Jednání o nedůvěře vládě: Alena Schillerová s grafem (3.6.2021)
09:41
3. 6. 2021
!

„Vy chcete svrhnout vládu, která radikálně zvedla lidem platy,“

pokračuje Babiš ve vládní obhajobě. Přidáno dostali učitelé, berou v průměru přes 45 tisíc měsíčně, podotkl. „Letos budou kantoři brát přes 46 tisíc korun měsíčně, za vás v roce 2013 průměrný plat kantora byl 26 111, my jsme jim přidali jednou tolik. Programové prohlášení pro nás není cár papíru,“ podotkl.

Superhrubou mzdu označil za „megapodvod“. „Tu jsme mimochodem také zrušili,“ podotkl Babiš. „ODS našla odvahu se přidat až po 12 letech, co o tom mluvila,“ rýpl si premiér.

09:37
3. 6. 2021
!

Babiš tasil vyšší důchody

„Je třeba ho zlikvidovat, protože přišel a nekrad, dělá zdarma, všechny peníze, které dostává, posílá samoživitelkám,“ pokračuje Babiš ve své obhajobě.

Premiér si připravil osm bodů na obhajobu vlády - prosadila mj. důstojné důchody, tvrdí Babiš. „Za čtyři roky jste dokázali našim seniorům přidat tisícovku, i těch 40 korun tam bylo. A 2010 jste jim nedali vůbec nic. Takže si to porovnejte s mojí vládou,“ uvedl Babiš a upozornil, že v prosinci 2017 byla průměrná penze 11 745 korun, letos v březnu 15 351 korun. „To byl jeden ze slibů naší vlády,“ poznamenal.

„Na rok 2022 senioři dostanou v průměru měsíčně 758 korun navíc, to pro případ, že byste nedej bože sestavovali vládu, aby na ten náraz byli lépe připravení, protože jim určitě jako první věc seberete slevu 75 procent na jízdné ve vlacích a autobusech, kterou jsem já osobně prosadil. To bude první, co jim vezmete,“ bouří směrem k opozici Babiš.

Nedůvěra vládě: Andrej Babiš tasil vyšší důchody, Alena Schillerová ukazovala tabulku přidávání seniorům k průměrnému důchodu (3.6.2021)
09:34
3. 6. 2021
!

Babiš: Choďte se podívat na Čapí hnízdo. Babiše je třeba zlikvidovat

„Takže je to celé nesmysl. A já se divím, že jste nemluvil o Čapím hnízdě, to je to nejdůležitější pro vás. Tak já vám to zopakuji,“ řekl Babiš ve Sněmovně Fialovi. A opět zmínil někdejšího ministra financí Kalouska v souvislosti s 50milionovou dotací pro Čapí hnízdo.

„Kdo kontroloval tu dotaci? No dvakrát nejlepší ministr financí, pan Kalousek ji kontroloval. Pět let účelové stíhání. Firma měla nárok na tu dotaci a vrátila ji. A stále se to vyšetřuje. Státní zástupce to už jednou zastavil. A nejvyšší státní zástupce to prodloužil. Je potřeba stíhat toho Babiše a jeho rodinu! A za nic. Dotace se vrátila. Kde jsou ty miliardy, co jste rozkradli? Choďte na to Čapí hnízdo se tam podívat, je to pro veřejnost, pro děti, choďte se tam podívat. Ale toho Babiše je třeba zlikvidovat. Absurdní záležitost,“ čílí se dál Babiš ve Sněmovně.

09:27
3. 6. 2021
!

Babiš: Agrofert neřídím. Vracet nic nebudeme

„Prý chcete vyslovit nedůvěru např. proto, že nemáme většinu. KSČM, pane předsedo, nebyla nikdy náš koaliční partner. Umožnila vznik této úspěšné vlády. A my jsme menšinová vláda už od prosince 2017,“ reagoval Andrej Babiš na Petra Fialu.

Babiš reaguje i na slova o střetu zájmů. „Jeden z argumentů je pochybná účelová zpráva auditorů Evropské komise o mém údajném střetu zájmů,“ uvedl Babiš. „Jak to bylo s tím střetem zájmů? Vy jste mi nevěřili, že chci jít do poltiky něco změnit, ne dělat kšefty s tradičními stranami. A když jste to zjistili, tak nejdřív byla vyfabrikovaná aféra dluhopisy, které navrhl pan Kalousek, hlasoval pro to i bývalý premiér… a na základě této vymyšlené kauzy mě vyhodil z vlády. A to nestačilo. Tak se vymyslel střet zájmů, lex Babiš, absurdní záležitost. Už jsem to opakoval xkrát. Žádný střet zájmů nemám,“ vzkázal Babiš.

„Vy toho Babiše musíte dostat pryč z politiky, on vám vadí, protože se nepřizpůsobil těm vašim zvyklostem. Vždy jsem dodržoval veškeré státní předpisy. Agrofert neřídím a neovládám. A Evropská komise nemá co vykládat české zákony. Tahle země nemůže být řízena z Evropské parlamentu. My jsme svrchovaná země. A ČR žádné peníze vracet nebude,“ hřímal Babiš.

Jednání o nedůvěře vládě: Andrej Babiš (3.6.2021)
09:25
3. 6. 2021
!

Fiala ve svém úvodním projevu zmínil i „teroristický atentát, který provedli ruští agenti ve Vrběticích“. „Evropští lídří se opakovaně pozastavovali nad přístupem české vlády a zvláště premiéra, kteří si nedokázali včas zkoordinovat společnou reakci našich spojenců z EU a NATO,“ podotkl. Označil to za neschopnost, poukázal i na „zásadní problémy prvního vicepremiéra“.

„Jan Hamáček dodnes nedokázal vysvětlit okolnosti svojí plánované cesty do Moskvy v době, kdy už prokazatelně věděl o ruském teroristickém útoku na českém území. Opozice ho proto opakovaně vyzvala k rezignaci. Neuposlechl, nevyslyšel této výzvy, a tak dnešní hlasování o důvěře je pro nás i hlasováním o vrbětickém útoku a o roli Jana Hamáčka,“ dodal Fiala.

09:19
3. 6. 2021
!

„Podnikatelé se od začátku pandemie musí potýkat nejen s přímým dopadem pandemie a opatření, ale také s chaotickými, nepřehlednými a nedostatečně podpůrnými programy, které vláda Andreje Babiše zmateně vyhlašovala,“ tepe vládu Petr Fiala (ODS). „Úpornost, se kterou vláda trvala na řadě svých nelogických opatření vůči obchodům a službám, vyvolávala v řadě lidí legitimní, logickou otázku, zda likvidace některých podnikatelských sektorů nakonec nebyl ten pravý záměr. Zvláště když se ukázalo, že miliardové podpory bez problémů plynuly do firem a odvětví, kde členové vlády a jejich příbuzní podnikají,“ podotkl Fiala a do Babiše tak šije za střet zájmů.

Fiala varoval, že hrozí, že Česko kvůli Babišovi a jeho osobním problémům přijde o dotace. „V dubnu Evropská komise definitivně potvrdila, že Andrej Babiš porušuje zákony, protože dál ovládá Agrofert, který čerpá naše společné evropské peníze. V květnu o této celoevropské ostudě ČR jednal Evropský parlament, a před pár dny se dokonce zjistilo, že Andrej Babiš patří k největším příjemcům evropských peněz v celé EU. A média mezitím objevila diář pravé ruky pana premiéra, abychom se z něj dozvěděli, že vedle dotací lidé z hnutí ANO stihli zobchodovat i řadu dalších vládních rozhodnutí a zakázek,“ upozornil Fiala na kauzu diáře Jaroslava Faltýnka.

09:16
3. 6. 2021

V červnu 2019 trvala debata o nedůvěře vládě dlouhých 17 hodin. Je otázkou, jak dlouho budou řečnit poslanci tentokrát.

09:09
3. 6. 2021

„Pan premiér Babiš se chová, jako by se nic nestalo,“

vytkl Petr Fiala (ODS) ve svém úvodním projevu směrem k premiérovi to, že vláda ANO a ČSSD ztratila podporu i komunistů. „Nejsme tu jen proto, abychom zjistili, zda komunisté říkají pravdu (...) Zda podporují, a nebo nepodporují vládu Andreje Babiše, to se dnes ukáže,“ podotkl.

„Jsme přesvědčeni, že vláda Andreje Babiše má skončit a nejenom proto, že ztratila důvěru komunistů, důvěru sociální demokracie bezpochyby má. Důvěru pro nedůvěru, které máme, je mnoho a každý den přibývají daší a další,“ dodal Fiala.

Jednání o nedůvěře vládě: Petr Fiala (ODS) a Jan Hamáček (ČSSD) (3.6.2021)
09:00
3. 6. 2021

Jednání Poslanecké sněmovny začíná, na svých místech jsou již i premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který pod sako oblékl přes košili červený svetr.

08:53
3. 6. 2021

„Jak funguje český stát pod vedením této vlády Andreje Babiše jsme se mohli přesvědčit všichni na vlastní oči v posledních měsících v době pandemie. Selhal na plné čáře, neochránil občany ČR, naopak mnohé z nich úplně zbytečně vystavil tomu nejvyššímu riziku, riziku, že přijdou dokonce i o život. A bohužel u mnohých se tak i stalo. Máme jeden z nejvyšších počtů úmrtí nejen v rámci celé EU, ale dokonce i v rámci celého světa. To je výsledek práce této vlády, vlády, která nechala lidi na holičkách,“ čílila se ve Sněmovně šéfka Topky Pekarová Adamová.

„Když mluvím s lidmi, tak neumím třeba svým rodičům, seniorům vysvětlovat to, proč vláda, která mohla nakoupit maximální počty vakcín, které by mohly pomáhat rychleji zachraňovat životy, proč to ta vláda neudělala,“ podotkl Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vláda dle něj také „nakupovala jedny z nejdražších ochranných pomůcek v Evropě“, měla a má za sebou skandály s předraženými nákupy a nebyla schopna podporovat české domácí firmy, které nabízely pomoc a rozšíření své výroby. „Neumím rodičům vysvětlovat způsob vedení boje s pandemií a návrat dětí do škol,“ dodal.

08:47
3. 6. 2021

Komunisté zrušili tiskovou konferenci před hlasováním o nedůvěře vládě. Výkonný výbor bude jednat do zahájení schůze, uvedla mluvčí Grofová.

Jednotní komunisté ve svém postoji patrně nejsou. "Ani s Babišem, ani proti? Trochu alibismus," poznamenal na twitteru poslanec KSČM Jiří Dolejš ke spekulacím, že komunisté před hlasováním opustí sál.

08:38
3. 6. 2021

Pekarová Adamová: Babišův střet zájmů je potvrzený, nikoli údajný

„Vláda Andreje Babiše nikdy nezískala důvěru našich stran, nicméně to, co Andrej Babiš předvádí v posledních letech, se dá směle nazvat privatizací českého státu. On si z něj utváří další divizi svého holdingu,“ uvedla na tiskovce Spolu šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Stát a jeho úředníci brání Andreje Babiše, který „není v údajném střetu zájmů, jak se stále ještě bohužel uvádí, ale který je v potvrzeném střetu zájmů, který si přizpůsobuje pravidla hry, aby to jeho firmám, jeho podnikání, byznysu a zkrátka jemu osobně vyhovovalo“. „To je něco naprosto nepřijatelného,“ míní Pekarová. Připomněla, že Babiš ze svých firem stále přijímá výhody.

Také podle auditorů Evropské komise je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie v celkovém řádu stamilionů korun, které dostaly firmy z holdingu Agrofert od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Premiér i Agrofert střet zájmů odmítají.

Petr Fiala (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na tiskovce Spolu před jednáním o nedůvěře vládě ve Sněmovně (3.6.2021)
08:29
3. 6. 2021

Na tiskové konferenci koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vystupují ve Sněmovně lídři stran Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka. Vedle sebe mají tabuli se 40 důvody pro vyslovení nedůvěry.

„Nebude to nějaké běžné, každodenní hlasování, je to hlasování o základních principech parlamentní demokracie,“ podotkl Fiala. V dobré demokracii by podle něj o důvěru požádal sám premiér Andrej Babiš, míní. „Komunisté byli v mnoha směrech důležitou součástí této vlády. KSČM řekla, že vládu nepodporuje, v tu chvíli ztratila vláda většinu v Poslanecké sněmovně a měla požádat o důvěru. Andrej Babiš to neudělal, a když jsme to udělali my za něj, tak mluví o destabilizaci,“ říká Fiala s tím, že respektování principů a pravidel hry není destabilizace. „Destabilizace je, když to někdo nedělá, když někdo nerespektuje pravidla hry a ignoruje to, co je v parlamentní demokracii správné,“ dodal.

Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskovce Spolu před jednáním o nedůvěře vládě ve Sněmovně (3.6.2021)
08:14
3. 6. 2021

„KSČM je v podstatě pouze jediná strana, se kterou lze jednat o případné podpoře,“ připustil tento týden šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Teoreticky pokud se nám nepodaří sehnat hlasy na podporu vlády a vláda nezíská důvěru, tak ta situace bude vlastně stejná, jako to bylo na začátku mandátu této menšinové vlády,“ podotkl.

„Na fungování Sněmovny to nějaký zásadní dopad nemá (...) I kdyby vláda důvěru nezískala, tak na reálné fungování Poslanecké sněmovny, kterou máme před sebou čtyři týdny - čtyři týdny jsou do prázdnin, potom po prázdninách dva týdny Sněmovny, možná v průběhu prázdnin nějaká mimořádná schůze, tu nedokážeme vyloučit, třeba ve vztahu k navýšení důchodů... Takže my to nějak fatálně neprožíváme,“ dodal Faltýnek.

Jaroslav Faltýnek na tiskovce ANO před jednáním Sněmovny. Po jeho boku vicepremiérka Schillerová a poslankyně Kořanová
07:53
3. 6. 2021

„Komunisté pravděpodobně sál opustí. Efekt tohoto jednání je de facto podpora vládě. KSČM nemá důvod se zavděčovat kterékoli z opozičních stran, protože je do budoucna nemyslitelné, že by s nimi uzavírali jakoukoli spolupráci. Nenaštvat si Andreje Babiše pro ně může být stále o něco výhodnější,“ uvedl v pořadu Epicentrum na Blesk.cz politolog Petr Just.

Video  
Video se připravuje ...
07:42
3. 6. 2021

„Když dnes čtu komentáře o tom, “jaký je to nesmysl vyslovit nedůvěru vládě”, uvědomuji si s hrůzou, jak moc jsme opustili principy demokratické parlamentní politiky. V normální demokratické zemi se o to opozice pokusit musí. Opak patří do zemí nenormálních,“ komentuje dnešní jednání ve Sněmovně exposlanec Miroslav Kalousek (TOP 09), který byl u obou předchozích pokusů o vyjádření nedůvěry vládě, tentokrát však v sále již bude chybět.

„Vůbec nerozumím komentářům, že už to nemá smysl. Opozice musí hlasovat o nedůvěře vládě, která se chová rozpočtově neodpovědně, dělá ostudnou zahraniční politiku a nezvládla pandemii covidu,“ uvedl v podcastu Reflexu.

Miroslav Kalousek v době, kdy se ve Sněmovně řešila nedůvěra vládě i za jeho účasti Miroslav Kalousek v době, kdy se ve Sněmovně řešila nedůvěra vládě i za jeho účasti
07:19
3. 6. 2021

Nyní dojde ke 3. pokusu o vyslovení nedůvěry Babišově vládě. A kauza Čapí hnízdo se opět vrací. Policie totiž navrhla na konci května obžalovat Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Mayerovou v kauze 50milionové dotace, určené pro malé a střední podniky.

„Mě už to ani nepřekvapuje, ani to, že se tato věc objeví vždy před volbami. Jde o zcela účelovou a uměle vytvořenou pseudokauzu, která je stará 14 let a vyšetřování se táhne pět let. A už jednou byla státním zástupcem zastavena. Můj postoj k ní je nadále stále stejný. Nikdy se nic nezákonného nestalo a veškerá nesmyslná obvinění odmítám. Zároveň stále věřím, že náš justiční systém je spravedlivý a v této věci se to, doufám, ukáže,“ tvrdí nyní Babiš.

Vedle toho však vyšlo najevo, že premiér Babiš musí být u Agrofertu zapsaný jako koncový příjemce výhod. Podle mluvčího holdingu se nic nemění, Babiš koncern neřídí, neovládá, nemá na něj vliv a ke střetu zájmů nedochází. „Agrofert nekomentuji, ze zákona se s firmou nestýkám, nechodím na valnou hromadu,“ reagoval Babiš.

Video  
Video se připravuje ...
07:01
3. 6. 2021

2. pokus o nedůvěru: Babiš se bránil kvůli Čapímu hnízdu a „střetu zájmů“

„Každý rozumný v této naší zemi pochopí, že kdybych nebyl v politice, tak zkrátka nikde o Čapím hnízdě nikdo neslyší,“ bránil se Andrej Babiš ve Sněmovně při druhém pokusu o sesazení vlády - o nedůvěře se hlasovalo 26. června 2019. „Já už jsem to xkrát říkal, že je to účelové trestní stíhání,“ podotkl a označil hlasování za pokus o destabilizace země. „Střet zájmů žádný není, protože jsem postupoval podle vašeho zákona, který jste prosadili,“ tvrdil Babiš. Pro vyslovení nedůvěry bylo 85 poslanců.

Video  
Video se připravuje ...
06:44
3. 6. 2021

Prezident Miloš Zeman v polovině května na Frekvenci 1 zopakoval, že trvá na svém dřívějším výroku, že by nechal do voleb dovládnout v demisi Babišovu vládu, pokud by jí Sněmovna vyslovila nedůvěru. Pokládá to za nejlogičtější řešení. „Nejlogičtějším postupem je nechat vládu dovládnout v demisi,“ uvedl Zeman a dodal: „Já řekl i při jednání s opozičními předáky, že by se měli víc soustředit na kampaň a předvést své programy a kandidáty a nedělat takové vylomeniny, jako je hlasování o nedůvěře.“ 

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Frekvenci 1. (16.5.2021) Adam Vojtěch se stal podruhé během jednoho funkčního období ministrem zdravotnictví. Tentokrát bez slavnostního ceremoniálu i médií. (26. 5. 2021).
06:33
3. 6. 2021

Nedůvěra vládě: Jen za Topolánka. A díky přeběhlíkům

Z dosavadních 15 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl jen jeden - a to v roce 2009, kdy se opozici poprvé v historii samostatné ČR podařilo vládu sesadit. Sněmovna Topolánkově vládě vyjádřila 24. března 2009 nedůvěru poté, co se k opozici připojili i čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nimž získala potřebných 101 ze 197 hlasů. Proti kabinetu hlasovali Schwippel a Tlustý z ODS a bývalé členky Strany zelených Zubová a Jakubková.

Vlastimil Tlustý hlasoval proti vládě Mirka Topolánka, ač byl poslancem ODS Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek ve Sněmovně

Video  Babiš bouřil ve Sněmovně: Megapodvod! Nesmysl! Likvidace Babiše! Nechceme v Česku multikulturní, ekofonatický Pirátostan  - PSP ČR
Video se připravuje ...

luder ( 6. června 2021 11:25 )

Čapí hnízdo!

Je to akce na ničení Andreje Babiše a táhne se už tak dlouho, že to už musí být snad i těm zadavatelům trapné!“ „Andrej Babiš pochopitelně asi není svatý a v dnešní době být svatý ani nelze. Ale v této kauze je nad slunce jasnější, že odpovědnost za přidělení dotace nese hlavně ten, kdo ji přidělil. Já si také mohu zažádat o horentní sumu třeba na kašpárkové divadlo. Pošlou-li mi nějaký ten milion, je otázka, zda jsem blbec já, nebo ten, kdo mi to poslal. Všichni už znají, že tu dotaci Andrej Babiš už dávno celou vrátil, že v plýtvání penězi EU je to vlastně zanedbatelná suma. Je to jen tak trapný a tak průhledný bič na pana Babiše, že by se styděly ho vytáhnout i pavlačové drbny v sousedské hádce. Ale naší demožumpě není trapného nic!“ podotýká Ivan Vyskočil ! Z čl. Pl!

hejhej ( 5. června 2021 12:06 )

Juras1: Přikláním se, také je nevolím

hejhej ( 4. června 2021 22:37 )

levice-je-smegma: Myslíš ty koumouše co vždy lhali a lžou a nyní sedí za jinou stranu v PS a senátu .

Sanhnusak ( 4. června 2021 20:12 )

Poslanci s komunistickou minulostí za ČSSD v minulém volebním období: Jan Kavan, členem KSČ, styky s STB, Z.Škromach, 1982-1989 člen KSČ, J.Rusnok, 1988-1989 kandidát KSČ, J.Tvrdík, 1988-1989 kandidát KSČ, E.Zeman, 1966-1970 člen KSČ, J.Schling, 1981-1989 člen KSČ, M.Kraus, 1984-1991 člen KSČ, Jiří Václavek, 1964-1968 člen KSČ, František Strnad, 1984-1989 člen KSČ,

Miroslav Svoboda, 1985-1989 člen KSČ, P.Dostál, 1962-1969 člen KSČ, K. Šplíchal, 1983-1989 člen KSČ, Miloslav Vlček, 1983-1989 člen KSČ, Petr Ibl, 1984-89 člen KSČ, Miloš Melčák, člen KSČ, Josef Smýkal, členem KSČ, Jan Mládek, 1987-1989 člen KSČ, J. Palas, 1980-1990 člen KSČ, M. Emmerová, 1966-1969 členka KSČ, A. Sýkora, 1983-1989 člen KSČ, Rudolf Tomíček, 1967-1990 člen KSČ, Hana Šedivá, 1979-1990 členka KSČ, V. Laštůvka 1966-1969 byl v KSČ, J. Kubinyi - do roku 1990 člen KSČ, R.Kopecký, 1981-1989 člen KSČ, Alfréd M R.Kopecký, 1981-1989 člen KSČ,Alfréd Michalík do roku 1990 člen KSČ, Oldřich Němec 1976-1990 člen KSČ, Ladislav Skopal 1983-1989 člen KSČ

Heil_Babisch ( 4. června 2021 20:07 )

Soudruh Babiš měl pravdu, když říkal, že zachránil tisíce mrtvých.
Byl předvolební čas a v něm potřeba se něčím blýsknout. A uvolňování bylo lukrativní ke zlepšení PR soudruha Babiše.
Kdyby nebylo jeho rozhodnutí na uvolňování antivirových opatření, tak ti lidé mohli žít. Měli ale vzácnou příležitost radostně položit své životy na oltář Babišova volebního vítězství.
Čest jejich památce!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa