Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Babiše podrželi komunisté, vláda přežila. Havlíček se vysmál opozici za debakl

Aktualizováno -
3. června 2021
23:45
Autor: simao, ČTK, for, sova - 
3. června 2021
05:00

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) ustála i třetí pokus opozice o vyslovení nedůvěry. A podle očekávání ji zachránili komunisté, kteří se hlasování nezúčastnili, odešli ale ze sálu. A nic na tom nezměnila kritika, kterou na adresu vlády navršili šéf ODS a koalice Spolu Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Babiš kabinet bránil s tím, že lidé díky němu dostávají více peněz. Opozici vmetl superhrubou mzdu jako megapodvod, který se mu s ODS podařilo zrušit. A sám se přihlásil ke kauze Čapí hnízdo. Po kolečku invektiv a urážek ze strany poslance Lubomíra Volného se neudržela poslankyně STAN Věra Kovářová a označila ho za „lidský hnůj“. Dění kolem hlasování o nedůvěře jsme sledovali v podrobné reportáži.

  • Současná vláda Andreje Babiše zažila třetí pokus o vyslovení nedůvěry vládě. Nezdarem skončily i ty předchozí v listopadu 2018 a červnu 2019 skončily nezdarem. Byli u nich tehdy ještě i poslanci TOP 09 Miroslav Kalousek a Dominik Feri. První jmenovaný skončil ve Sněmovně dobrovolně, druhého k tomu dotlačily okolnosti kolem jeho prošetřovaného sexuálního skandálu.
  • Zatímco během prvního hlasování o nedůvěře sál opouštěli poslanci ČSSD, nyní to byli komunisté - a nepřímo tak vládu podpořili
  • Historicky se vyslovení nedůvěry vládě zdařilo opozici pouze jednou - v roce 2009 v případě vlády Mirka Topolánka, kdy pomohla čtveřice „přeběhlíků“. 
  • Zeman dle Babiše při schůzce v Lánech potvrdil svůj předchozí záměr nechat vládu případně dovládnout v demisi. Prezident to již dříve opakovaně označil za nejlogičtější řešení. Babiš to označil za rozumnou pozici, vláda je dle něj úspěšná a „měla smůlu, že přišel covid, který se hodí opozici“.

Sněmovna o nedůvěře vládě
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
20:46
3. 6. 2021

Michálkovo vystoupení spustilo vlnu faktických poznámek. Po něm mluvila poslankyně ANO Věra Procházková, nyní je u mikrofonu Radek Koten z SPD.

20:42
3. 6. 2021

Michálek pokračuje v projevu a apeluje na vedení předvolební kampaně v korektním duchu. Naopak varuje před šířením nepravdivých informací a „kravin“.

20:31
3. 6. 2021
!

I když jsme vládu varovali, premiér to zlehčoval,“ uvedl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek a ukázal graf, podle kterého v ČR zemřelo na covid více než dvakrát více lidí, než je průměr Evropské unie.

20:26
3. 6. 2021

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura navrhl omezení řečnické doby na dvě vystoupení o maximální délce 15 minut. Poslanci, kteří se narychlo dostavili do sálu, návrh přijali.

Omezení se nevztahuje na řečníky s přednostním právem.

20:21
3. 6. 2021

Poslanec a plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) promluvil o současné situaci ve školství. Zrekapituloval celý průběh jednotlivých vlivů opatření během covidové krize.

Zdůraznil bezprecedentnost rozhodnutí, které vedlo k plošnému uzavření škol. Hovořil také o problematice distančního vzdělávání.

„Podpora školám (ze strany vlády) přicházela velmi pomalu,“ zmínil.

29. kongres ODS: Martin Baxa (18.1.2020)
20:10
3. 6. 2021

Jestli vás baví si spolu povídat, tak běžte někam do hospody. Já už to opravdu těžce snáším,“ vystoupil poslanec Václav Klaus (Trikolóra) na adresu Jurečky a Kobzy a nabádal poslance, ať svou pozornost směřují k samotnému hlasování.

20:07
3. 6. 2021

Čekal bych, že se po tomhle zvedne ministr zahraničí a vysvětlí, proč mají rozvojové projekty v zahraničí smysl. Neudělal to, jdu to udělat já,“ zareagoval faktickou poznámkou šéf lidovců Marian Jurečka.

Uvedl, že rozvojová pomoc ČR je v souladu s politikou státu řešit migraci v místě jejího vzniku.

20:05
3. 6. 2021

Poslanec SPD Jiří Kobza kritizoval vládní výdaje na projekty mezinárodní rozvojové pomoci.

„Nechápu, proč tyto peníze nejdou k našim daňovým poplatníkům. (...) Nemůžeme hospodařit tímto způsobem, že budeme rozdávat peníze, které si musíme půjčovat, do ciziny na nesmyslné projekty,“ uvedl.

19:55
3. 6. 2021

Poslanec ČSSD Jan Chvojka dodal ve faktické poznámce, že je jasné, že by premiér Andrej Babiš (ANO) neměl vlastnit média. 

19:53
3. 6. 2021

„Dovolte mi říci, proč i já nechci podpořit tuto vládu. Není to kvůli koronavirové krizi, která šla řešit lépe, ale která šla řešit i hůř. Není to kvůli střetu zájmu,“ řekl další řečník Jaroslav Foldyna (SPD). 

Podle Foldyny je důvodem to, že se za vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) „stala Česká republika poníženou kolonií byrokratů a jeho poskoků,“ řekl Foldyna. „Podle mého soudu máme nejhorší zahraniční politiku za poslední roky,“ konstatoval s poznámkou, že dochází k nejhorším útokům na svobodu slova od roku 1989. 

Sjezd ČSSD v Hradci Králové: Jaroslav Foldyna (1.3.2019)
19:45
3. 6. 2021
!

Ve Sněmovně nejspíše někdo koukal na hokejový zápas. Předsedající Tomio Okamura přerušil vystoupení Jířího Kohoutka (SPD), aby pokáral někoho, „kdo má puštěnou televizi nebo mobil“. 

19:43
3. 6. 2021

Po vystoupení Bohuslava Svobody (ODS) si vzal faktickou poznámku předseda lidovců Marian Jurečka, který zdůraznil, že bychom si měli zapamatovat, co poslanec říkal. A tedy to, že potřebujeme plán. Potřebujeme vědět, co se bude dít v dalších měsících a že potřebujeme edukovat občany v tom, proč je třeba se očkovat. 

„Na jeho slova dojde, jako došlo na jeho slova v loňském roce. Dneska nezaznělo od vlády, v čem jsme se po 14 měsících poučili,“ pobuřoval se. „Není tu jasně nastavený systém chytré karantény, není nastavený systém reočkování,“ dodal. 

19:39
3. 6. 2021
!

Do Sněmovny dorazila velká část ministrů. Znovu dorazila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) a znovu se objevil i premiér Andrej Babiš (ANO). 

19:36
3. 6. 2021
!

Svoboda: Varoval jsem nás, chtěl jsem plán. Děsí mě, že zase nic neděláme

K pultíku se dostal i poslanec ODS Bohuslav Svoboda, který jako první upozornil loni v lednu na hrozbu, kterou covid-19 může představovat. 

„Pan premiér nás obvninil, že jsme všichni amatérští epidemiologové, já bych chtěl podotknout, že mě komunisté nepustili studovat na lékařskou fakultu a vystudoval jsem epidemiologie, a možná to je důvod, proč už jsem minulý rok varoval, co přijde a jaká hrozba je tato infekce,“ řekl Svoboda, kterého ještě nyní šokuje, že předtím nedostal žádnou odpověď a Sněmovna se mu v podstatě vysmála. 

„Opakovaně říkám, že bych byl rád, kdybych se mýlil,“ podotkl. „Hrála se statečná hra. Nějakým způsobem jsme se přes to přetloukali a na podzim opět jsem varoval, že dochází k rozvolňování a že se tyto věci začínají zapomínat,“ pokračoval Svoboda, který ocenil tehdejší reakci Vojtěcha, který chtěl opět zavést roušky, ale následně mu to premiér Andrej Babiš zatrhl. 

Svoboda vzpomíná na to, že se všechno dalo pod stůl. „Epidemiologie říká, že když známe infekci a známe cestu přenosu, že máme jediné možnosti, jak s ní bojovat. Najít lék, nebo zabránit cestě přenosu. Co mě děší, skutečně děsí, že zase nic neděláme. Můj hlas je hlasem na poušti. Ptám se, co budeme dělat. Jakou máte představu o tom, co budeme dělat. Namátkou - Budeme očkovat děti? Asi budeme, ale na tom už budeme muset pracovat. Říkát rodičům, co máme dělat!“ pobuřoval se Svoboda. 

19:26
3. 6. 2021
!

Na ministryni Maláčovou reagoval faktickou poznámkou i předseda lidovců Marian Jurečka. „Paní ministryně řekla hodně věcí a nějaké jsou pravda. Podařilo se díky této Sněmovně a i díky opozici prosadit některé věci. Mrzí mě ale věci, které se neprosadily. Například zákon, který by fixně řešil platy učitelů, zablokovala sociální demokracie,“ uvedl Jurečka.

Opřel se do ČSSD i kvůli zákonu, který by pomohl autistům. „My víme, jak se těmto rodinám žije. Tyto zákony, které by jim pomohly, jste zabila,“ zuřil předseda KDU-ČSL.

Předseda lidovců Marian Jurečka v Poslanecké sněmovně během hlasování o nedůvěře vlády (3.6.2021)
19:20
3. 6. 2021
!

Slovo si vzala i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která chtěla představit, co vše se jejímu resortu povedlo. „Skoro rok jsem řešila covidovou krizi. Přesto se nám povedlo schválit 20 různých zákonů,“ uvedla s tím, že opozice mluví jen o důchodcích, ale ona by mluvila i o výživném. 

Hlasování o nedůvěře: Prázdná místa ministrů (3.6.2021)
19:16
3. 6. 2021
!

Slovo si vzal i poslanec Jan Adamec (ODS). „Já musím říct, že jsem opoziční poslanec a vyslovuji vládě nedůvěru poprvé, podruhé a potřetí. Zaslechl jsem tady a v médiích, že tu dělá opozice sabotáž. Je to silné vyjádření pana premiéra a musím říct, že se mýlí. Je to standardní situace,“ uvedl na okraj. 

Rýpl si i do komunistů. „Sice smlouvu vypověděli, ale ta podpora zůstala,“ konstatoval se slovy, že komunisté vyrazili na výlet. 

Podle Adamce během dnešního jednání padlo mnoho chvály i kritiky, ale rád by, aby se lidé navzájem neosočovali. 

18:54
3. 6. 2021

Do sálu se vrátil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Zdržel se asi dvacet sekund, aby si vzal nabíječku. 

18:50
3. 6. 2021

„My chceme, aby si to premiér se sociálními demokraty vyžrali až do konce. Ne že nastoupí úřednická vláda a premiér si bude jezdit po republice a dělat kampaň,“ uvedl nezařazený poslanec Marian Bojko, který následně s dalším nezařazeným poslancem Lubomírem Volným opustil sál. 

18:40
3. 6. 2021

Poslanec Marian Bojko (nezařazený) si vysloužil napomenutí za to, že neměl nasazenou roušku. 

18:32
3. 6. 2021

„Neuplyne měsíc, aby vláda nečelila nějaké kauze,“ poznamenal během rozpravy poslanec ODS Pavel Žáček, který premiéra Andreje Babiš (ANO) po celou dobu svého projevu oslovoval jako Bureše. 

Žáček podotkl, že se nic nezměnilo od posledního hlasování o nedůvěře. 

18:15
3. 6. 2021

Do rozpravy je přihlášeno ještě 11 lidí. Do sálu nicméně doklusala i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

18:06
3. 6. 2021
!

Mnoho členů Babišova kabinetu již v sále nezůstalo. „Držákem“, jak svého kolegu nazvala i poslankyně Jana Černochová (ODS), je ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Stále přitomný je i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Poměrně často je pak v sále přítomný i ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD). Zmizela i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v Poslanecké sněmovně
17:52
3. 6. 2021

Po sérii faktických poznámek po vystoupení poslance Nachera se poslanci opět dostali k jádru věci. Slovo si tak vzala poslankyně Zuzana Majerová (Trikolora).

„Koronavirovou krizi dle nás vláda nezvládla. Alibisticky se schovávala za skupinku nikým nevolených, zcela jednostraných pseudoodborníků a jejich opatření byla a stále jsou zmatečná a přestřelená,“ opřela se poslankyně do vlády. 

17:32
3. 6. 2021

Nacher: Tohle je svátek demokracie. Dnes to ale nemá logiku a není plán B

Dalším vystupujícím je poslanec Patrik Nacher (ANO), který poznamenal, že už jsou poslanci i diváci unavení. „Beru to jako svátek demokracie. Já vás překvapím (...) Já tam hledám ale elementární logiku, v tomto případě mi ale schází plán B, nějaký smysl, který mi tam chybí. To, co bude následovat,“ uvedl na okraj. 

Podle Nachera je několik důvodů, proč vyvolat hlasování o nedůvěře, a dneska nevidí ani jeden z nich. „Vidím tři základní body, proč se vyvolá hlasování. Buď má opozice svoji většinu a chce svojí vládu,“ řekl první z důvodů s tím, že ale neslyšel jména ministů nebo premiéra. „Neslyšel sem o novém aspirantovi na premiéra,“ podotkl. 

„Druhý důvod je vyvolání předčasných voleb. I to je legitimní, děje se tak někdy. Nicméně ani to není tento případ, protože to ani není v tuto chvíli ani možné a kdyby se tak teoreticky stalo, tak se dostanete do knihy rekordů, protože vyvolat předčasné volby pár měsíců před těmi legitimními, to se ještě jen tak někde nestalo,“ pokračoval Nacher. 

Třetím důvodem je podle něj případ, kdy se přijde s jiným vážným důvodem, například kvůli důležitému zákonu. Ani jeden z těchto důvodů podle něj nevidí. „Prostě mi chybí plán B.“

Patrik Nacher (ANO) během hlasování o vyslovení nedůvěry vládě (3.6.2021) Patrik Nacher (ANO) během hlasování o vyslovení nedůvěry vládě (3.6.2021)

Video  Babiš bouřil ve Sněmovně: Megapodvod! Nesmysl! Likvidace Babiše! Nechceme v Česku multikulturní, ekofonatický Pirátostan  - PSP ČR
Video se připravuje ...

luder ( 6. června 2021 11:25 )

Čapí hnízdo!

Je to akce na ničení Andreje Babiše a táhne se už tak dlouho, že to už musí být snad i těm zadavatelům trapné!“ „Andrej Babiš pochopitelně asi není svatý a v dnešní době být svatý ani nelze. Ale v této kauze je nad slunce jasnější, že odpovědnost za přidělení dotace nese hlavně ten, kdo ji přidělil. Já si také mohu zažádat o horentní sumu třeba na kašpárkové divadlo. Pošlou-li mi nějaký ten milion, je otázka, zda jsem blbec já, nebo ten, kdo mi to poslal. Všichni už znají, že tu dotaci Andrej Babiš už dávno celou vrátil, že v plýtvání penězi EU je to vlastně zanedbatelná suma. Je to jen tak trapný a tak průhledný bič na pana Babiše, že by se styděly ho vytáhnout i pavlačové drbny v sousedské hádce. Ale naší demožumpě není trapného nic!“ podotýká Ivan Vyskočil ! Z čl. Pl!

hejhej ( 5. června 2021 12:06 )

Juras1: Přikláním se, také je nevolím

hejhej ( 4. června 2021 22:37 )

levice-je-smegma: Myslíš ty koumouše co vždy lhali a lžou a nyní sedí za jinou stranu v PS a senátu .

Sanhnusak ( 4. června 2021 20:12 )

Poslanci s komunistickou minulostí za ČSSD v minulém volebním období: Jan Kavan, členem KSČ, styky s STB, Z.Škromach, 1982-1989 člen KSČ, J.Rusnok, 1988-1989 kandidát KSČ, J.Tvrdík, 1988-1989 kandidát KSČ, E.Zeman, 1966-1970 člen KSČ, J.Schling, 1981-1989 člen KSČ, M.Kraus, 1984-1991 člen KSČ, Jiří Václavek, 1964-1968 člen KSČ, František Strnad, 1984-1989 člen KSČ,

Miroslav Svoboda, 1985-1989 člen KSČ, P.Dostál, 1962-1969 člen KSČ, K. Šplíchal, 1983-1989 člen KSČ, Miloslav Vlček, 1983-1989 člen KSČ, Petr Ibl, 1984-89 člen KSČ, Miloš Melčák, člen KSČ, Josef Smýkal, členem KSČ, Jan Mládek, 1987-1989 člen KSČ, J. Palas, 1980-1990 člen KSČ, M. Emmerová, 1966-1969 členka KSČ, A. Sýkora, 1983-1989 člen KSČ, Rudolf Tomíček, 1967-1990 člen KSČ, Hana Šedivá, 1979-1990 členka KSČ, V. Laštůvka 1966-1969 byl v KSČ, J. Kubinyi - do roku 1990 člen KSČ, R.Kopecký, 1981-1989 člen KSČ, Alfréd M R.Kopecký, 1981-1989 člen KSČ,Alfréd Michalík do roku 1990 člen KSČ, Oldřich Němec 1976-1990 člen KSČ, Ladislav Skopal 1983-1989 člen KSČ

Heil_Babisch ( 4. června 2021 20:07 )

Soudruh Babiš měl pravdu, když říkal, že zachránil tisíce mrtvých.
Byl předvolební čas a v něm potřeba se něčím blýsknout. A uvolňování bylo lukrativní ke zlepšení PR soudruha Babiše.
Kdyby nebylo jeho rozhodnutí na uvolňování antivirových opatření, tak ti lidé mohli žít. Měli ale vzácnou příležitost radostně položit své životy na oltář Babišova volebního vítězství.
Čest jejich památce!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa