Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslední várka Rusů z ambasády odletěla z Prahy. Do Moskvy míří i děti, psi a hlodavec

Aktualizováno -
31. května 2021
18:00
Autor: ČTK, tsv, Mii, sova - 
31. května 2021
10:55

Zbylá část vyhoštěných zaměstnanců ruského velvyslanectví dnes v 16:40 odletěla z ruzyňského letiště do Ruska. Do letadla, které zamířilo do Moskvy, nastoupilo odhadem šest až sedm desítek lidí. Česko museli ruští diplomati a zaměstnanci opustit kvůli kauze Vrbětice do konce května. Od úterý by na ruské ambasádě v Praze mělo působit sedm diplomatů a 25 administrativně-technických pracovníků. Kromě dospělých odlétají i děti, několik psů a v tašce pak jeden hlodavec, zřejmě králík nebo morče. Mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová ČTK v neděli řekla, že výjezdní příkaz dostalo 123 ruských občanů. Třicet z nich má diplomatický pas a zbytek služební. Část z nich odletěla už v sobotu, někteří odjíždí z ČR auty.

Ruský vládní speciál Iljušin 96-300 dorazil na ruzyňské letiště z Moskvy dnes po 13:00. Letadlo po přistání narolovalo poblíž budovy třetího terminálu ruzyňského letiště. Poté následovalo nakládání rozměrných zavazadel. Zhruba po hodině a půl k letišti přijel jeden větší autobus a jeden minibus s vyhoštěnými Rusy a jejich rodinami.

Odlet zbylých pracovníků ruské ambasády z Prahy (31. 5. 2021) Odlet zbylých pracovníků ruské ambasády z Prahy (31. 5. 2021) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Odhadem šlo asi o šest až sedm desítek lidí, kteří s sebou měli po většinou menší a příruční zavazadla. Odlet byl původně plánovaný na 16:00, v tento čas však teprve začal nástup cestujících. Letoun nakonec vzlétl asi o 40 minut později. Jeho cílem je moskevské letiště Vnukovo.

54 zaměstnanců opustilo ruskou ambasádu už v sobotu. Domů je dopravil vládní speciál Ruské federace, který ze třetího terminálu pražského letiště v Ruzyni odletěl kolem půl třetí odpoledne.

Z Prahy s kytarou, hračkami i velkým psem

V sobotu s sebou měli Rusové spíše menší zavazadla jako kufry nebo krabice od počítačů, jeden z cestujících si vezl kočku a jedna žena měla přes rameno elektrickou kytaru.

Ruské velvyslanectví na twitteru před předchozím sobotním odletem informovalo, že zaměstnanci ambasády a jejich děti na rozloučenou zasadili v Praze několik sazenic stromů a růží, aby tak vznikla památka na jejich „pobyt v pohostinné zemi“.

Pondělní, zřejmě početnější skupinu rovněž vyzvedne letoun ruské letecké společnosti Rossija. Přistál krátce po 13. hodině.

Tentokrát spolu s ruskými občany z Prahy cestovalo několik psů včetně většího plemene, dětské hračky i kočárky. Mezi zvířecími přepravkami byly i cestovní  boxy určené pro hlodavce. Bývalí pracovníci ruské ambasády v Česku si s sebou odváželi i notebooky.

V Rusku končí i čeští diplomaté

V diplomatickou roztržku ČR a Ruska vyústila zjištění českých vyšetřovatelů, že do výbuchů ve vrbětických muničních skladech v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Česko kvůli tomu v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva na to zareagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců české ambasády v ruské metropoli. Poté rozhodla ČR o vyhoštění dalších pracovníků. Rusko dostalo na jejich stažení čas do konce května.

Na českém velvyslanectví v Moskvě nakonec ke dnešku dostalo výpověď 89 místních sil. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Pracovali na ambasádě, v Českém domě a v Českém centru Moskva. Původně se hovořilo o tom, že výpověď do konce května dostane 79 místních sil.

„Byl jsem dnes informován panem velvyslancem (Vítězslavem) Pivoňkou, že dnes proběhla nějaká menší rozlučka s pracovníky, kteří se podíleli na chodu jak české ambasády, tak Českého domu,“ poznamenal minist zahraničí Jakub Kulhánek. Česko řeší, jakým způsobem nastavit chod ambasády i Českého domu do budoucna, probíhá interní audit v rámci ministerstva zahraničí. „Máme několik scénářů. Proces ještě není ukončen, zdráhám se sdělovat nějaké postupy,“ uvedl ministr. V Českém domě v ruské metropoli se od úterý zavře restaurace i hotelový provoz, Kulhánek doufá v to, že dočasně.

Pomoc s chodem ambasády podle Kulhánka nabízí celá řada členských států Evropské unie, kterým za to poděkoval. „Nicméně v tento moment ještě necháváme doběhnout audit, jak by měla naše ambasáda a Český dům dále fungovat, a ještě nebylo rozhodnuto, jestli tuto pomoc využijeme, nebo ne,“ doplnil.

Hamáček: První fáze je uzavřena. A obořil se na novinářku

„Dneska je poslední den, kdy mají ČR opustit pracovníci ruské ambasády, kterým to tak bylo sděleno na základě článku 11 Vídeňské úmluvy a tím pádem dojde k vyrovnání počtu diplomatů a pracovníků na obou ambasádách, tzn. naší v Moskvě a ruské v Praze,“ uvedl na pondělní tiskovce v Lidovém domě vicepremiér Jan Hamáček. „ČR v této kauze zareagovala jako suverénní a sebevědomý stát. My jsme museli reagovat na ta zjištění našich bezpečnostních služeb,“ pokračoval.

„Ta první fáze je tímto uzavřena, nám se podařilo rozbít obě rezidentury ruských služeb GRU a SVR tady na ruské ambasádě a splnili jsme to, po čem naše diplomacie dlouho volala a volaly po tom i bezpečnostní složky,“ podotkl.

Vrátil se však i k nařčení Seznam Zpráv, že chtěl on sám v Moskvě směnit informace o Vrběticích za milion dávek vakcíny Sputnik V.

„Já jsem přesvědčen, že ČR postupovala naprosto správně. Jediná pachuť, která tady zůstala, jsou ta vymyšlená obvinění o neexistujícím obchodu Vrbětice za vakcíny a o mé údajné vlastizradě, kterou publikoval Janek Kroupa na Seznamu. Máme za sebou měsíc, já pořád čekám, kdy se objeví ten svědek, který dokáže, že jsem chystal takovýto výměnný obchod či vlastizradu. A realita je taková, že my jsme tu kauzu Vrbětice dotáhli do konce, diplomati odlétají, ten diplomatický konflikt jsme ustáli a na druhou stranu Janek Kroupa nepředložil nic. Jediné, komu ten článek prospěl, byl Kreml a ruská dezinformační válka,“ postěžoval si Hamáček.

Při dotazu novinářky Seznam Zpráv pak vicepremiér dodal zostra: „Nemáte nic. Vám reálně hrozí, že budete muset platit 10 milionů korun, takže rozumím, že možná je to taktika si na těch 10 milionů vydělat dalšími články ve stylu čím větší nesmysl, tím víc kliků.“

Video  Epicentrum: Jan Hamáček o nejtěžích chvílích i vláčení bahnem kvůli Vrběticím a cestě do Moskvy  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ingmarie ( 1. června 2021 11:50 )

Doufám, mohlo by to uvolnit spoustu bytů pro mladé rodiny.

ingmarie ( 1. června 2021 11:47 )

Jestli odletěl i hlodavec , tak doufám, že i s vozíkem? ?

sarina ( 1. června 2021 10:38 )

7vox7 9.48

sarina ( 1. června 2021 10:27 )

Samozřejmě že si vzali všechno i mazlíčky, přece je tu nenechají patří do rodiny, nebo ne? Ti co mají zvířata to musí vědět a ne se tomu vysmívat.

ceskarebelka ( 1. června 2021 07:52 )

Nevím proč tolik povyků kvůli stěhování. Vždyť se vracejí do ráje. U nás jim nebylo dobře. No a ještě těch 44 tis. by chtelo vystěhovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa