Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První foto Forejta po mrtvici: Pohublý, ale s úsměvem. Bývalý protokolář už rehabilituje

Aktualizováno -
26. května 2021
19:30
Autor: jt, Mii - 
26. května 2021
19:15

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt (43) se zotavuje po mozkové příhodě, kterou prodělal v únoru. A prý už je definitivně mimo ohrožení života. Z umělého spánku se probudil v půlce března, od té doby je stále v péči lékařů. Podle fotografie, kterou Blesk získal, Forejta úsměv neopustil.

„Pan Forejt zahájil rehabilitaci a je definitivně mimo ohrožení života. A zdraví čtenáře,“ řekl Blesku Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Podle fotek je patrné, že Forejt výrazně zhubl. Jak v minulosti Blesk informoval, u protokoláře zasahovala již 20. února záchranka. Tehdy ho postihla nejen mrtvice, ale i masivní krvácení do mozku. V umělém spánku ležel v pražském Motole.

V dřívější době se někdejší spolupracovník Václava Klause potýkal také s covidem. „Minulý pátek (konec února - pozn. red.) říkal, že byl na testech a že mu vyšly tak, že podle protilátek ho už měl prodělaný v minulosti. Do toho si stěžoval, že ho brní ruka a že v ní nic neudrží,“ řekl Blesku v březnu zdroj.

Forejtův zdravotní stav byl v jeden moment tak vážný, že se dokonce objevila informace, že zemřel. Rozšířili ji mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček a exministr kultury Daniel Herman. Jenže to nebyla pravda, jak se velmi rychle ukázalo. Protokolář bojoval o život dál. Zdroj Blesku po jeho probuzení uvedl, že má být částečně ochrnutý.

Začínal u Sklenáře

Forejt byl v Kanceláři prezidenta republiky zaměstnán od roku 2002, víc než půl roku pracoval zdarma jako stážista, tehdejšímu protokoláři Miroslavu Sklenářovi ho doporučil dlouholetý vatikánský diplomat Erwin Josef Ender, kterému Forejt tlumočil z němčiny. Forejt na Hradě po půl roce dostal poloviční úvazek, v roce 2004 už měl plný a v dubnu téhož roku protokolu začal šéfovat.

Podle dřívějších informací měl Forejt po skončení mandátu Václava Klause nastoupit na místo velvyslance ve Vatikánu. Exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg Forejta nejprve odmítal, nakonec souhlasil a vláda jmenování schválila. Miloš Zeman však po zvolení do čela státu uvedl, že Forejt bude ve funkci pokračovat.

V dubnu 2015 při audienci u papeže Františka Zeman Forejta představil jako budoucího velvyslance. Řada diplomatů, včetně tehdejšího ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, Zemana za toto vyjádření kritizovala.

Skandál s videem

Forejt nakonec odešel z hradního protokolu v prosinci 2016 krátce poté, co média upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně zachycen. Má na něm požívat drogy, odehrávat se měly i sexuální scény. Autentičnost záběrů se nikdy nepodařilo ověřit.

Forejtova výpověď byla někdy spojována s řevnivostí mezi ním a kancléřem Vratislavem Mynářem nebo poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Protokolář nicméně jako oficiální důvod odchodu z Hradu uváděl zdravotní důvody.

Forejta se tehdy zastal bývalý prezident Václav Klaus, rezolutně odsoudil podle něj vynucený odchod protokoláře. Zacházení s ním ho lidsky velmi zasáhlo, oznámil Klaus. Podle něj to byl „nejlepší protokolista, jakého za sto let tato země měla“, a je jedním z nejvzdělanějších lidí, jaké v životě potkal.

Video  Jindřich Forejt má padáka. Kdo je český „Gump“ a proč končí?  - Matěj Smlsal, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

vihl ( 27. května 2021 22:40 )

Pohubly? Hotovej koncentrak.

vilda69 ( 27. května 2021 06:43 )

No vida, pár lajn koksu a jak panečku ožil

verka1 ( 27. května 2021 06:31 )

Brzké uzdravení. Pracuje u Klause st. a tak má nejlepší lékařskou péči.

Josef Rysavy ( 27. května 2021 05:19 )

Dle info. je to vzdelany a velmi schopny clovek. Takove vzdy obdivuji a cenim.
Je velmi snadne kritizovat jineho, ale v prvni rade si musi clovek uvedomit(dokazu to Ja?) Kdyz ne-tak proc kritizovat jine-To je ukazka slabosti a nevedomosti.
Dekuji
JRR

ingmarie ( 26. května 2021 22:58 )

Musím vás zklamat , trvalé uzdravení je pouze mýtus

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa