Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman navrhl ANO koalici s ČSSD. Babiš: „Spojovat se určitě nebudeme“

Aktualizováno -
21. ledna 2021
11:11
Autor: ČTK - 
21. ledna 2021
05:40

Hnutí ANO a ČSSD by mohly před volbami uzavřít koalici, řekl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). Mluvil před tím o záchranném lanu pro strany, které by se jinak do Sněmovny možná nedostaly. Sociální demokracie v některých volebních modelech v poslední době neměla pět procent potřebných pro vstup do Sněmovny. Možnost sestavit vládu po volbách dostane strana, ne koalice, která získá nejvíc poslanců, uvedl také prezident.

Miloš Zeman mluvil v rozhovoru pro MF Dnes o koalicích Pirátů s hnutím STAN a také ODS s lidovci a TOP 09.

„Uvědomte si, že ty dvě koalice, které teď vznikly, jsou v podstatě hozením záchranného lana stranám, které by možná do parlamentu nepronikly. Tedy STAN, lidovci a TOP 09,“ řekl. „Dokonce se domnívám, že by nebylo od věci, kdyby podobnou koalici uzavřelo i hnutí ANO se sociální demokracií,“ dodal. Upřesnil, že tak vyslovuje svůj názor a je to věc těchto dvou stran. „Prezident by neměl zasahovat do jejich rozhodování,“ podotkl.

Zeman nedávno v rozhovoru pro Blesk.cz v pořadu S prezidentem v Lánech uvedl, že podmínkou pro jmenování premiérem je výhra ve sněmovních volbách a zajištění koalice. V MfD řekl, že výhra ve volbách se měří počtem získaných poslaneckých mandátů. „Dodal bych počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu. Nikoli pro koalici,“ uvedl.

Dosud publikované volební modely zatím nepočítají s plánovanými koalicemi stran, třeba v listopadovém modelu agentury Kantar CZ měli ale Piráti a STAN v součtu víc než 30 procent hlasů, zatímco ANO získalo 25 procent.

Fiala: Svědčí to o spojenectví s Babišem

Šéfa ODS Petra Fialu Zemanův výrok, že po volbách pověří sestavením vlády nejsilnější stranu, nikoliv koalici, nepřekvapil. Svědčí to o spojenectví s Babišem, míní.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš chce o řešení situace po podzimních volbách hovořit se Zemanem osobně, mediální vyjádření a jejich interpretace pro něj nehrají roli, uvedl.  

O konání sněmovních voleb 8. a 9. října rozhodl prezident už koncem loňska. Skupina senátorů zvolená za Starosty nezvykle velký předstih vyhlášení voleb zpochybnila u Ústavního soudu. Zeman v MfD zopakoval, že ústava neříká, jak moc předem má prezident volby vyhlásit. Poukázal na to, že v době epidemie koronaviru prakticky není možné, aby byla volební kampaň kontaktní v podobě například mítinků na náměstích.

„Jestliže by měli občané znát programy jednotlivých stran a jednotlivé kandidáty, je třeba, aby s tímto handicapem měly politické strany větší a delší šanci na předložení svých programů a kandidátů,“ řekl.

Babiš: Nespojíme se s nimi

Babiš na dotaz ČTK kandidaturu s ČSSD vyloučil. „Je to názor pana prezidenta, který možná vychází i z toho, že se všichni spojují proti hnutí ANO,“ uvedl. Zemanův výrok proto chápe, ale situaci vidí jinak.

„My jsme vznikli jako protikorupční hnuti proti tradičním stranám, takže se s nimi spojovat určitě nebudeme,“ dodal.

Video  Babiše bych volil jako svého nástupce, řekl Zeman  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 24. ledna 2021 19:51 )

ANO-nam-......
Podle Tebe titul soudruh estébák je nadmíru trapný. Pořád meleš dokola a nedochází TI, že agentem Stb je evidován každý, kdo byl za totáče na západě, nebo tam měl příbuzné. Bohužel, hlupák, zůstane hlupákem a ne a ne pochopit relitu. JE mi Tě líto ubožáku.

hejhej ( 23. ledna 2021 10:06 )

Santusak:

hejhej ( 23. ledna 2021 10:04 )

Koalice se tvoří až po volbách. Nikdy nebudu volit nějakých slepenec ubohých stran. Každá strana má jít do voleb samostatně, jinak je to podvod na voliče, což nakonec odpovídá podvodníkům stran - slepencům.

ANO_nam_bude_lip ( 21. ledna 2021 23:32 )

Soudruh estébák Babiš bude po říjnových volbách opět premiérem. Bez ohledu na výsledek voleb soudruha Babiše opět jmenuje soudruh Zeman. Pokud nedostane důvěru sněmovny, tak jej soudruh Zeman jmenuje znova (už to tu bylo), třeba desetkrát po sobě. S nějakou ústavou a zákony si prostě opět bude vytírat (_!_). Jako obvykle.

marmat ( 21. ledna 2021 16:57 )

Ta naše opozice snad nikdy neměla poradce "mimo svoje bubliny" !!!
Tak si na nich Zeman logicky "pochutnal".
Počkal až ty úžasné pakty podepíšou.....je TO liška.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa