Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dejte blízkým k Vánocům státní dluhopisy, vyzývá Schillerová. Ekonom: Bizarní video

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. prosince 2020
16:11
Autor: Darina Jíchová - 
9. prosince 2020
13:55

Svátky jsou za dveřmi a mnozí přemýšlí, co s vánočními dárky. S jedním „tipem“ přišla i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která Čechy ve videu zveřejněném na twitteru vyzvala, aby blízké obdarovali Dluhopisem Republiky. „Chytrý dárek, který jen tak neomrzí,“ prohlásila politička.

„Stále nevíte, co k Vánocům? Dluhopis Republiky jako vánoční dárek nejen potěší, ale i zhodnotí vaše úspory. Na dárkové certifikáty už ale nezbývá příliš času,“ napsala Schillerová na svém twitteru.

„Dárek, který postupem času získá na hodnotě,“ láká dál ministryně. „Oba typy dluhopisů můžete nakupovat už od pouhé tisícovky,“ nabízí totiž nejen klasický dluhopis, ale i „konzervativnější“ protiinflační dluhopis.

Video  Ministryně Schillerová radí, co koupit k Vánocům.  - Twitter Aleny Schillerové
Video se připravuje ...

Schillerová přidala i drobný vzkaz pro „pány“, těm v hledání dárku pro partnerky doporučuje spíš „něco osobnějšího“. Dluhopisy jsou podle ní vhodným dárkem pro rodiče nebo pro přátele, jako výhodu dárku Schillerová vyzdvihla „krásný dárkový certifikát“. „Nezahálejte, ať vše včas stihnete,“ zakončila Schillerová a poradila, kde najít další informace o dárkových dluhopisech.

Ekonom Křeček: Bizarní video

Výzva Schillerové se však setkala i s kritikou. „Mladým lidem je vhodnější darovat akcie než státní dluhopisy. Ty totiž v dlouhodobém horizontu přináší podstatně vyšší zhodnocení. Státní dluhopisy se hodí pro starší lidi, kteří by svá portfolia měli ladit konzervativně,“ míní hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček a video ministryně financí označil za bizarní.

Připomíná totiž, že Schillerová v letošním roce „vytvořila nejvyšší schodek státního rozpočtu v historii ČR“. „Stát si na financování schodku musí půjčit, proto vydává státní dluhopisy. Prodej těchto dluhopisů jde bezproblémově, přesto se ministryně financí rozhodla, že ho podpoří natáčením bizarního videa,“ podotýká ekonom.

„V praxi by tak například dědeček mohl své vnučce koupit dluhopisy za 5 000 korun a říct: ′Tady máš na splácení dluhů, které naše vláda vytvořila, abych dostal před Vánoci mimořádný příspěvek ve výši 5 000 korun.′ Tím by se kruh krásně uzavřel. Přestože nápad paní ministryně na darování dluhopisů působí komicky, v zásadě je správný. Vždy je lepší, když státní dluhopisy drží domácí obyvatelstvo než zahraniční věřitelé," dodal ekonom.

Covid_19 ( 9. prosince 2020 20:39 )

při tříprocentní inflaci nebude mít ten cár papíru hodnotu ani dnešních 86 000 Kč, k tomu těch 6 000 Kč to moc nevylepší, slušný prodělek, zlaté stavební spoření

Covid_19 ( 9. prosince 2020 20:33 )

nebuďte pesimista, jako optimista si myslím, že jí to bude stačit na měsíční nájem v Praze ( možná bude muset dát něco ze svého )

Covid_19 ( 9. prosince 2020 20:31 )

koupil jsem na jaře akcie pro jistotu na důchod, takže jsem investoval a za 6 let se uvidí , pochybuji, že na tom budu hůř než ti se státními dluhopisy

panda82 ( 9. prosince 2020 17:24 )

Paní ministrině - n i k d y - za 6 let ze 100 000 tisíc dostanu 6 tisíc - 15% daň, a inflace bude kolik za těch 6ler? Takže nekupovat

panda82 ( 9. prosince 2020 17:23 )

Paní ministrině - n i k d y - za 6 let ze 100 000 tisíc dostanu 6 tisíc - 15% daň, a inflace bude kolik za těch 6ler? Takže nekupovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa