Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přítel Prymuly a Faltýnka promluvil o schůzce na Vyšehradě. Co se dle něj řešilo?

Autor: simao, ČTK - 
12. listopadu 2020
10:49

Vyšehradská schůzka stála křeslo nyní již bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), naopak Jaroslav Faltýnek (ANO) zůstal šéfem poslanců Babišova hnutí a o jeho sesazení na klubu nehlasovali. Jeden z účastníků schůzky a přítel obou hlavních aktérů kauzy, galerista Jan Třeštík pro Seznam Zprávy promluvil o tom, co se dle něj v zavřené restauraci řešilo.

Na schůzku za účasti Jaroslava Faltýnka (ANO) a tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) upozornil deník Blesk, který zveřejnil fotografie z místa. Tedy Faltýnka i Prymulu odcházející z restaurace v době, kdy mají být provozovny v Česku zavřeny. A navíc bez roušek.

„Ano, byl jsem přítomen uvedené schůzce, resp. její části. Chtěl jsem pozdravit známé a dát si s nimi večer před zavedením opatření sklenku vína,“ uvedl pro Seznam Zprávy galerista Jan Třeštík, účastník vyšehradské schůzky, který se živí mj. coby vystavovatel, ale i obchodník s uměním či konzultant.

Svou účast hlásil i Babišovi

Třeštíka prý na schůzku nepozval ani Faltýnek, ani Prymula, stejně tak dementoval, že by právě s Prymulou do restaurace přišel. „Pan profesor Prymula přišel nezávisle na mně,“ podotkl Třeštík.

„S panem profesorem jsme se stali přáteli dávno před jeho nástupem do funkce ministra, a základem našich diskusí byly víceméně politické a společenské otázky a také šachy,“ uvedl Třeštík, který za svého přítele považuje i Faltýnka, jehož v rozhovoru označil za „jednoho z nejtalentovanějších politiků a slušného člověka“.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Svou účast potvrdil Třeštík přitom i premiérovi Andreji Babišovi (ANO), kterého zná pro změnu z doby projektu Centre de Georges Pompidou v Národní galerii, když ve Veletržním paláci provázel spolu s Babišem i jeho vzácného hosta - francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Řešily se otázky spjaté s covidem, tvrdí Třeštík

Galerista Třeštík promluvil přitom také o tom, co se dle něj na schůzce řešilo. „Za sebe mohu pouze říci, že pro mě mělo ono setkání, jak jsem již uvedl, zejména společenský charakter. Co si pamatuji, tak se řešily obecně otázky spojené s covidem, vývojem epidemie a toho, co nás čeká v dalších měsících,“ tvrdí v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Vzhledem k tomu, že se však jednalo o uzavřený prostor salonku nad restaurací a jídlo se nekonzumovalo, tak mě skutečně nenapadlo, že by kdokoliv z nás mohl něco porušit,“ hájí se, i když připouští, že nešlo o vhodné místo a čas pro takové setkání v kontextu vládních nařízení.

Kdo další byl na schůzce?

Nepotvrdil přitom další jména osob, které měly být údajně v restauraci na Vyšehradě v době schůzky také - ať už právník Květoslav Hlína, nebo podnikatel Jan Gottvald, účast na schůzce již dříve potvrdil osobně ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant.

Třeštík k tomu dodává: „Jsem přesvědčen, že je právem každého z nás se k dané věci buď vyjádřit, nebo nevyjádřit. I mlčet.“

Objevily se přitom i informace, že vyšehradský dýchánek stál osazenstvo restaurace 40 tisíc korun. „Útratu jsem neplatil, ani na ni nepřispíval a nevím, jak vysoký byl účet,“ dodal Třeštík.

Galerista před lety řešil potíž s vývozem Picassa

Soukromý galerista Třeštík je bývalým ředitelem Galerie Středočeského kraje. V roce 2012 soud řešil případ neoprávněného vydání osvědčení k vývozu obrazu Pabla Picassa Sedící žena do zahraničí - konkrétně do Švýcarska.

Nejasností v dokumentech k vývozu obrazu soukromého vlastníka si všimli celníci na ruzyňském letišti. Třeštík uznal, že vydáním osvědčení k vývozu pochybil, označil to však za nedbalost. Soud ho uznal vinným z porušení předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou, trestán však Třeštík nijak nebyl. 

BoziMilda ( 12. listopadu 2020 16:05 )

Vožralej chemik dostane pokutu od magistrátu, stejně jako Prým s Faltou a každým blbem, kterej se tady veřejně přizná, že tam byl. To je cajk. Jenže chemik není u lizu, takže nemůže porcovat státní peníze, narozdíl od týhle sebranky, který si tam nepochybně dělili naše peníze, víš.

BoziMilda ( 12. listopadu 2020 16:01 )

Řešili Covid. Tak to jóó. A pan galerista má v tomto procesu jaké místo ? Nabízel galerii k přebudování na záložní lůžka, nebo chtěl šít z pláten starých obrazů roušky ? Či snad chtěl nabídnout zdravotníkům jako odměnu za jejich nasazení vouchery na návštěvu galerie a vláda by mu na to dala dotaci ?

illenne ( 12. listopadu 2020 14:56 )

To by snad i žák základní školy zvládnul obhajování se lépe . Dělají z lidí jen hlupáky, prostě mu to nevěřím. Pravý důvod samozřejmě neřekne žádný. Zkrátka trapný každý jeden z účastníků. Ještě chyběly dívky.

dr.x.crement ( 12. listopadu 2020 14:22 )

No a teď tu o Karkul­ce..­....­....­....­.mafi­áni měli sraz­....­....­....­....­..

nespokojeny ( 12. listopadu 2020 13:56 )

Myslím si, že pravdivou odpověď na účel schůzky má pouze Faltýnek.
To je ten, který měl nést celou odpovědnost za svolanou schůzku do nestandardního místa ve "špatnou" hodinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa