Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Koalice nevydrží do Vánoc? Hamáček vysvětluje spor s Babišem, nástupce Prymuly chválí

Autor: ula, ČTK - 
7. listopadu 2020
13:03

Koaliční rada se stále nedohodla na výši zdanění po plánovaném zrušení superhrubé mzdy. Změnu formou pozměňovacího poslaneckého návrhu k daňovému balíčku na příští rok navrhl nejen premiér Andrej Babiš (ANO), ale i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Oba poslanecké návrhy počítají se zrušením superhrubé mzdy, liší se ale ve výši daňových sazeb. Jak řekl Hamáček v rozhovoru pro Právo, jeho návrh je podle něj spravedlivější. Dále prozradil, zda koalice vydrží do voleb a jak to bude s letošními Vánocemi.

ANO a ČSSD se dohodly, že superhrubou mzdu zruší, nenašly ale shodu na následném nastavení daní. Nyní se daň z příjmu zaměstnanců vypočítává jako 15 procent ze superhrubé mzdy, což je hrubá mzda zvýšená o odvody zaměstnavatele. Babiš navrhuje zdanit hrubou mzdu sazbou 15 procent a u příjmů zhruba nad 140 000 korun měsíčně doplnit sazbu 23 procent. Hamáček obdobně navrhuje sazby 19 a 23 procent a zároveň zvýšit o 200 korun měsíčně daňovou slevu na poplatníka. Oba návrhy mají začít platit už od příštího roku.

Babiš i Hamáček návrhy na zrušení superhrubé mzdy předložili jako poslanecké pozměňovací návrhy k vládnímu daňovému balíčku, který je ve Sněmovně ve druhém čtení. Zda některý z nich začne platit, se rozhodne při závěrečném hlasování. Zatím není jasné, kdy se k němu poslanci dostanou. Sněmovní rozpočtový výbor zaujal doporučující stanovisko k návrhu premiéra Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy.

Hamáček: Babišův návrh nepomáhá všem

Jak řekl vicepremiér v rozhovoru pro Právo, návrh Babiše podle něj nesplňuje to, co se od něj očekávalo, tedy, že pomůže všem. „Jeho návrh nepomáhá nízkopříjmovým skupinám obyvatel, ale těm, jejichž příjmy se pohybují kolem osmdesáti až sto tisíc korun. Proto jsme přišli s naším řešením, které je v souladu s programovým prohlášením vlády, které hovoří o sazbách daně ve výši 19 a 23 procent,“ uvedl Hamáček a dodal, že jeho návrh podpořila i studie VŠE, která jej považuje za spravedlivější.

Jak hlasování dopadne, si Hamáček netroufne předpovídat. „Nejpravděpodobnější je vznik spojenectví ANO, ODS a SPD, kdy ANO v rámci možná i nějakých předvolebních námluv splní ODS její dávný sen o rovné dani. Což je věc, která se ODS nikdy nepovedla, a bude zajímavé analyzovat důvody, které vedou Babišovo hnutí, aby prosadilo ultrapravicový recept, který se nepovedl prosadit ani Topolánkovi, ani Nečasovi. Tak to prosadí Babiš. Podle mě za tím může být společný zájem ODS a ANO na masivní privatizaci veřejných služeb,“ řekl Právu Hamáček. Zároveň nepřímo odmítl podpořit pozměňovací návrhy komunistů, aby se ubraly peníze např. armádě.

Názor Hamáček měnit nehodlá a není nic, co by ho přimělo hlasovat pro Babišův návrh. „My podpoříme můj návrh na 19 a 23 procent a k tomu zvýšení slevy na poplatníka, jak jsem k tomu navrhl. V rámci spravedlnosti jsme ochotni podpořit i návrhy pirátů a SPD, kteří také chtějí navýšit tu základní částku slevy,“ trvá si vicepremiér na svém. Co může čekat od Miloše Zemana, netuší, protože v poslední době s ním na toto téma nemluvil.

Na otázku, zda koalice vydrží do voleb, odpověděl, že ČSSD nechce rozbíjet koalici z malicherných důvodů.

Opatření až do Vánoc?

Hamáček v minulých týdnech také naznačil, že restriktivní opatření by mohla platit až do Vánoc. Šéf statistiků Dušek naopak prohlásil, že potrvají nejméně dva týdny. Hamáček s Duškem souhlasí. Zároveň ocenil spolupráci s novým ministrem zdravotnictví Janem Blatným.

„Jako pozitivní vidím to, že ministerstvo zdravotnictví připravilo tabulku, která říká, jaké jsou stupně závažnosti epidemie a jaká jsou kritéria přechodu z jednoho stupně do druhého i jaká jsou v tom kterém stupni opatření. To je velmi přehledná věc, tedy tzv. irská tabulka, po které jsme volali,“ říká Hamáček a pokračuje: „Z toho já dovozuji, že jsme-li teď v nejhorší kategorii, tedy v pětce, tak přechod do druhé nebo ještě nižší kategorie bude trvat nějaký čas a rozhodně to nebude do Vánoc. Proto jsem tvrdil, že nějaká opatření tady budou ještě o Vánocích.“

Video  „Přijít, vymačkat a vyhodit.“ Koalice s Babišem se podle Kubáčka příliš nevyplácejí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

marmat ( 9. listopadu 2020 19:42 )

Jelikož má tentokrát Trump bílou kšiltovku......tak máte o čem "přemýšlet"!!!
http­s://ww­w.aha­onli­ne.cz­/cla­nek/zh­ave-drby/177202/prisel-o-bily-dum-a-navic-trumpa-opusti-manzelka.html

marmat ( 9. listopadu 2020 16:55 )

alex_vykroutil: Tento guláš v hlavě máte od narození,
nebo od března 2020 ???
Redakce je k Vám mimořádně shovívavá......

marmat ( 9. listopadu 2020 16:52 )

adeso: Manželka je ODS , tak se TO asi doma drtí....
manželkou se stala bývalá pražská zastupitelka za ODS Gabriela Kloudová.

marmat ( 9. listopadu 2020 16:49 )

LuCo: Slyšel NĚKDO - něco za 8 měsíců o Zaorálkovi???
Ministr kultury jen nechává umělce nadávat na Babiše !!!

marmat ( 9. listopadu 2020 16:47 )

horalysa: Dostali od ANO 5 křesel ale intrikám neodolají !?§
Koušou do ruky dárce §§§§§
lidi nejsou gumy....proto 5-6% pro ČSSD

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa