Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ať Zeman metály nepředává, stačí projev, navrhl Hamáček. Čím ho prezident „odpálkoval“?

Autor: Jakub Veinlich - 
18. října 2020
16:25

V příštím týdnu má být jasno, zda a v jaké podobě bude moct Miloš Zeman předat letošní vyznamenání. Premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jana Hamáček (ČSSD) se snažili prezidenta přesvědčit, aby z tradičního ceremoniálu ustoupil. Jasné je, že se nebude konat tradiční recepce, na kterou zve prezidentských pár, pozvaní zřejmě nebudou ani ústavní činitelé či soudci do Španělského sálu. Hamáček doporučoval Zemanovi, aby pronesl jen projev. Prezident je ale neústupný.

Podle Hamáčka by bylo nejčistší řešení, aby Miloš Zeman na státí svátek 28. října pronesl jen tradiční projev a vyznamenání předal oceněným až v náhradním termínu. „Jeho pohled je ten, že ti vyznamenaní si to zaslouží, a že by neměli být nějakým způsobem, v důsledku toho, že tu panuje nějaká krize,“ zmínil Hamáček pohled Zemana na konání ceremoniálu u příležitosti státního svátku.

„Z mého pohledu by skutečně 28. října stačil projev prezidenta republiky,“ řekl vicepremiér v neděli v Partii na TV Prima a CNN Prima News.

Zeman má podle Hamáčka nárok ceremonikál pořádat, protože se ho týkají výjimky v nouzovém stavu, stejně tak jako se například může ve větším počtu sejít Sněmovna. Poslancům v polovičním složení 101 začne schůze už v úterý. I přesto si vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu myslí, že pořádání hradního ceremoniálu, byť je to letitá tradice, není to dobrý signál lidem. „Dopad do veřejnosti není vhodný, protože to zase bude vypadat, že jsou tady různé úrovně toho, co kdo může,“ snaží se Hamáček ještě apelovat na hlavu státu ještě v těchto dnech.  

Podobný názor mát také od začátku na pořádání podobné akce také šéf hnutí STAN Vít Rakušan.  V Partii připomněl, že se ruší v koronavirové době také lokální pietní akty.

„Ten samý pan prezident, který nakazuje panu ministrovi, aby policisté pokutovali lidi, kteří nemají roušky, ten samý pan prezident, který ve svém projevu vyzývá k tomu, aby lidé dodržovali veškerá opatření opatření, tak udělá akci na Hradě, která prostě je objektivním epidemiologickým rizikem. My zakazujeme lidem dát si na ulici pivo, chápu proč, ale potom skutečně nechápu, jakým způsobem jde náš prezident příkladem,“ pozastavuje se nad Zemanových rozhodnutím Rakušan.

Podobně vidí situaci také bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a nyní nově zvolená senátorka za Prahu 1, Miroslava Němcová (ODS). V rozhovoru pro Blesk Zprávy, přiznala, že i když by se konal ceremoniál v době, kdy by neplatila žádná opatření, sama by případného pozvání na Hrad ani nevyužila.

„Já jsem, tuším, už v roce 2016 napsala panu prezidentovi dopis, že se nezúčastním žádných oslav státního svátku na Hradu,“ vzpomíná Němcová, který vyjadřovala nesouhlas s tím, jak Zeman a lidé z Pražského hradu komunikovali „udělení, respektive neudělení“ státního vyznamenání Jiřímu Bradymu.

I podle Němcové by navíc prezident měl předávání metálů odložit na vhodnější příležitost. „Myslím si navíc, že není vhodné, aby ta sláva proběhla. Pan prezident jistě může mít projev, aby vyzdvihl význam státního svátku, národu sdělil něco povzbudivého, ale pak je tady otázka těch vyznamenání,“ řekla Němcová tento týden v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Video  Dan Hůlka v Blesku: O dopisu Zemanovi, vrácení metálu a změně povahy  - Petr Macek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Neoblomný prezident

Hamáček a Babiš přitom na začátku týdne podle svých slov přesvědčovali prezidenta, a by slavnostní ceremoniál co možná nejvíce seškrtal na minimum. Prezident je podle svých slov ale neoblomný.  

O konání slavnostního aktu mají v příštím týdnu rozhodnout hygienici. Pro vyznamenání by si měl na konci října přijít na Hrad také současný ministr zdravotnictví Roman Prymula. Přijde prý v případě, že budou splněna všechna hygienická opatření.

„Opatření budou muset být nastavena tak, aby se tam potkalo naprosté minimum lidí, tedy zpravidla šest osob tak, jak je garantováno. Já si nemyslím, že by to měl být akt, kde by měly být desítky osob,“ řekl Prymula.

Zeman by měl letos vyznamenat mimojitých například loni zesnulého zpěváka Karla Gotta, herce Karla Fialu, kterého veřejnost zná především jako představitele Limonádového Joe, nebo herce Pavla Trávníčka.   

Video  Miloš Zeman o státních vyznamenáních: Posmrtně ocení i "Limonádníka" Fialu!  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Vyznamenání se naopak letos rozhodl prezidentovi vrátit zpěvák Daniel Hůlka. Proč, to rozebral ve studiu Blesk Zpráv. Odmítnutí slyšel Zeman i od Věry Kuberové. Manželka zesnulého šéfa Senátu, odmítla převzít od prezidenta státní vyznamenání pro svého muže Jaroslava Kuberu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5474882 ( 19. října 2020 07:14 )

Zemane Ty stary hlupacku.Uvedomujes si vubec co meles za hovna..Ti co maji byt vyznamenani nebudou trpet nahradnim terminem,protoze tu je ted mensi krize???Ti lidi co kazdym dnem umiraji,a nakazi se zadny nahradni termin nedostanou,jejich blizci take ne!! Ty jedno prase hlavne ze nam meles jak nemame vychazet atd...ale prilezitost jak si nalejt volatko si ujit nenechas..Prezident prikladem,tak u nas urcite no...Vy jste uplne stejnej jak ty radikalove vcera na Staromaku,mozna horsi vy si uvefomujete co delate,i kdyz ja o tom pochybuji,ale vas doktor tvrdi ze jste zdrav!!!!!?

Uživatel_5474882 ( 19. října 2020 07:12 )

Zemane Ty stary hlupacku.Uvedomujes si vubec co meles za hovna..Ti co maji byt vyznamenani nebudou trpet nahradnim terminem,protoze tu je ted mensi krize???Ti lidi co kazdym dnem umiraji,a nakazi se zadny nahradni termin nedostanou,jejich blizci take ne!! Ty jedno prase hlavne ze nam meles jak nemame vychazet atd...ale prilezitost jak si nalejt volatko si ujit nenechas..Prezident prikladem,tak u nas urcite no...Vy jste uplne stejnej jak ty radikalove vcera na Staromaku,mozna horsi vy si uvefomujete co delate,i kdyz ja o tom pochybuji,ale vas doktor tvrdi ze jste zdrav!!!!!?

bestteckaie ( 19. října 2020 07:10 )

Poslouchat se musí. Také jsi se zechcal a mluvis o vodnim děle?

bestteckaie ( 19. října 2020 07:08 )

Ať se opozice vůbec nevyjadruje, pokud chteji neceho dosahnout. Máme suprovniho prezidenta, ale mohl by dělat naschvaly, ať se kritici v rit uhryzou. Nekecat, nerypat nechat tak. Pan prezident vi, co má delat.

BoziMilda ( 18. října 2020 20:37 )

Vždyť to jasně říkal na předvolebních plakátech: Tato země je naše. Jen koblihy nepochopili, že myslel sebe, Mynáře a Babiše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa