Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Zeman je jako počasí. Zklamal mě.“ Štěch o prohře, šrámech ČSSD i přání Václava Havla

Autor: Jakub Veinlich - 
18. října 2020
06:25

Právě dnes končí volební období třetině senátorů. Kanceláře musí vyklidit buď ti, kteří se rozhodli už nekandidovat, nebo ti, kteří svůj mandát ve volbách neobhájili. Mezi ty druhé patří Milan Štěch (ČSSD). Horní komoru zná nejlépe. Poprvé v ní zasedl už po volbách v roce 1996. Senátu za tu dobu předsedal i byl jejím prvním místopředsedou. V rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvil o povaze prezidenta Miloše Zemana, proč se obává nástupu Miroslavy Němcové z ODS do Senátu, co by pomohlo sociální demokracii na nohy i o tom, co si myslí o americkém prezidentu Donaldu Trumpovi. V hlavě má navíc stále tzv. lánský puč, který měl odstranit z čela ČSSD za pomocí Miloše Zemana tehdejšího šéfa Bohuslava Sobotku.

Pane Štěchu, po 24 letech opustíte Senát. Mandát vám končí právě dnes. V horní komoře jste přitom působil od jejího vzniku v roce 1996. Už jste začal balit?

Podstatnou část té agendy už jsem prošel. Tu hlavní část jsem navíc vyřadil, když jsem končil jako předseda a přebral práci místopředsedy. Takže to vyklízení nebylo nijak složité.

Až dosud jste byl prvním a jediným senátorem za Pelhřimovsko. Čím si vysvětlujete, že letos jste už mandát neobhájil?

Jednou prostě taková věc přijde a přijít musela. Měl jsem samozřejmě možnost říct, že nebudu kandidovat, byl jsem k tomu i vyzýván, i když jsem se cítil na to, že bych mohl dál pokračovat. Ale neberu to nijak fatálně. Mám dost aktivit, kterými zaplním bohatě čas.

Samozřejmě nechci nikde vidět viníka, ale je to určitě souběh věcí. V prvním kole jsem dostal asi o čtyři tisíce víc než v kole druhém a myslím, že tam hodně hrálo roli to, že řada lidí brala po prvním kole ty volby jako vyhrané a ještě k tomu v situaci, kdy se lidé často báli přijít kvůli rozšiřování covidu.

Takže myslíte, že covid mohl přispět k tomu, že nakonec vaši lidé nepřišli k druhému kolu?

Předpokládám, že ta silnější skupina voličská byli střední a starší lidé. Vzpomeňte si, že i předseda vlády den před volbami řekl, že by lidé měli zůstávat doma. Neřekl to určitě kvůli volbám, řekl to v dobrém, také si myslím, že by lidé měli omezit sociální kontakty, ale vím, že prostě řada lidí skutečně zůstala doma. Pak mi i někteří psali a omlouvali se, že nedorazili.

A jakou roli v té vaší nevýhře mohla sehrát značka sociální demokracie?

Samozřejmě, že už několikáté volby sledujeme propad sociální demokracie, to je jasné. Jak v krajských, tak senátních volbách jsme se nemohli o značku ČSSD dostatečně opřít.

Přesto si myslím, že na sociální demokracii je kritičtější pohled, než by si zasloužila. Ty hlavní věci pro lidi stále zajišťuje a prosazuje. Ale lidem asi vadilo, že tam v minulosti byli někteří jednotlivci, kteří tu značku poškozovali. I střety lidí, kteří se táhnou od Lánského puče. Pan prezident má navíc do sociální demokracie stále velký vliv a tou poslední věcí je samozřejmě hnutí ANO. Respektive Andrej Babiš, který neustále cílí a cílil na voliče, které měla vždy historicky sociální demokracie. Hlavní vina je ale asi ve mně.

V čem konkrétně?

Možná jsem měl tu kampaň dělat trochu jinak. Nechtěl jsem ji tentokrát dělat tak kontaktně, protože ten covid tady je a ti lidé mohli mít strach, že jim něco dávám, že ženám rozdávám třeba růže. Jsem přesvědčen, že to dopadlo tak, protože si lidé mysleli, že ty volby mám vyhrané, a za druhé, že se obávali kontaktů, i když volební místnosti byly perfektně zajištěné, za což se sluší všem poděkovat. Od ministerstva vnitra, až po úřady.

Znamená to tedy váš definitivní konec v politice?

V každém případě teď nebudu viděn. Nemám žádnou veřejnou funkci, jsem jen členem správní rady jedné vysoké školy a řady spolků, kde jsem aktivní jako řadový člen. Ale nepředpokládám, že bych se teď někde snažil vstupovat do nějakých politických pozic.

Ale neuvažuji třeba, že bych kandidoval do Poslanecké sněmovny. Myslím, že by to pro mě nebylo už ani zajímavé a přínosné. Jsem ale schopný podpořit lidi, kteří mají podobný pohled na svět a jsou to slušní lidé, podpořit a pomoci. Nejsem ale typ Václava Klause, že bych za každou cenu chtěl lidem sdělovat různá moudra, tak abych na sebe především upozornil. Viz teď covid, jak dělá hrdinu, že to není tak vážné, jak se to prezentuje, s čímž zásadně nesouhlasím.

Video  Hamáček o propadáku v krajských volbách 2020: O další strategii ČSSD rozhodne sjezd v lednu. S Haškem byl spokojený  - Facebook ČSSD
Video se připravuje ...

Jak jste vlastně spokojený s tím, jak vláda, ve které sedí i vaši ministři, přistupuje k opatřením proti koronaviru?

Myslím, že ta první vlna se zvládla. Bohužel se nám vše vrátilo, nechci říkat, kdo za co může nebo nemůže, to vyhodnocení by mělo přijít, až vše odezní. Teď bychom měli co nejvíce zatnout zuby. Myslím, že i to, co se týká veřejného prostoru, že i tam by se mělo přikročit k dalším opatřením, aby se alespoň o něco ponížila rizika, která to naše chování má.

Vraťme se ještě chvíli k Senátu. Pamatuji dobu, kdy měla sociální demokracie dokonce 46 senátorů. Nyní nemá už ani vlastní klub. Tři členové, kteří zbyli, se přidali do klubu hnutí ANO.  Je to dobrý tah z vašeho pohledu? Vy jste byl i proti vstupu ČSSD do vlády.

To jsem byl především proto, že zejména v době vlády Bohuslava Sobotky se tehdejší ministr financí nechoval zrovna kolegiálně. Měl jsem s ním sám špatnou zkušenost v době, kdy jsem chodil za náš senátorský klub na koaliční jednání.  Myslím, že jsme se tehdy měli stáhnout do opozice, i tak jsem si v roce 2017 přečetl vzkaz voličů a měli jsme spíš řešit některé své problémy. Měli jsme být konstruktivně kritická opozice. Babiš by musel hledat jiného partnera.

Vím, že i v ODS byli tehdy lidé, kteří by bývali do té vlády šli, Okamura se také třásl do vlády. I když by se mi taková vláda nelíbila, tak si stále myslím, že jsme tam chodit neměli. Na druhou stranu musím říci, že lidé, kteří sedí za ANO v Senátu, tak proti nim nemám žádné výhrady. Ti lidé mají mnohé programové průsečíky s námi. Rozhodně toto spojenectví našim lidem nevyčítám, důležité je, jak se budou chovat. Kdyby nebyli v žádném klubu, jejich existence by byla v Senátu velmi složitá.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jaký je dnes podle vás Senát. Protože je určitě jiný, než v roce 1996, kdy jste do něj usedl poprvé.

Myslím, že se teď velmi promění. Myslím, že s příchodem některých lidí – za všechny řeknu třeba paní Němcovou (Miroslava Němcová z ODS, pozn. redakce), se ten Senát stranicky hodně zpolitizuje. Dovolím si tvrdit, že za mého působení i v čele Senátu jsem se snažil, aby byl vnímaný spíš občansky, jak si to původně přál Václav Havel, aby to nebyla kopie Poslanecké sněmovny, nebo aby se tam nepoužívaly praktiky Sněmovny.

Osobně mám obavy, že to k tomu ale bude směřovat. Což je, podle mého, i hodně stranicko-politicky orientován i pan předseda Vystrčil, který je jinak velmi pracovitý. Budou to doby, kdy se uvidí, jestli se Senát posune ke střetové komoře anebo to bude hlídač parlamentní demokracie a korektor zákonů, které přicházejí ze Sněmovny.

V roce 2018 jste podporoval ve volbě prezidenta dnešního senátora Jiřího Drahoše. Jako šef horní komory jste byl nejednou ve střetu s Milošem Zemanem. Nicméně, jak ho dnes vnímáte v jeho druhém funkčním období?

Miloš Zeman je jako počasí. Někdy má věci, které jsou podle mě zcela akceptovatelné, mezi ně patří například jeho páteční projev, samozřejmě říká i dobré postřehy, ale co se týká například sociální demokracie, tak do ní neustále zasahuje. Přímo i nepřímo.

Stejně tak jako když byl zvolený Donald Trump prezidentem, jak z toho byl Zeman nadšený, jak myslel, že bude vítaný v Bílém domě. No do dneška se s ním nesešel…Já osobně pak Trumpa považuju z pohledu mezinárodní politiky za neštěstí.

Stejně tak je od prezidenta za hranou veřejné projevování nedůvěry BIS. Nebo to, jak se choval k premiérovi Sobotkovi, to bylo naprosto nepřijatelné. A nechci se opět vracet  k takzvanému Lánskému puči, kdy naši dnes už většinou bývalí kolegové dostali od Zemana evidentně jasné úkoly. A takto bych mohl vyjmenovávat různé hraniční situace. Alespoň mě tedy Miloš Zeman zklamal.

Má ČSSD podle vás šanci navázat na své úspěchy, když byla silnou vládní stranou? Může to být už příští rok při volbách do Poslanecké sněmovny?

Ta jizva je hodně hluboká. Lidé, voliči, se teď budou asi hodně soustředit na to, zda zůstane zachovaný tento směr, který tu nastolil Andrej Babiš, nebo nastoupí těch pět stran, které se snaží nastolit různé koalice, s tím, že by asi za silnou roli stála ODS. Může se teď navíc stát, že tvrdá rétorika, kdy se pomalu volá po předčasných volbách, může řadu lidí přimět k tomu, že budou chtít podpořit toho hlavního hybatele – což je Andrej Babiš, a může to být i na úkor sociální demokracie.

Byla by to ale hrubá chyba. Protože pokud lidé už moc nechtějí, co tu dělá Babiš, na druhou stanu by nechtěli návrat praktik ODS, kde už zase úřadují, jak se jim v uvozovkách říkalo, mafiáni a TOP 09 hledá, jak by se zakuklila do nějaké nové podoby, tak jednou z alternativ je sociální demokracie. Ale je to také o tom, aby dokázala vygenerovat slušné, pracovité a neokoukané tváře, které budou důvěryhodné a vrátí ČSSD tam, kam patří. Myslím, že by byla škoda, kdyby ČSSD z příští Sněmovny vypadla.

Video  Pekarová Adamová: Chceme poslat ANO do opozice. Střední Čechy ukázaly, že se porazit dá a je v personální nouzi  - Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

A může se stát, že i v příštích volbách bude chtít řada sociálních demokratů kandidovat podobně jako teď v krajských volbách Martina Netolický sice jako sociální demokrat, ale pod hlavičkou jiného uskupení?

Je dobré umět namixovat kandidátky s lidmi, kteří mají za sebou jasné výsledky nějaké práce a nebyli nikdy spojení s jinými kauzami. A může to být i nějaké jen seskupení, kdy se bude lidem vysvětlovat, že jde o kandidátku, kde je sociálně demokratické zastoupení a třeba i nějaký díl zelné politiky, a tak dál.

Já sám jsem například v roce 1996 kandidoval jako nezávislý. Lidmi jsem byl vnímám jen jako odborář. Takže není nic špatného, kdy se i tak naše kandidátka otevře lidem, kteří jsou ochotní a úspěšní, aby kandidovali společně s námi.

Byl jste šéfem i prvním místopředsedou Senátu. Byť jste říkal, že nikam kandidovat už nebudete - nad funkcí prezidenta jste například neuvažoval?

Logicky, v rámci současné sociální demokracie, pokud se to nezlepší, je to tak trochu hlavou proti zdi, páč by to nemělo ani šanci. Řada lidí nejen z akademické sféry mě k tomu v minulosti vyzývala, nebo říkali, že by mě podpořili…já o tom neuvažuji. Teď jsem skončil jednu etapu, užil jsem si svého dost. Jsem spíš připravený podpořit někoho, kdo bude splňovat určité hodnoty, které zmiňuji. Žádný tým si rozhodně do nějaké kandidatury nepřipravuji, ani se nikam kandidovat nechystám.

Video  Celý projev prezidenta Zemana: Vyzval k nošení roušek, věří Prymulovi  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

borges ( 30. října 2020 23:53 )

Pan Štěch je férovej chlap!

AVATAR ( 20. října 2020 14:46 )

AVATAR ( 20. října 2020 14:45 )

zada ( 18. října 2020 19:36 )

byl by v zahraničí)))

zada ( 18. října 2020 19:36 )

dost dobrej finanční tunel))) peněz daňových poplatníků!!!! Hnus velebnosti!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa