Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman vyznamenal šéfa hotelu, ve kterém oslavil volby: Cesta do Číny i kšeft na Hradě

Autor: Jakub Veinlich, jko - 
28. října 2020
20:30

Letošní oslavy státního svátku byly netradiční. Prezident Miloš Zeman nakonec nepořádal slavnostní ceremoniál s projevem a předáváním vyznamenání. Jména oceněných zveřejnil jen na webových stránkách. Mezi 38 osobnostmi je i prezidentův známý. Hoteliér Vladimír Dohnal (80), v jehož hotelu Zeman oslavil obě volební vítězství v prezidentských volbách. Vyznamenání si může kvůli koronavirovým opatřením přebrat až příští rok.

Ti dva se znají velmi dobře. Prezident Miloš Zeman (76) udělil hoteliérovi Vladimíru Dohnalovi (80) Medaili Za zásluhy I. stupně – a to za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

„Předseda představenstva a zakladatel společnosti TOP HOTELS Group, a.s., která téměř dvacetkrát uspěla v prestižní soutěži „Českých 100 nejlepších“. Ze zdevastované ubytovny Košík dokázal navrhnout a vybudovat jeden z největších kongresových hotelů nejen v ČR, ale v celé EU, který disponuje 800 pokoji a více než 5000 kongresovými místy,“ přidal Hrad zdůvodnění, proč Zeman Dohnala ocenil.

Zeman tu slavil volební triumfy

Prezidentovi kritici přitom téměř každý rok hlavě státu vyčítají, že uděluje vyznamenání svým kamarádům a známým. Mezi ně patří i Dohnal. Právě v jeho TOP hotelu na pražském Chodově si totiž Zemanův tým rozdělal jak v roce 2013, tak v roce 2018 volební štáb. A právě v tomto hotelu tedy Zeman a jeho lidé slavili dvakrát vítězství v prezidentských volbách. Ochranka tu musela řešit také bitku mezi účastníky sledování výsledků. 

Video  Zemřel „boxer“ ze Zemanova štábu. Novináře Slezáka (†73) zradilo srdce?  - Televize Seznam
Video se připravuje ...

„Prezident České republiky pan Miloš Zeman se v sobotu 27. 1. 2018 vrátil do TOP HOTELu Praha, kde slavil své prezidentské vítězství už před pěti lety. Staronového prezidenta do sálu pražského TOP HOTELu přišly podpořit stovky příznivců a celou událost také sledovali novináři ze všech významných médií. Kongresové sály svou jedinečností poskytují výborné zázemí pro uspořádání podobných akcí,“ pochlubil se hotel v roce 2018 na svých webových stránkách.

V roce 2014, tedy rok po Zemanově zvolení, byl navíc Dohnal členem prezidentské delegace podnikatelů, mířící za možnými kontrakty v Číně.

V hotelu se pak pravidelně konají sněmy Strany práv občanů Zemanovci, kam jezdí také mezi delegáty strany i prezident Zeman. 

Oslava Grégra a raut na Hradě 

TOP Hotel posloužil loni v prosinci také k soukromé oslavě 90. narozenin bývalého ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, kterému se neřekne v politických kruzích jinak než „atomový dědek.“ „Nejvzácnějším hostem byl prezidenta republiky Miloš Zeman,“ pochlubil se opět hotel s drobnou chybkou na svém webu. Grégr byl ministrem právě v Zemanově vládě. Oslavy se v hotelové restauraci zúčastnil také premiér Andrej Babiš (ANO).

Nejde si také nevšimnout, že Pražský hrad využívá služeb hotelu i v oblasti gastronomie. Dost možná, že kdyby kvůli koronaviru prezidentský pár nezrušil letošní recepci a celý ceremoniál udílení státních vyznamenání, měl by Vladimír Dohnal na slavnosti dvojí roli. Oceněného a také šéfa společnosti, která zajišťuje raut pro pozvané hosty.

Podobně jako to bylo například v loňském roce. Na stolech se zákusky byly umístěné i vlaječky s nápisem TOP Hotel Praha, které měly hosty nenápadně upozornit, kdo že na Hradě servíruje přichystané zákusky a další občerstvení.

„U příležitosti nejvýznamnějšího státního svátku jsme měli možnost opětně prezentovat náš catering. Naši kuchaři a cukráři připravili špičkovou kvalitou pokrmů,“ pochlubil se opět hotel vloni v říjnu na svém webu. Společnost Top Hotels Group poměrně často obchoduje s Hradem. Za cateringové služby a výpůjčku zaměstnanců utratila Správa Pražského hradu u firmy skoro 4 miliony korun.

Hotelový kuchař na Hradě i v Lánech

A blízko má Dohnalův TOP Hotel k prezidentovi také přes hradní a lánskou kuchyň. O náročné prezidentské chuťové buňky se totiž stará kuchař zapůjčený právě ze zmiňovaného hotelu.

Kuchař není zaměstnancem Hradu, ale je vypůjčený od firmy Top Hotels, která provozuje hotel na pražském Chodově. A jak zjistil letos v lednu deník Aha!, hoteliérská společnost také hradí nemalý kuchařův plat: 55 112 korun měsíčně, jak stojí ve smlouvě, plus další výdaje, jako jsou případné cestovní náhrady. Prezident podle všeho získal kuchaře zdarma na jeden rok.

Lukrativní restaurace 

Naposledy jsme o spojení TOP Hotelu a Hradu mohli slyšet letos v létě. Reportéři Blesku totiž zjistili, že firma napojená na hotel získala od Správy Pražského hradu (SPH) do pronájmu restauraci Lví dvůr na lukrativní adrese. Přímo na Hradě.

Správa Pražského hradu (SPH) sjednala s firmou Top Hotels Group pronájem až do konce října 2023. Za to vyinkasuje ze začátku 10 tisíc korun, později 30, respektive 80 tisíc měsíčně. Dalších 20 tisíc měsíčně firma hradí za pronájem vybavení podniku.

Prezident Miloš Zeman zveřejnil v den státního svátku po svém projevu na webových stránkách Hradu jména celkem 38 vyznamenaných. Jsou mezi nimi opět váleční veteráni, umělci, vědci, ministr zdravotnictví Roman Prymula , nebo také několik sportovních legend, či záchranáři.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mbmb ( 31. října 2020 11:15 )

podobne v Cernobylu vojaci holyma rukama hasili Reaktor a pak zemreli

mbmb ( 31. října 2020 11:13 )

Proc tam neni jediny zdravotnik ,pracovali v prvni linii od zacatku roku.Nikdo nevedel zda doktori, zubari, sestry,pak nezemrou. !!!! a to je pristup Andrejka i Milose. Obklopeni virtualnim svetem se neumi omluvit, podekovat a vyznamena prezident malem podvrataka Vraticka

pralinen ( 29. října 2020 12:25 )

pralinen ( 29. října 2020 12:22 )

Včera mluvil v tv, kdy jsme popravdě myslel, že je v nějakém zvláštním stavu, snad konečném. Ten člověk podle mne jen přežívá a dožívá, kdy se ještě snaží nějak fungovat, ale dle mne je to už spíš na škodu státu. Nemůžu si pomoci, ale už vyhlížím, kdy skončí a nebude na očích, včetně té své vypečené sqvadry kolem něj

Fucik ( 29. října 2020 11:00 )

Je hezké že prezidenti vyznamenávají své kamarády, o Milošovi píšou jako o vožralovy,.....a co chudáček alkoholik Vašík Havlíku, co ten vyznamenal svých kamarádíčku.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa