Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman slavil s „atomovým dědkem“ Grégrem 90. Přinesl pero a „zaryl“ do Grety

Aktualizováno -
13. prosince 2019
22:31
Autor: ČTK, dst, for - 
13. prosince 2019
20:00

Někdejší ministr průmyslu a obchodu vlády Miloše Zemana Miroslav Grégr slaví 90. narozeniny. Jeden z blízkých Zemanových spojenců pořádá velkou párty v pražském hotelu, na kterou dorazil jak prezident, tak několik Grégrových kolegů z kabinetu, který vládl v Česku v letech 1998 až 2002, tedy v době takzvané opoziční smlouvy. Za Grégrova úřadování se rozhodlo o vzniku energetického gigantu ČEZ. Také se dostavěla jaderná elektrárna Temelín, za což si vysloužil přezdívku „atomový dědek“. Od hlavy státu dostal exministr památeční pero, s dary dorazili i další hosté. Na oslavě se objevil i premiér Andrej Babiš (ANO).

Prezident jednomu ze svých někdejších klíčových ministrů věnoval ručně vyrobené palisandrové pero od českého výrobce, na kterém je vygravírovaný podpis prezidenta, český lev a lipové listy. „Každé pero této limitované edice je číslované, Miroslav Grégr má číslo 09 – na památku k jeho 90. narozeninám,“ řekl Blesku hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman dorazil do pražského hotelu v půl šesté večer a na oslavě měl i hlavní projev. „Milý Mirku, kdykoliv letím letadlem nebo vrtulníkem nad chladícími věžemi Temelína, vzpomenu si s hlubokou úctou a obdivem na Tvoje dílo,“ připomněl prezident největší úspěch Grégra - dostavbu jaderné elektrárny na jihu Čech.

Zeman zmínil zelené aktivisty a nepřítele Gretu

Hlava státu si neodpustila rýpnutí do klimatické aktivistky Grety Thunbergové.  „Naplnil jsi sice svůj život, jak říká Bible, měrou našlapanou a vrchovatou, ale tím to ještě zdaleka nekončí, protože nepřátelé, které jsme tehdy porazili, jsou tady zase, vedeni Gretou Thunbergovou,“ zmínil Zeman v projevu.

Video  Na oslavu někdejšího ministra Miroslava Grégra dorazil i prezident Miloš Zeman.  - Blesk: Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Miloš Zeman se svým vztahem ke Gretě netají. V pořadu Blesku S prezidentem v Lánech ji nazval hysterkou. V projevu pro oslavence si tak ještě přisadil a prosil Grégra o pomoc i s jinými „zelenými aktivisty“. 

Podle Zemana ale práce bývalého ministra ještě nekončí. „Budeme se řídit Tvými radami, budeme Tě uctivě poslouchat a co je nejdůležitější, i když v politice neobvyklé, budeme Tě mít rádi. Zcela závěrem chci říci, že Tě mám hrozně rád, “ zakončil prezident svůj projev. 

Kromě prezidenta dorazili na Grégrovu oslavu i jeho bývalí kolegové ze Zemanovy vlády, například tehdejší ministr dopravy Jaromír Schling nebo bývalý místopředseda kabinetu a šéf legislativní rady vlády a dnes předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten se navzdory tomu, že má se Zemanem v posledních měsících mimořádně napjaté vztahy, vřele pozdravil.

6079471:gallery:true:true

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO, dříve ČSSD) přijela s obrovskou květinou. Dárek dostal Grégr i od svého současného ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO). „Dar už jsem zaslal včera, dnes se jdu jen podívat. Nechali jsme udělat sošku z ručně dělaného skla s vyrytým datem,“ řekl Blesk Zprávám ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Gratulace se objevily i na sociální síti. „Dneska gratuluji k devadesátinám Mirkovi Grégrovi, atomovýmu dědkovi,“ napsal na svém facebooku poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna a připojil k tomu fotku, na které má Grégr boxerské rukavice.

Miroslavu Grégrovi přijel popřát i jeho bývalý "šéf" Miloš Zeman. Miroslavu Grégrovi přijel popřát i jeho bývalý "šéf" Miloš Zeman. | Kancelář prezidenta republiky

Rodák z Prahy Grégr, absolvent ČVUT, před příchodem do politiky pracoval v řadě strojírenských podniků. V 60. a opět v 90. letech byl ředitelem Desty Děčín. V roce 1990 krátce zastával funkci ministra bez portfeje a ministra strojírenství a elektrotechniky.

Grégr letos u soudu hájil prodej státního podílu v Mostecké uhelné společnosti (MUS), který na jeho návrh schválila vláda v roce 1999. Uvedl, že pro hospodářství bylo toto řešení v danou chvíli optimální. Zdůraznil také, že k někdejším manažerům MUS obžalovaným z tunelování společnosti nemá žádný osobní vztah a že se považuje za neutrální osobu.

Blízký spojenec Miloše Zemana

Prezident Zeman v roce 2013 Grégra ocenil medailí Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. Byl tak jedním mezi prvními, které vyznamenal. Grégr ale prezidenta také kritizoval. Například roku 2017 vyzdvihl jeho slabinu. Tím je údajně nevhodný výběr jeho spolupracovníků.

„S Milošem Zemanem jsme se poznali už před rokem 1990, je to člověk, který má obrovský nadhled, geniální paměť, škálu znalostí, dokáže věci analyzovat, vyhodnocovat. Otázka je, jestli měl vždy šťastnou ruku ve výběru spolupracovníků,“ řekl Grégr MF Dnes.

A lehce si rýpl do Zemanova hrubšího slovníku, který zároveň omlouval. „Je otázka, jestli je lepší některé výrazy říct natvrdo, nebo je opsat. Ale možná Miloš usoudil, že řada lidí potřebuje úder, aby se probudila. Snaží se burcovat společnost způsobem, který nebyl vždy jeho doménou. Je to ale vyžádáno dobou. Od některých stran slyšíte někdy až společensky neúnosná stanoviska, přesto jimi získávají voliče. Politika zhrubla celosvětově, viz i prezidentské volby v USA,“ upozorňoval tehdy Grégr.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

barde ( 15. prosince 2019 08:08 )

Ne, já mám doma Jardu v boratkách.

barde ( 14. prosince 2019 22:41 )

anonym01:No jasně dacane, na tebe zase lehla tvoje manželská obluda v zástěře a ty už jen pokvikáváš.

barde ( 14. prosince 2019 15:02 )

janikmirek ( 14. prosince 2019 13:50 )

To je dvojka, jeden větší lump než druhej...

oldedek ( 14. prosince 2019 13:36 )

Moc, opravdu moc se mi líbí chování našeho pan soudruha prezidenta - když se nikdo nedívá, má výraz jako by mu někdo nadloubal do rohů, avšak jak zjistí že je pozorován, začne se na pozorovatele svými koupenými zuby smát na celou "ústa" a mávat rukou celému světu stylem "FRANZ JOSEF" ..

Před několika lety jsem v několika příspěvcích na internetu četl, že Zeman s Klausem si při privatizaci "odložili něco na potom" do fondu, který byl pak a nyní znám pod jménem Kellner a že Kellner je vlastně správcem jmění těchto velmi, velmi inteligentních šikulů ... Je to možné ....?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa