Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hádky poslanců o zmrazení platů: Kalousek tasil pitomce, Piráty peskoval za „populismus“

Autor: ČTK - 
7. října 2020
20:58

Sněmovna dnes v úvodním kole podpořila návrh poslanců Pirátů, KDU-ČSL a STAN, který má zmrazit platy ústavních činitelů včetně soudců v příštím roce na letošní úrovni. I kdyby Parlament tento návrh schválil, od začátku příštího roku už platit nezačne a v účinnost by vstoupil později. Možnost, aby Sněmovna tuto platovou novelu schválila už v prvním čtení, vetovaly opoziční kluby ODS a TOP 09. Projednávání ve Sněmovně provázely hádky poslanců. Do sebe se pustili především Miroslav Kalousek (TOP 09) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek navíc vetoval jménem klubů TOP 09 a ODS i zkrácení lhůty pro projednání ve výborech na deset dní.

Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek poté prohlásil, že zákon tak v případě schválení nenabude účinnosti k 1. lednu 2021, ale zřejmě až k 1. březnu. „Takže vám blahopřeji, že jste hrdinně uhájili zvýšení platů na dva měsíce,“ prohlásil.

Projednávaný návrh počítá se zmrazením i platů soudců. Platy všech ústavních činitelů, kterých se návrh týká, by měly zůstat i v příštím roce na letošní úrovni. Základní měsíční plat poslance a senátora by tak zůstal na letošní úrovni 90.800 korun, základní plat prezidenta by i nadále činil 302.700 korun hrubého a premiéra 243.800 korun.

Podepsaní poslanci argumentují také tím, že vláda avizuje snížení daní z příjmů fyzických osob, takže čisté příjmy ústavních činitelů stejně vzrostou.

Kalousek: Nic hloupějšího jsem dlouho neslyšel

Kalousek se pak vyslovil pro to, aby zákonodárci nechali fungovat takzvaný platový automat, kdy jejich platy rostou podle vývoje platů v nepodnikatelské sféře. Piráty obvinil z populismu. „V okamžiku, kdy se tady rozhazují prachy na všechny strany, tak je naprosto absurdní, aby pro 281 ústavních činitelů se něco zmražovalo. Nic populističtějšího, nic hloupějšího už jsem dlouho neslyšel,“ uvedl Kalousek.

„Máme tady vzorec. Máme automat. Tak ho nechte běžet. A přestaňte do něj pořád vstupovat,“ apeloval Kalousek.

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík poukazoval na to, že takzvaný automat má dva roky zpoždění za ekonomickou situací země. Platy se odvíjejí od průměrné mzdy v nepodnikatelském sektoru za předminulý rok vůči roku, kterého se plat týká.

„Ten automat má bohužel dva roky zpoždění za ekonomickou situací země. A podle nás prostě ve chvíli, kdy je tady obrovský propad ekonomiky, tak není možné se tvářit, že nás se to bude týkat za dva roky, když tady bude úplně jiná Sněmovna,“ poznamenal Ferjenčík.

„Díky vašemu populismu jsme sáhli do toho nezpochybnitelného automatu. No tak jestli si to chcete prožít ještě jednou, tak si to udělejte. Já už tady nebudu. Ale zachováte se jako pitomci,“ upozorňoval přitom Kalousek.

Návrh by měl státu ušetřit přes půl miliardy korun. Loni šlo na platy ústavních činitelů podle státního závěrečného účtu 5,3 miliardy korun, pro letošní rok to mělo být podle návrhu původního státního rozpočtu 5,8 miliardy korun.

Vláda už dříve zaujala k projednávanému pirátskému návrhu neutrální stanovisko. Současně odmítla obdobný návrh poslanců SPD, který měl zmrazit platy pouze poslancům a senátorům. Pirátskému návrhu však vláda vytkla například to, že zmrazení pouze pro příští rok nepředstavuje dostatečnou reakci na očekávané hospodářské následky epidemie. Navíc by v roce 2022 nastal skokový nárůst platů všech, kterých se jednoleté zmrazení dotklo.

Premiér Andrej Babiš (ANO) koncem září uvedl, že ministerstvo financí chce zmrazit platy ústavních činitelů na dva roky, tedy na příští a přespříští rok. Ušetřené peníze by se podle něj měly přidat zaměstnancům v sociálních službách.

marmat ( 8. října 2020 18:47 )

konor: Nechtějte od DOMINY takové kousky
a od 4% Kupky zase nechtějte NIC moc dominantního !!!

marmat ( 8. října 2020 18:42 )

Ti, kteří "milují" zavedení EET..........70% Letné !!!

marmat ( 8. října 2020 18:41 )

A takové to byly zprvu námluvy!!! A "Učeň" přerostl Učiteli přes hlavu

hejhej ( 8. října 2020 14:59 )

Kalousek tasil pitomce???? Vždyď ten největší pitomec v PS je především on a pidistrana TOP09.

MAMKA2316 ( 8. října 2020 14:13 )

GDO JSOU ASI HLAVNI VOLIČI PRAVICE ????? ŽE BY VĚTŠINOU TI CO MAJI LUXUSNÍ AUTA A NELATÍ DANĚ ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa