Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Velmi zvláštní.“ Do Mináře si za kandidaturu rýpl i Kalousek. Politolog je vyděšený

Aktualizováno -
28. září 2020
18:28
Autor: Markéta Mikešová, ČTK - 
28. září 2020
12:55

Vyzýval ke společné spolupráci, teď chce opoziční blok ještě více štěpit. V takovém duchu se nesou komentáře politiků ke zprávě, že předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář chce založit vlastní politické hnutí a kandidovat do Poslanecké sněmovny. Zákonodárci se na sociálních sítích shodují, že kroku nerozumí a jde proti tomu, co spolek prosazoval. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek přidal i rýpavou glosu. Nepochopení záznívá rovněž od politologů.

Jinak politicky ospalý den v pondělí narušila zpráva, která překvapila nejen členy parlamentu. Minář oznámil, že rezignoval na post předsedy spolku Milion chvilek pro demokracii a vydává se na politickou dráhu. Aktivista to sdělil serverům iHned a DeníkN s tím, že definitivní rozhodnutí o jeho politickém angažmá padne za několik dní.

Spolek přitom opakovaně na svých demonstracích prohlašoval, že nejde o politické uskupení a ani takové ambice nemá. Minář v neděli uvedl, že to je právě ten důvod, proč odchází – chce, aby Milion chvilek i nadále bylo nadstranickou občanskou aktivitou.

Opozice: Bude dál štěpit

Část politiků je však přesvědčena, že celý duch spolku se tímto krokem politizuje. A nejkritičtěji komentují fakt, že během demonstrací opakovaně padaly výzvy k větší spolupráci opozičních stran a přitom přední člen chce založit vlastní politické hnutí, které bude konkurovat zavedeným opozičním partajím.  

„Vyvolal naději na změnu. Vyzýval, aby strany netříštily síly. Teď s poslancem KDU-ČSL zakládá další pražskou stranu… co roztříští síly. Andrej Babiš dnes bude slavit,“ hodnotil zprávu místopředseda STAN Petr Gazdík. Reagoval tím i na fakt, že Minář ve svém oznámení zmínil, že se radí mimo jiné se starostou Prahy 7 a lídrem uskupení Praha sobě Janem Čižinským.

Podobně hovoří Gazdíkova stranická kolegyně Věra Kovářová. „Spojuji, spojuji a najednou koukám, že štěpím, štěpím,“ uvedla k plánované kandidatuře Mináře.

Stejná slova zaznívají i z KDU-ČSL. „Je velmi zvláštní, když někdo, kdo volá po sjednocování a větší spolupráci, nakonec tuto výzvu přetaví a pojme tak, že svým krokem dělá pravý opak. Těžko tomu původnímu úmyslu pak věřit,“ sdělil šéf lidovců Marian Jurečka.

A kritický je i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Milion chvilek by si měli uvědomit, co chtějí. Pokud je to snaha porazit Babiše, tak upřímně nechápu snahu založit nějaké nové hnutí. Tím mu naopak pomohou a rozbijí snahu opozice sjednotit se a změnit zde současnou vládu. Osobní ambice každého z nás by měly jít stranou,“ míní europoslanec.

Komentář si neodpustil ani šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „To je velmi inspirativní úvaha. Po odchodu ze Sněmovny bych mohl založit úplně novou občanskou iniciativu ‚Deset milionů chvilek pro demokracii‘ a oslovit tak všechny, kterým jeden milion připadá málo,“ napsal na twitteru s odkazem na oznámení.

Nechápe ani řada politologů

Názory politologů se do jisté míry shodují s opozicí. Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze řekl, že ho informace o zakládání nového hnutí vyděsila. „Odpůrci Babišova a Zemanova stylu i obsahu vládnutí nemají problém s tím, že by si nemohli vybrat v důsledku malé nabídky. Právě naopak,“ poznamenal. Opozice je podle něj natolik roztříštěná, že to volbu voličů komplikuje. „Zakládat nový subjekt považuji za špatný nápad, který prospěje jedinému člověku - Babišovi,“ poznamenal. Minářovi proto doporučil, aby se přidal k některé již existující straně nebo hnutí.

Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze Minářovu motivaci chápe, domnívá se ale, že jím založený nový subjekt se bude prát o hlasy se stávajícími opozičními stranami. Podotkl, že Minář sice tvrdí, že chce oslovit voliče nové, dosavadní nevoliče či stávající voliče koaličních stran, neřekl ale zatím, jak to chce udělat. Minář podle něj hovoří o tom, že ze sociologických sond, které má k dispozici, má 20 procent voličů ANO pozitivní či neutrální vztah k Milionu chvilek.

„I kdyby se mu podařilo všechny tyto hlasy 'přetáhnout' od ANO, k čemuž ale nemusí vůbec dojít, anebo ne v takovém objemu, bude to znamenat nějakých pět až šest procent. O zbytek by si konkuroval s ostatními opozičními stranami,“ myslí si Just. Upozornil, že zatím ale není jasné, čím se chystá oslovit dosavadní nevoliče, což jakékoli odhady výrazně omezuje.

Pokud podle Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně Minář založí vlastní formaci, půjde o krok ke tříštění opozice, která je již dnes značně rozdělená.

Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy považuje Minářovo rozhodnutí za logický krok. „Milion chvilek pro demokracii nemůže demonstrovat čili jeho potenciál pohřbila pandemie,“ podotkl. Zároveň podle něj Minář dlouhodobě kritizoval i opoziční strany, že nemají vize a nedokážou pořádně spolupracovat. „Takže se do toho musí pustit sám. Reálně ale hrozí, že opozici ještě více rozdrobí,“ uvedl.

Je to risk, uznává aktivista

Minář své myšlenkové pochody rozvedl v pondělí na facebooku. „Jsem přesvědčen, že jedinou cestou k rozpohybování současné mizerné a zablokované situace, je vytvořit nové politické hnutí, které dá dohromady ty nejskvělejší lidi této země ochotné převzít osobní odpovědnost a pokusit se proměnit Českou republiku k lepšímu,“ vysvětloval, proč se ke kroku odhodlal. „Pokud se má něco změnit, je naprosto nutné oslovit i tu část voličů, kterou současná opozice oslovit nedokáže,“ dodal aktivista.

Podle svých slov si uvědomuje, že je to velký risk, nicméně chce to alespoň zkusit, jelikož by si to jinak do konce života vyčítal. „Může to vypadat bláznivě a nepravděpodobně. Ale právě tak se někdy na počátku jeví přicházející zásadní společenské změny. A právě s tím už mám dobrou zkušenost,“ uvedl Minář.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 30. září 2020 22:52 )

kaki:­Mani­pulá­tor/bý­valý student teolog je lejno nejtěžšího kalibru !!!
Vysílalo do celého SVĚTA fotky z LETNÉ........mimo jiné "aktivity"... .
Taky chtěl před COVIDEM se svým "programem LETNÁ" navštívit řadu Evropských zemí
Prachy od bašťounů MCH "vybíral" drsně a nestydatě.....zcela profesionálně

marmat ( 30. září 2020 22:44 )

TENTO BOJ NEBYL 100% GRÁTIS ani z nadšení !....nebo to joooooo???
http­s://ib­.fio­.cz/ib­/tran­sparen­t?a=20­201117

30.08.2020 2 000,00 CZK Okamžitá příchozí platba VACULÍK ZDENĚK
Za konec bolševického a STBáckého řiťolezectví a snad nástup slušnosti a morálky.
***************
NOOOOOOOOOOOO, než se zruší pravidelný dar.....NĚCO ještě "doběhne" na kontíčko.
***************
Jeden příklad .
30.09.2020 500,00 CZK Bezhotovostní příjem WAGNER PAVLA LINA
31.08.2020 500,00 CZK Bezhotovostní příjem WAGNER PAVLA LINA

marmat ( 30. září 2020 22:29 )

jjusa2:Je to velmi rafinovaný ex-teolog...zakladatel profi-revoluce v Čechách
Jednoho takového odhalili teď ve Vatikánu....
Zatím obral o příspěvky na happeningy za "Svobodu a demokracii" a odstranění Babiše i Benešové tisíce lidí....
Nepochybně ho čeká mnoho žalob

marmat ( 30. září 2020 22:24 )

Maximilian: VÁM COVID VYLEPTAL ŠEDOU KŮRU....soustrast.
Minářovi evidentně taky.....
tak hurá kluci do bezvědomí !!!

marmat ( 30. září 2020 22:21 )

Tak na kontech i po vytunelování t.r. hodně zbylo....
A taky VIP přátelé si ho jistě rádi objednají A ZAPLATÍ domů-na večeři...
I když TOM CRUISE to zrovna není
Dal na frak VŠEM.... naivním sponzorům a fanouškům....80% odpůrcům EET .
VIP soupisku ke kafíčku..... http­s://ww­w.mi­lion­chvi­lek.cz­/osob­nosti
A co na to Němcová??? vystoupila s MCH A kALDOU před 10 měsíci u Václava na koni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa