Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komunističtí pohlaváři uniknou trestům. Žalobce zastavil stíhání Štrougala i Vajnara

Autor: ČTK - 
23. září 2020
10:13

Státní zástupce zastavil stíhání bývalých vrcholných představitelů komunistického režimu, které se týkalo používání střelných zbraní na československých hranicích. Uvedl to šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Někdejší generální tajemník Komunistické strany Československa Milouš Jakeš letos v srpnu zemřel. Bývalý předseda vlády Lubomír Štrougal a exministr vnitra Vratislav Vajnar pak podle Lelka trpí duševní chorobou, která jim trvale znemožňuje chápat smysl trestního stíhání.

Policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) zahájil stíhání loni v listopadu. Mužům kladl za vinu zneužití pravomoci, za což jim hrozilo dva až deset let vězení. Rozhodnutí o zastavení stíhání zatím není pravomocné.

Stíhání iniciovala svým trestním oznámením Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Obvinění se opíralo o nově nalezené archiválie, které podle kriminalistů dokazují, že státníci měli informace o střelbě na hranicích a že přímo dávali pokyny ministrům, jaké právní předpisy mají přijmout.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levice-je-smegma ( 25. září 2020 18:43 )

Chápeme tě, stýská se ti po komunistických lágrech, po komunistických vraždách. Jdi volit estébáckého komouše Babiše, jo ty jako německý komouš nemáš nárok. Nacisti jako ty byli jen slabý odvar komoušů, tak si jsi hajlovat, uleví se ti.

levice-je-smegma ( 25. září 2020 17:51 )

Sám tvrdíš, že v tomto zemanobabišizmu umírají lidé hlady a tisíc se jich denně z hladu vrhá pod vlak.

levice-je-smegma ( 25. září 2020 15:45 )

Můžeš to říci jednodušeji: Máme tu zemanobabišizmus.

jdi-se-bodnout ( 25. září 2020 15:43 )

Jeden komouš prezidentem, druhý komouš premiérem a vy čekáte, že někdo požene komouše k odpovědnosti?

manunu ( 24. září 2020 12:17 )

Santusak: Víte, že jsem to chápala dobře? Jako vnučka politického vězně z 50. let a dcera chartisty moc dobře vím co minulý režim dokázal. Ničil celé rodiny. Vy si myslíte, že mi o tom nikdo z rodiny nevyprávěl? Vždy jsem se o tato témata zajímala a chtěla jsem vědět co nejvíc informací. To co jste napsal ve svém příspěvku nemá cenu komentovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa