Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda se na kurzarbeitu zatím nedohodla. A Hamáček u Babiše s krizovým štábem narazil

Aktualizováno -
14. září 2020
19:05
Autor: ČTK - 
14. září 2020
18:05

K pravidlům tzv. kurzarbeitu, na kterých se nedokázala shodnout minulý týden, se na pondělním zasedání vrátila vláda ANO a ČSSD. A s odbory a zaměstnavateli shoda nenalezla. ČSSD také neprosadila obnovení činnosti Ústředního krizového štábu, který chtěl znovu aktivovat vicepremiér a šéf strany Jan Hamáček.

Ústřední krizový štáb zatím svolán nebude, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) sdělil, že na jednání vlády dnes nenastala v této otázce žádná změna. Pro obnovení činnosti štábu, který fungoval na jaře na počátku koronavirové krize, se vyslovují sociální demokraté. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale téma není „vůbec na stole“, roli štábu podle něj zastává rada vlády pro zdravotní rizika.

Ministři za ČSSD i někteří opoziční politici v posledních dnech zdůrazňují, že obnovení fungování štábu je s ohledem na epidemickou situaci namístě. Hamáček štáb označuje za vhodnější nástroj na rozhodování v době krize, než je vláda. Hamáček ČTK napsal, že ohledně svolání krizového štábu nenastala žádná změna. Štáb zatím svolán nebude, dodal.

„ČSSD stále zastává názor, že aktivace Ústředního krizového štábu, tedy celého systému krizového řízení, do kterého stát nainvestoval nemalé finanční prostředky a energie, by byla v současné době nejlepším řešením. Koaliční partner ale zastává jiný názor,“ napsal ČTK Hamáček.

Babiš dopoledne znovu zdůraznil, že dobře funguje vládní rada pro zdravotní rizika, kde jsou zastoupeni i ministr vnitra, obrany a zdravotnictví. Návrh na zřízení štábu podle něj nikdy nebyl „na stole“, a to „ani dneska, ani na vládě,“ uvedl. Sociální demokraté podle něj při neformálních rozhovorech říkají, že o štábu mluví do médií, „protože je to politika“.

Dohoda u kurzarbeitu dál drhne

Vláda se minulou středu zabývala kurzarbeitem nadvakrát, k finální dohodě ale nedospěla. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) vedla koalice spor o možnost vzdělávat se pro lidi, kteří budou mimo práci, a výši náhrady od státu. Kurzarbeit představuje zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Zaměstnavatel platí mzdu za odpracovanou dobu, stát pracovníkům výdělek dorovnává za zbývající čas.

Vláda měla v pondělí na programu i několik kontrolních závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu a stanoviska ministerstev k těmto závěrům. Projednat měla mimo jiné výsledky kontroly NKÚ, podle kterých ministerstvo zdravotnictví v letech 2015 až 2019 nesledovalo, jaký přínos mají miliardy korun, kterými podporuje aplikovaný výzkum.

Na programu kabinetu byla i zpráva o stavu kybernetické bezpečnosti ČR v loňském roce či veřejná zakázka za 19,5 milionu korun, která by měla odstartovat proces rekonstrukce nevyhovující budovy české ambasády v Berlíně. Celkový plán oprav budovy za víc než půl miliardy korun schválila vláda před třemi roky.

Video  Shoda: Schillerová s Hamáčkem se dohodli na zrušení superhrubé mzdy. O variantě rozhodne koalice.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

zirioges ( 14. září 2020 18:54 )

Komunistická Čína varuje před Čechy a Babišovci jsou tak moc vychujení,
že v prozatím neschváleném krizovém štábu nestrpí opozici?
Tak to si brzy naplní kalhoty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa