Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rouškovné pro důchodce rozpočet ustojí, tvrdí Havlíček. Milion pro každého, kontruje ODS

Aktualizováno -
23. srpna 2020
19:38
Autor: ČTK, trm - 
23. srpna 2020
12:30

Návrh jednorázového příspěvku 5000 až 6000 Kč v letošním roce pro důchodce je v rozpočtu „ustojitelný“. V diskuzním pořadu Partie to řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Skopečka (ODS) je tento krok předvolební korupcí. Rouškovné přednese na vládě ministryně Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí. Za „fiskální šílenství“ tento návrh označil ekonom Mojmír Hampl v pořadu Otázky Václava Moravce. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) později řekla, že šestitisícový bonus pro důchodce nepodpoří, o jeho výši chce nejprve jednat.

Každý segment ekonomiky byl nějakou formou podpořen, proto je podle Havlíčka férové podpořit i důchodce. „Tato skupina byla odizolována, nám se zdá férové srovnat účty,“ dodal.

Skopeček uvedl, že na tomto kroku není zrnko racionální úvahy, co si ekonomika ve vztahu k veřejným financím může dovolit. „Vyšší důchody si přejeme všichni, ale nejprve by se měla uskutečnit důchodová reforma. Každý výdaj nad rámec zákonné valorizace navíc pomůže důchodcům, ale znamená zároveň kratší životnost penzijního systému pro střední generaci,“ podotkl.

„Fiskální šílenství,“ zuří ekonom. Bonus uzme 18 miliard

Podobně jako Skopeček vidí návrh na příspěvek i jiný ekonom. Bývalý člen České národní banky Mojmír Hampl. „Vláda má pocit, že po tomto mimořádném roce, který zcela objektivně udělá díru do financí, že v tom můžeme pokračovat do nekonečna,“ poznamenal v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. „Když si to vezmeme z pohledu vyjádření premiéra Andreje Babiše, že bude stát řídit jako firmu. Když se firmě nedaří, neprodává a půjčuje si, tak v tu chvíli přemýšlet nad odměnami pro zaměstnance je fiskální šílenství,“ komentoval.

Hampl se podobně jako ostatní také ptá, kde se na příspěvek vezmou peníze. Podle propočtů ministerstva financí by totiž „rouškovné“ stálo státní kasu 18 miliard. „Máme pocit, že máme bezedný rozpočet. Myslím si, že je oprávněné, že bude velký deficit, ale nemůžeme přijít o klenot stability veřejných financí. Prosím, nedělejme věci bez ekonomické logiky,“ komentoval dále Hampl.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová a ekonom Mojmír Hampl v pořadu Otázky Václava Moravce (23. 8. 2020) Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová a ekonom Mojmír Hampl v pořadu Otázky Václava Moravce (23. 8. 2020) | Reprofoto ČT

Ještě dál zašel Skopečkův stranický šéf Petr Fiala, který na twitteru napsal, že navrhne milionový příspěvek pro každého.

„Na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny navrhneme jednorázový příspěvek 1 milion korun pro každého občana. Vzhledem k tomu, že populisté a socialisté zjevně vynalezli nekonečný rozpočet, neměl by to být problém a jistě nás podpoří,“ kontroval na twitteru Fiala.

Do vlády se kvůli plánovanému příspěvku obul i šéf poslaneckého klubu TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. „Mám otázku na Vás na všechny, kteří ze svých daní platíte tuto vládu a budete platit její dluhy. Na Vás, kteří nespíte úzkostí, zda budete mít na mzdy pro své zaměstnance. Na Vás, kteří se bojíte o práci: O kolik si přilepšíte na Vánoce? Odpovězte u voleb,“ napsal Kalousek.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí předloží návrh na jednorázový bonus pro důchodce 6000 korun. Řekla to v sobotu televizi Nova. Ministryně nicméně konstatovala, že finální návrh ještě hotov nebude. „Schválený nebude, protože premiér Babiš o tom ještě bude mluvit,“ uvedla v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce.

Podle šéfa sociálních demokratů JanaHamáčkamá chystaný bonus seniorům kompenzovat jejich náklady. „Dohoda se rýsuje. Já myslím, že ji s panem premiérem velmi rychle doladíme,“ řekl dnes Hamáček na dotaz ČTK při zahájení kampaně ČSSD pro volby do středočeského krajského zastupitelstva a Senátu.

Shoda u výše příspěvku je podle něj na rámci mezi pěti a šesti tisíci korun. „Pokud bychom to zvládli vyplatit ještě letos, tak by to bylo i jednodušší z hlediska státního rozpočtu,“ dodal. Podle Maláčové by mohl být příspěvek před Vánoci.

O vládou zvažovaném jednorázovém příspěvku 5000 nebo 6000 korun pro důchodce v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo mluvil premiér Andrej Babiš (ANO).

Babiš nejprve koncem července navrhl změnu valorizace, tedy zákonného navýšení měsíční částky důchodů, od ledna 2021 ze zhruba 840 na 900 Kč. ČSSD pak navrhla zvýšení valorizace až o 400 Kč. Babiš následně prohlásil, že by valorizace mohla vzrůst až o 500 Kč. Průměrný starobní důchod byl koncem března 14.397 Kč.

Podle Maláčové je ve hře i varianta, že by důchodci nedostali jednorázový bonus, ale že by se měsíční pětisetkorunový příspěvek po dobu 12 měsíců natrvalo připojil k zákonné valorizaci důchodů.

Pokud by se nakonec vyplatil jednorázový příspěvek 6000 Kč, nebude Maláčová podle svých slov požadovat pro příští rok nárůst důchodů vyšší, než je zákonná valorizace. Zvládnout obě tyto výplaty by podle ní bylo technicky velmi náročné. „Můžeme se bavit i o tom, a to by bylo trvalejší a dražší, přidat 500 Kč nad rámec valorizace každý rok,“ podotkla. Hampl pak dodává, že se valorizaci vláda nevyhne, a to i přesto, že teď povede politický boj o jednorázový příspěvek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Luk Suk ( 24. srpna 2020 19:39 )

Proč né pro všechny a jen pro důchodce? Oni to na daních asi nezaplatí když mají důchody jisté! Co samoživytelky nebo ti co chodí do práce?! Jedině to sebrat z dávek pro nefachčenka a těm vyplácet podle toho kolik odvedli na daních státu

panda82 ( 24. srpna 2020 08:54 )

Fialo co vaše valorizace každým rokem o několik tisíc, každý měsíc, proč jste to nenapadl, ODS tak rozkradlo republiku, že bych zalezl zpátky do nory a zpytoval svědomí za ty vaše valorizace platů, to vám nevadí za to nic co děláte , z čeho si dotujete kantýnu, o náhradách nemluvě kolik to dělá za rok, proč nežijete jenom z platu na co ještě náhrady, zkuste žít třeba z 13 tisíc, takže ty škleby si nechte, jste úlisný jak had

jonn ( 23. srpna 2020 22:10 )

ODS má hodně nakradeno ,že může dát každému milion .

hejhej ( 23. srpna 2020 21:50 )

jajas:
KALOUSEK: aktivní pionýr, následně velmi aktivní svazák, který hlásal "ať žije KSČ" a podobné nesmysly, pak aktivní pobožný bratr v KDUČSL jako člen Nár. Fronty za totáče v parlamentu. Když jako předseda KDUČSL málem přivedl stranu do kytek, založil TOP09, kterou taky skoro položil. Hlavně, že se neustále přidávaly tisíce poslancům a ON " spravedlivý" vždy zvedl ruku pro jejich navýšení.Stačí vidět jeho odporný ksicht a je po náladě.

hejhej ( 23. srpna 2020 21:44 )

Juras1:
Titulovaný Fiala se chová jako sebestředný blb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa