Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Náhrady pro „dohodáře“ a častější peněžité tresty: Zeman podepsal deset zákonů

Aktualizováno -
28. července 2020
18:37
Autor: ČTK, Mii - 
28. července 2020
17:42

Lidé pracující na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti dostanou v případě výpadku příjmů v důsledku epidemie koronaviru náhrady 350 korun za den. Zákon, který to umožní, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Ten také podpořil novelu trestního zákoníku, podle které budou moci soudy častěji ukládat peněžité tresty místo krátkodobého vězení. Celkem Zeman podepsal deset zákonů, které?

Takzvaní dohodáři budou moci podle předlohy žádat o příspěvek zpětně za období od 12. března do 8. června. Celkem tedy dosáhnou až na 31 150 korun. Žádat budou moci lidé, kteří práci na dohodu vykonávali nejméně čtyři ze šesti měsíců před koronavirovou krizí.

Na rozdíl od živnostníků a společníků malých společností s ručením omezeným budou muset lidé pracující na dohody doložit tato ujednání a mzdové listy, protože finanční správa o nich nevede evidenci. Žádosti už je možné podávat.

Na podporu bude mít nárok podle odhadu ministerstva financí asi 114 000 lidí. Česká správa sociálního zabezpečení na konci března evidovala 222 600 takzvaných dohodářů. Zhruba polovina z nich měla vedle toho ještě zaměstnání, druhá polovina byla odkázána na příjem z práce na dohodu.

Na dohody často pracují samoživitelky, rodiče malých dětí, lidé v penzi nebo studenti. Využívají se i u kratších úvazků.

Na dohodu o pracovní činnosti se nesmí odpracovat víc než 20 hodin týdně. Pokud je odměna přes 3000 korun měsíčně, odvádí se pojistné. Dohoda o provedení práce zahrnuje nejvýš 300 hodin za rok. Pokud výdělek přesahuje 10 000 korun, platí se z něj sociální a zdravotní odvody.

Krádeže jako trestný čin až od 10 tisíc korun

Další podpis Zemana směřoval k novele trestního zákoníku a trestního řádu. Například krádeže budou nově jako trestný čin posuzovány v případě způsobení škody 10 000 korun a vyšší. Podle kritiků se tím uměle sníží trestná činnost, a naopak se zvýší počet majetkových přestupků, které budou muset vyřizovat obce.

Novela má také umožnit využívat dohody o vině a trestu i v případě závažnějších trestných činů. V současnosti se může dohoda využít u přečinů a zločinů s horní hranicí trestní sazby do deseti let vězení, což je podle autorů novely hlavním důvodem, proč se tolik nerozšířila. Možnost podmínečného propuštění po odpykání třetiny trestu novela navrhuje i pro lidi, kteří byli poprvé odsouzeni za některé zvlášť závažné zločiny.

Častějšího ukládání peněžitých sankcí chce vláda dosáhnout například zavedením zákonného přepočtu pro přeměnu nezaplaceného peněžitého trestu v odnětí svobody. Prodloužit se mají také lhůty pro placení peněžitého trestu. Trest má být okamžikem zaplacení zahlazen, pokud ho soudy neuložily pachateli za zvlášť závažný zločin.

V zákonu o trestní odpovědnosti firem předloha výslovně upravuje podmíněné upuštění od zbytku trestů zákazu činnosti, zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti ve veřejné soutěži a zákazu přijímání dotací. Při splnění určitých předpokladů by to bylo možné po vykonání poloviny trestu. Novela zásadně zmírňuje i úpravu zahlazení odsouzení.

Co dále podepsal Zeman

  • Zákon o opatřeních k zákazu chemických zbraní bude nově zahrnovat také látky, které by mohly být jako tyto zbraně zneužity. Novela zákon také pojmově sladí s příslušnou mezinárodní úmluvou.
  • Pravidla pro sčítání lidu, bytů a domů, které se uskuteční koncem března příštího roku.
  • Dopravci budou muset zajistit dodržování povinných přestávek řidičů nákladních aut, taxikáři se nebudou moci bránit kontrole.
  • Na šlechtitele a pěstitele chmele čekají nové zákonné podmínky. Zrušena bude například povinnost provádění zkoušek užitné hodnoty odrůd chmele.
  • Firmy a další daňoví poplatníci získají nové nástroje na ochranu proti dvojímu zdanění. 

Video  Rektorka Nerudová: Na důchody bude vždycky. Co ale jiné věci? Krize musí být impulsem k reformě.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sekebo ( 28. července 2020 18:08 )

Hlavně pozor na přepracování, 10 podpisů za jediný den ?!? To chce okamžitě vypnout a odpočinout. Hlavně nic nepřehánět

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa