Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kalousek končí ve Sněmovně, opustí ji po 23 letech. Přímý souboj s Babišem vzdal

Aktualizováno -
12. července 2020
14:20
Autor: ČTK, kal - 
12. července 2020
13:55

Šéf poslanců Miroslav Kalousek (TOP 09) nebude v příští parlamentních volbách kandidovat do Sněmovny. Mezi zákonodárci je od roku 1998, na podzim roku 2021 se tu už neobjeví. Uvedl to v nedělní debatě na ČT. Kalousek tak vzdal přímý souboj s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o hlasy voličů, ve Sněmovně je nyní šéfem poslaneckého klubu a má přednostní řečnické právo. Kalousek chce prý jednat s dalšími stranami o vytvoření předvolebního bloku.

Miroslav Kalousek ve Sněmovně platí za hlavního kritika stávajícího premiéra Andreje Babiše. Po konci stávajícího funkčního období Sněmovny - v případě řádných voleb jde o podzim 2021 - bude ale jeho poslanecká lavice po 23 letech prázdná.

„V příštích volbách do Poslanecké sněmovny nemám žádné politické ambice. Mám obrovskou ambici, aby se tady vytvořil jasný projekt, který může uspět ve volbách, který tady může změnit situaci,“ uvedl Kalousek.

Video  Kalousek se na Národní letos dočkal i pusy.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Bývalý lidovec a nynější šéf poslanců TOP 09 je často sám terčem kritiky, kterou i on shrnuje občas se slovy: „Za všechno může Kalousek“. 

Právě osobní ambice představitelů stran podle něho hrají roli v tom, že dosavadní snahy o vznik předvolební koalice nemají výsledky. „Každý promítá osobní ambice do nějakých zástupných argumentů, ať už se jmenují jakkoli. Proto je to potom tak nesrozumitelné,“ podotkl Kalousek.

Vrátí se Kalousek v roce 2025?

V Otázkách Václava Moravce nicméně připustil, že by mohl kandidovat ještě v roce 2025, „prý je mladý kluk“. Naopak v tomto roce neplánuje zatím další politickou budoucnost podle dřívějších vyjádření premiér Babiš.

Video  Miroslav Kalousek  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zatímco preference TOP 09 dlouhodobě kolísají kolem pětiprocentní hranice nebo pod ni, hnutí ANO v průzkumech běžně získává okolo 30 procent hlasů.

TOP 09 balancuje na hraně volitelnosti

Špatné vyhlídky pro TOP 09 zazněly i v neděli na ČT. Pokud by se nyní konaly volby, vyhrálo by je podle modelu agentury Kantar CZ hnutí ANO se ziskem 32 procent hlasů. Následují Piráti s 18 procenty, třetí občanské demokraty by volilo 13 procent dotázaných. Šest stran - STAN, KSČM, TOP 09, SPD, ČSSD a KDU-ČSL se pohybují kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny, přičemž lidovci by na poslanecká křesla nyní nedosáhli.

Kalousek se tak jistí i proti trpkému konci, kdy by sice kandidoval, jenže hlasy voličů by mu na sněmovní křeslo nestačily. K takovému důvodu se přiklání i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

„Mirek Kalousek byl vždy politický praktik. Je mu jasné, že stávající opoziční ansámbl nemá ve volbách žádnou šanci. Nač tedy nyní plýtvat silami!“ napsal mluvčí Hradu.

Šéfka „topky“ Pekarová chápe

Na sociální síti okamžitě přidala komentář Kalouskova stranická šéfka Markéta Pekarová Adamová. „Lidsky rozhodnutí Miroslava Kalouska nekandidovat v příštích volbách chápu. Bude mi ale chybět, nemá ve Sněmovně obsahem ani formou konkurenci,“ vysekla politickému matadorovi poklonu.

Pekarová už v minulosti začala jednat s ostatními politickými stranami o spolupráci. V některých volbách plánují spojit síly. Že chce, aby byla její strana aktivní, připomněla i v komentáři ke Kalouskovu konci. „Cíl však zůstává stejný - ukončit privatizaci republiky. Za to jsem jako předsedkyně TOP09 převzala zodpovědnost a pro to udělám vše,“ uvedla.

Jako gesto politika s velkým P zhodnotil Kalouskovo rozhodnutí jeho stranický kolega senátor Tomáš Czernin. Kalousek je podle něj jedním z nejlepších ekonomických expertů v zemi. Kalousek podle něj není casus belli mezi opozicí (latinský výraz pro důvod postačující k vyhlášení války - pozn. red).

„V ČR není tolik Politiků, aby mohl Kalousek odejít. Ale je to možná oběť, pokud to smete oligarchovu neobolševickou vládu,“ shrnul.

Spolupráce v opozici se už rýsuje

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka podotkl, Kalouskovo rozhodnutí je třeba ocenit. „Upozadit osobní zájem ve prospěch možného vyššího cíle je dnes v politice spíše ojedinělý jev,“ sdělil ČTK.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana jde výhradně o Kalouskovo rozhodnutí; několikrát jej naznačoval, není tedy překvapivé. „Na snaze STAN spojit síly s ostatními demokratickými stranami proti (předsedovi ANO a premiérovi) Andreji Babišovi to nic nemění,“ sdělil ČTK Rakušan. 

Že nějaká forma spolupráce už je na stolle, je patrné. ODS, TOP 09, a STAN posílají do Senátu kandidátku a dlouholetou poslankyni a bývalou předsedkyni dolní komory Miroslavu Němcovou.

Piráti se nepřidají

Šéf Pirátů Ivan Bartoš míní, že Kalouskův krok by mohl vést ke vzniku konzervativního předvolebního bloku ODS, KDU-ČSL a TOP 09. „Piráti jako středová liberální strana na předvolební spolupráci s konzervativci nepomýšlí. Děláme konstruktivní politiku, což voliči vidí a ocení,“ napsal ČTK Bartoš. Že to na spolupráci TOP 09 a Pirátů příliš nevidí dal najevo i Kalousek.

Bartoš podotkl, že kvůli politice lidí, jako byli Kalousek, bývalý šéf ODS Mirek Topolánek a někdejší předsedové ČSSD Stanislav Gross a Jiří Paroubek, Piráti před 11 lety vznikli. Na pirátskou politiku tedy nemá rozhodnutí šéfa poslanců TOP 09 žádný vliv, dodal Bartoš.

V poslední době navíc probíhají „námluvy“ mezi STAN a Piráty. Kromě společnách kandidátek v Olomouckém kraji a společných kandidátech do Senátu, se zřejmě rýsuje i spolupráce pro sněmovní volby.

Video  Kalousek v boji o prodloužení nouzového stavu: Máte data? A mohla bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 14. července 2020 18:50 )

pooresh:
A co agenti Stb Drahoš - Bas, Kocáb - Muk, otec clívkaře Fr. Minář - střelev , J. Bartoška Narcis a mnoho dalších - to je ta síť ??? Jsi hlupák a ubožák.

hejhej ( 14. července 2020 10:49 )

jajanene:

hejhej ( 14. července 2020 10:47 )

ketller:
Babiš je osobnost , Kalousek je žvanil. A ti ubožáci, co stále nazývají příznivce p. Babiše kobliháři a premiéra estebákem by měli použít alespoň někdy mozek. To jim nevadil Drahoš,také agent stb - Bas, navržený na post premiéra TOP 09??? A je mi k smíchu, když nějaký trouba napíše,že Babiš je migrant , narodil se v Československu !!!!

gejzovic ( 13. července 2020 13:43 )

Kazdy podrazak se mezi podrazaky citi nesvuj

alusinek ( 13. července 2020 08:42 )

Konečně dostal rozum On si najde zase pěkné místečko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa