Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kalousek přesluhuje, hodnotí experti válku opozice. Babiš se svařákem se směje z „Čapáku“

Autor: Sabina Dračková - 
8. prosince 2019
20:10

Pro premiéra Andreje Babiše (ANO) to byl perný týden, jenže skončil gradující přestřelkou mezi opozičními politiky, ve které hraje prim další budoucnost TOP 09. Politologové se shodují, že skrz spory cesta nevede. I podle nich je ale problémem politický matador Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten je pro ostatní strany důvodem, proč se do spojování sil nehrnou. Exšéf lidovců Pavel Bělobrádek podle expertů správně upozornil na negativní symboliku zakladatele TOP 09, když napsal, že mu nikdo nemůže věřit. Pokud se strany nezačnou soustředit na témata, která lidi trápí, bude podle některých potřeba, aby proti hnutí premiéra Babiše (ANO) vyrazila do boje nová strana. A Babiš perný týden uzavřel se svařákem na Čapím hnízdě.

Kostlivce ze skříně politici začali vytahovat po tom, co se předseda pirátských poslanců Jakub Michálek nechal slyšet, že by TOP 09 měla zaniknout. Michálek, který měl sám nedávno problémy třeba s tím, že je prý moc přísný na své podřízené, to pak od Kalouska schytal zpátky a opoziční politici se začali navzájem obviňovat.

Andrej Babiš si teď nemůže přát nic lepšího, místo toho, aby se srozumitelně řešilo to podstatné téma, tak se bijí opoziční strany mezi sebou o to, kdo má patent na rozum,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček. Podle něj by politici měli spíš voličům vysvětlovat, v čem se skrývá nebezpečí premiéra Andreje Babiše.

Stávající spor mezi opozičními politiky přitom nyní přehlušil i informace o Babišově auditu o údajném střetu zájmů z Bruselu nebo jeho návrat mezi obviněné v kauze Čapí hnízdo. Právě na Farmě Čapí hnízdo v Olbramovicích Babiš tento perný týden uzavřel - s úsměvem a svařákem, jak ukázal ve svém nedělním hlášení.

Čau lidi, pamatujete si mě ještě? Nějakej Babiš 🤓 Teď se o mně moc nepsalo, tak kdybyste nevěděli, vypadám nějak takhle....

Zveřejnil(a) Andrej Babiš dne Neděle 8. prosince 2019

Podle Kubáčka situace směřuje k tomu, že voliči současné opozice přejdou na Babišovu stranu. „Místo toho, aby přemýšleli jak získat voliče hnutí ANO, tak bojují o antibabišovského voliče téměř všemi prostředky, ale ty to může odradit a můžou se na podporu těchto stran lidově řečeno vykašlat,“ dodal.

Pehe připomněl „Kalouskovu zradu“

Politické strany si za sebou stále vlečou spory z minulosti. Ty vytáhl v sobotu na twitteru bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), když se pustil do svého bývalého stranického kolegy Miroslava Kalouska. Uvedl, že se jím kritizovaný Michálek z Pirátů chová stejně, jako kdysi Kalousek, který navíc ještě rozdělil středopravicové strany. 

Politolog Jiří Pehe se Bělobrádkovi nediví. Exšéf lidovců má totiž s Kalouskem špatné zkušenosti. „Lidé kolem Kalouska za dost dramatických okolností odešli z KDU-ČSL a založili TOP 09, to lidovci považovali za zradu,“ řekl Blesk Zprávám Pehe.

„Těžko lze pak předpokládat, že se lidovci budou chtít s TOP 09 sjednocovat,“ dodal Pehe. Politoložka Vladimíra Dvořáková připomíná také to, že ODS ani Piráti žádné slučování nepotřebují, protože mají své voličské základny. Spojit by se prý mohli jedině Starostové a TOP 09. 

Reprezentanti minulosti, které voliči i politici vnímají spíš negativně, by podle politologů neměli hrát ve snahách o sjednocení důležité role. „Pokud by strany opravdu chtěly spolupracovat, tak by si musely sednout, vyjasnit si strategii, ale taky to, jestli mezi nimi nejsou lidi, kteří už jen při vyslovení jejich jména vyvolávají negativní emoce,“ řekl Pehe.

Za takové Pehe považuje nejen Kalouska, ale třeba také euroskeptika Jana Zahradila (ODS). Nemusí prý hned z politiky odcházet, měli by být ale spíše v pozadí. Podle něj má takové dva lidi, kteří jsou symbolem minulosti, každá strana a s nimi v čele se změny dít nebudou.

Dvořáková: Mnoho lidí bude volit Babiše, aby nepřišel Kalousek

Šéf poslanců TOP 09 Kalousek je stále u některých lidí oblíbeným politikem a pochvalují si ho třeba za strategické myšlení a důvtip. Jenže politologové upozorňují, že v současné situaci může být spíš na škodu. „Ať chceme, nebo nechceme, pan Kalousek je problém,“ řekla politoložka Vladimíra Dvořáková.

„Pro mnoho lidí, kteří vůbec nemusí Andreje Babiše, ale žili léta v rovině podfinancování, tak to mají spjaté s Miroslavem Kalouskem. Mnoho lidí bude volit pana Babiše, jen aby nepřišel pan Kalousek,“ vysvětlila. 

Na druhou stranu má ale i Kalousek řadu příznivců, což se ukázalo třeba při oslavách Dne boje za svobodu a demokracii 17. listopadu na Národní třídě. Když Kalousek přicházel položit na pietní místo květinu, dav skandoval jeho jméno, ozývalo se: „Ať žije Míra“. Lidé ho poplácávali po zádech a děkovali mu. Jedna z přítomných dam ho dokonce políbila.

Video  Kalousek dostal na Národce pusu. Klause mladšího drsně vypískali, v náručí chránil dceru před davem  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Politolog Pehe oblibu Kalouska vysvětluje tím, že je Babišovým protipólem a oba politici si neustále nahrávají. „Už jenom, protože si ho premiér Babiš vybral a směřuje proti němu své útoky, tak se předseda Kalousek stal symbolem protibabišovského tažení. Také je nejvíce výmluvný z jeho odpůrců,“ vysvětlil Jiří Pehe.

Kalousek v TOP 09 teď ještě posílí, říká Kubáček

Politologové se sice shodují, že Miroslav Kalousek v politice už přesluhuje, Jan Kubáček ale pro Blesk Zprávy upozornil na to, že tato výrazná postava rozhodně není na ústupu, ba naopak.

„Po sjezdu TOP 09 Miroslav Kalousek posílil, protože tam má své místopředsedy. Jeho perspektiva v řadách TOP 09 a na kandidátce v příštích sněmovních volbách je mnohem pevnější, než byla do teď za Jiřího Pospíšila,“ vysvětlil situaci uvnitř strany Kubáček. Podle něj se ale bude platforma proti Andreji Babišovi tak dávat do hromady mnohem hůř.

Současné překřikování se opozičních politiků je podle Peheho boj o moc, který ale nemůžou zúčastnění nikdy vyhrát. „Pokud se nesjednotí, bude u nás i nadále vládnout premiér Babiš,“ řekl.

Spíš než řešit téměř nemožné sjednocení by se tak politici měli podle Kubáčka soustředit na program, který chtějí voličům nabídnout. „Vymahatelnost práva a její posílení, exekuce a jejich znemožnění, zvýšení šance dosáhnout na bydlení, lepší zaměstnávání žen s dětmi, to aby vzdělané ženy chtěly mít děti a měly adekvátní důchody, to jsou témata, která jsou pro veřejnost důležitá a strany by se na ně měly soustředit,“ vyjmenoval.

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Klíčem je prý pozitivní program, který bude hájit člověka a ze státu dělat kvalitní servis a ne byrokrata. „Tato témata usnula a řeší se jenom Andrej Babiš a veřejnost je z toho unavená a otrávená, protože Andrejem Babišem se nenají, Andrejem Babišem si nekoupí byt a Andrejem Babišem si nezařídí lepší postavení na trhu práce,“ řekl s nadsázkou politolog.

Pehe: Politici už ukázali, co umí, může přijít nová strana

Na pravici politického spektra je podle některých expertů prostor pro vznik nové politické strany, jiní ho tam nevidí. „Osobně nevidím, jak by mohly ty strany, co tam jsou teď, voliče ještě přesvědčit, že mají řešení. Měly svoji šanci, byly ve vládách a veřejnost je odmítla,“ poznamenal politolog Pehe. 

Pokud se strany nedokážou sloučit, zřejmě podle něj mají do budoucna smůlu. „To sjednocení by lidi oslovilo, protože by se konečně pohnuli kupředu, ale spíš si myslím, že přijde někdo, kdo bude nový a ten krám jim tak říkajíc vykrade,“ řekl Pehe.

Podle Dvořákové zase místo pro novou spíše pravicovou stranu v tuto chvíli není, ale mohla by spíš vzniknout nějaká levicová. Tou už je podle Peheho ale poměrně nová a relativně úspěšná Pirátská strana.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ten_co_bude_staIe ( 12. prosince 2019 18:39 )

Neumím klonovat, jen s podtržítkem ...škyt....🤢🤮🤮🤮

_anonym01 ( 9. prosince 2019 13:08 )

FURT ZE MĚ TEČE NĚJAJEJ ZELENEJ MAZLAVEJ STRAŠNĚ SMRADLAVEJ ŽLUTEJ VYTOK...ČÍM TO?
ŽE BY MOZEK?🤢🤢🤮

_anonym01 ( 9. prosince 2019 13:05 )

A jak mi smrdí kun..da 🤮🤮🤢

_anonym01 ( 9. prosince 2019 13:03 )

Cikrt 👍👍👍👍👍👍👍👍

_anonym01 ( 9. prosince 2019 12:56 )

Zase jsem vožralá jak Kalou­s...­.škyt­....🤢🤮­🤮🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa