Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řád bílého lva pro odbojáře ze Tří králů? Sněmovna na metál navrhla i virologa Cihláře

Autor: ČTK - 
9. července 2020
19:30

Na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva Sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi členy odbojové skupiny Tři králové Václava Morávka, Josefa Balabána a Josefa Mašína i další čtyři válečné veterány. K poslaneckým adeptům na medaili Za hrdinství patří trojice záchranářů Jiří Stuška, Martin Mikloš a Jiří Vašica, která loni v říjnu pomáhala zraněným při hromadné nehodě, byť byla v tu dobu mimo službu.

Mezi kandidáty dolní komory na medaili Za zásluhy figuruje biochemik a virolog Tomáš Cihlář. Jeho tým vyvinul lék remdesivir proti covidu-19. Upravený seznam celkem 47 kandidátů schválili poslanci na dnešní mimořádné schůzi.

K adeptům na stejnou medaili zařadili přímo na plénu zpěváka lidových písní Josefa Černého známého pod jménem Jožka Černý, režisérku Silvii Dymákovou, místopředsedu Svazu včelařů Miloslava Peroutku a místopředsedu Svazu Vietnamců v České republice Tana Trinha. Některé předběžně navrhované lidí dolní komora naopak vyřadila.

Na Řád bílého lva Sněmovna navrhla také například stíhací piloty Františka Cháberu a Josefa Koukala. K nominantům na medaili Za hrdinství patří rovněž Tomáš Neškodný, který loni zachránil tři tonoucí lidi, válečný letec Josef Bernat, jeden z posledních žijících účastníků Pražského povstání Emil Šneberg. A nebo zdravotní sestra Jana Březinová, která se v 64 letech navzdory prodělané rakovině plic vrátila při nynější koronavirové epidemii pomáhat do nemocnice v Litomyšli na Svitavsku.

Na sněmovním seznamu k udělení medaile Za zásluhy figuruje vedle Cihláře také Marián Hajdúch, vedoucí Ústavu molekulární a translační medicíny při Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, které jako první pracoviště masově testovalo přítomnost koronaviru pomocí vysokokapacitních robotizovaných testů, vývojář 3D tiskáren Josef Průša, který v souvislosti s koronavirovou epidemií na vlastní náklady vyrobil desetitisíce ochranných štítů, a zakladatelka aktivity Sestry v záloze Renata Dubcová.

Na seznamu jsou vedle nich také třeba badatel Jaroslav Čvančara, novinář publicista a scenárista Vladimír Kučera nebo motocyklový závodník Jaroslav Falta.

Prezident návrhům Sněmovny, ale také Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. Loni Sněmovna navrhla Zemanovi 37 jmen. Prezident vyznamenal pětici z nich, válečného letce Josefa Ocelku in memoriam, válečného veterána Jaroslav Selner in memoriam, „Wintonovo dítě“ a válečného letce Kurta Taussiga, válečnou veteránku Boženu Ivanovou a srbského režiséra Emira Kusturicu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

va45 ( 11. července 2020 13:39 )

V Česku se vyznamenávají i vrazi?Ty brďo.

trintin ( 10. července 2020 13:35 )

Jeho tým vyvinul lék remdesivir. Jen tým, který vyvinul český Novičok metál opět nedostane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa