Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko chce zlepšit vztahy s Ruskem, tvrdí Babiš. Rád by viděl schůzku na vysoké úrovni

Autor: ČTK - 
8. července 2020
17:10

Česká republika má zájem o normální vztahy s Ruskem, velmi zodpovědně proto přistupuje ke vzájemným konzultacím. Ve středu to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády by si přál, aby výsledkem úsilí vlády a konzultací, které Česko navrhlo Moskvě na počátku května, bylo i česko-ruské setkání na vysoké úrovni. Babiš tak reagoval na dnešní prohlášení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, že nynější rusko-české vztahy jsou zkalené a kontakty s českým vedením se nyní neplánují.

„To, že česko-ruské vztahy nejsou ideální, není překvapení ani pro nás, ani pro Rusy. Právě proto jsme se společně dohodli na zahájení česko-ruských konzultací,“ napsal Babiš ČTK. Konzultace by podle něj měly zhodnotit bilaterální vztahy a vyřešit spory tam, kde to bude možné. „Právě proto, že máme o normální vztahy s Ruskem zájem, ke konzultacím přistupujeme velmi zodpovědně,“ dodal.

Česká diplomacie prostřednictvím mluvčí Zuzany Štíchové ve středu sdělila, že Praha chce problémy ve vztazích s Ruskem řešit konzultacemi, ale nevidí na druhé straně odezvu. „Na ruské straně zatím nevidíme vůli k jejich zahájení,“ uvedla Štíchová. ČR navrhla Moskvě konzultace na základě vzájemné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993. Strany se ale od té doby nedohodly na formátu jednání a vzájemně se obviňovaly z jejich blokování.

Babiš uvedl, že na řešení situace má zájem celá vláda. „Přál bych si samozřejmě, aby výsledkem naší společné snahy bylo i česko-ruské setkání na vysoké úrovni,“ dodal premiér.

Vztahy poškozují špionážní aféry

Peskov dnes mluvil o špatných vztazích v souvislosti s údajnou špionážní aférou kolem poradce šéfa vesmírné agentury Roskosmos a bývalého novináře Ivana Safronova, kterého podle obhájců ruská kontrarozvědka (FSB) podezírá z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Safronov obvinění odmítl a někteří odpůrci ruského režimu uspořádali na jeho podporu demonstrace. Naznačovali, že skutečným důvodem jeho zadržení byla Safronovova novinářská činnost.

Česko-ruské vztahy pošramotila v posledních letech řada sporů. Bezpečnostní informační služba (BIS) i Vojenské zpravodajství pravidelně varují před ruskou zpravodajskou činností v ČR. Česko letos také vyhostilo dva ruské diplomaty, kteří podle tajných služeb řešili vzájemné spory smyšleným obviněním o hrozbě jedem ricin českým komunálním politikům. Země se přou i o interpretaci historických událostí.

Video  Monumentální vojenská přehlídka v Moskvě! Putin slavil 75. let vítězství nad Hitlerem  - Reuters
Video se připravuje ...

marmat ( 10. července 2020 21:14 )

wenzel trousil 16.38: Do nedávna CAPS-LOCK anonym01 ????­??????­??????­??????­???

marmat ( 10. července 2020 21:12 )

Rusko nemá zájem o naše FAKTA.....z očí do očí ....
na dálku je to "libový"

marmat ( 10. července 2020 21:09 )

Schlafenberg:To máte z rodiny ten mega "FIŠTRÓN".......
Tady máte nick, ale venku si to radši nechte pro sebe

marmat ( 10. července 2020 21:06 )

wenzel trousil: Vám se na stáří ta komunistická knířka vytetovala do duše,
ale ke kulatinám si jí dopřejte NA HRUDNÍK !!!
Jste doslova úpornej jako SOUDRUH Skála se Semelovou dohromady.....

zirioges ( 8. července 2020 17:26 )

Slepý Babiš by chtěl vidět?
A co takhle se zúčastnit a zorganizovat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa