Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babišův údajný střet zájmů jde k ledu. Zeman žalobu nepodá, nevidí veřejný zájem

Aktualizováno -
8. července 2020
10:20
Autor: ČTK - 
8. července 2020
09:20

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá správní žalobu proti rozhodnutí Středočeského krajského úřadu ohledně údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Neshledal závažný veřejný zájem, uvedl dnes mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. David Ondráčka, ředitel organizace Transparency International ČR, jež podnět k žalobě NSZ podala, to považuje za absurdní. Řízení se týkalo údajného Babišova přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Premiér čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert.

„Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu výhradně k ochraně závažného veřejného zájmu. Smyslem zákonné úpravy není revidovat individuální přestupková řízení a uložené sankce. Samotný fakt, že se v daném případě jedná o významného představitele veřejné moci, nezakládá závažný veřejný zájem na soudní přezkum správního rozhodnutí,“ uvedl Malý.

Premiér ovládání médií vždy odmítal. Bránil se tím, že holding Agrofert vložil do svěřenského fondu.

Přestupkové řízení o střetu zájmů zahájil proti předsedovi vlády černošický městský úřad, pod nějž spadají Průhonice, kde Babiš žije. Podnět mu podala nezisková organizace Transparency International ČR. Tvrdila, že Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

Černošický městský úřad Babišovi za přestupek uložil loni v lednu pokutu 200.000 Kč. Premiér se odvolal, krajský úřad v březnu rozhodnutí zrušil a věc vrátil do Černošic k novému projednání. Městský úřad loni v srpnu rozhodl napodruhé stejně. Babiš se znovu odvolal a krajský úřad jako odvolací orgán řízení pravomocně zastavil loni v září. Následně podněty k podání správní žaloby podala Transparency International ČR a senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty).

„Pavel Zeman byl jediný, kdo v této fázi mohl tento případ k soudu dostat, a on to odmítl. Přijde mi absurdní, že v tom nevidí závažný veřejný zájem,“ řekl ČTK Ondráčka. „Pokud Babiš postupně ovládá stát, tak se ptám, jestli může státní zástupce jít proti těmto zájmům,“ dodal.

„Je třeba zdůraznit, že daný případ se týká výhradně posouzení údajného střetu zájmů v mediální oblasti, nikoliv v oblasti čerpání dotací. Aktuální rozhodnutí nejvyššího státního zástupce nepodat správní žalobu ve věci údajného střetu zájmů nesouvisí s probíhajícím trestním stíháním předsedy vlády Andreje Babiše v trestní věci označované jako kauza Čapí hnízdo,“ uvedl mluvčí.

Babiš už dřív uvedl, že věc byla vyprovokovaná na základě udání „zkorumpované neziskovky Transparency International a udavačů z Pirátů.“

Oprávnění nejvyššího státního zástupce podat správní žalobu k ochraně veřejného zájmu je podle mluvčího naprosto výjimečnou pravomocí, kterou lze využít právě a jen v závažných případech. V minulosti ji nejvyšší žalobce využil například v případech fotovoltaických elektráren.

Video  Zeman oživil kauzu Čapí hnízdě: Klíčový moment o Babišovi i Monice  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 11. července 2020 22:00 )

zdendak: zkusil jste NĚKDY napsat cokoliv aspoň trochu normálního ????

SCHWARZENBERG ( 8. července 2020 17:54 )

Babiš je king a nuly jako sluníčka a další knížecí lokajové a farářovi matrace můžou jen závidět, slintat a zapalovat popelnice.

e.lesanova ( 8. července 2020 16:59 )

"Černý den" pro naše snaživé udavače, bonzáky a jiné špíny z řad opozice, eurosposlanců, senátorů, profláknutého Ondračky z TI... tolik práce jim to dalo a teď takové "zklamání"...to bude křiku, urážek, napadání, když není po jejich... Zeman je frajer, nedá se vydírat donekonečna

marmat ( 8. července 2020 16:47 )

Redakce pohřbila PRAVIDLA DISKUZE asi před 3 týdny.....tedy na 100%

marmat ( 8. července 2020 16:46 )

Tomíčku/James Bonde....zkuste být malinko dospě­lejší­....­.toh­le je malér

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa