Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko si připomnělo smrt Milady Horákové. Babiš zmínil „totální zvěrstvo“, Vystrčil duši

Aktualizováno -
27. června 2020
22:13
Autor: ČTK, Mii, for - 
27. června 2020
10:50

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes uctil památku obětí komunismu. Jednou z nich byla právnička a politička Milada Horáková, kterou komunistický režim nechal po vykonstruovaném procesu popravit. Od její justiční vraždy v sobotu uplynulo 70 let. Vystrčil poznamenal, že pravda, poctivost a spravedlnost byly pro Horákovou hodnoty důležitější než její vlastní život. Připomněl pak, že v současnosti komunisté podporují vládu. Její smrt si připomínají i zákonodárci na sociální síti. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) kupříkladu zmínil, že je případ Milady Horákové ostudou českých dějin. S připomínkou přišel i premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho kabinet. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyzval, aby nebylo jméno této velké ženy zapojováno do politických bojů.

„Ptáci už se probouzejí - začíná svítat. Jdu s hlavou vztyčenou,“ psala Milada Horáková ve svém posledním dopise. A právě na tato slova zavzpomínal Senát ČR na twitteru. Na počest této velké ženy dokonce vyvěsili černou vlajku nad vchod do horní komory parlamentu. Šéf Senátu Miloš Vystrčil pak po boku poslance Petra Fialy (ODS) zavítal k pomníku na Malé Straně v Praze.

„Ona vlastně obětovala svůj život za pravdu, poctivost a spravedlnost,“ řekl Vystrčil novinářům k památce Milady Horákové. „My si připomínáme zrůdnost komunistického režimu jako celku a těch popravených bylo téměř 250,“ uvedl. Řekl také, že současná KSČM se dostatečně nedistancovala od toho, co se stalo v 50. letech. „Ještě smutnější je, že tato komunistická strana dneska podporuje současnou vládu,“ dodal.

„Důležité je připomínat si oběti komunismu i z toho důvodu, aby se už totalita neopakovala,“ řekl předseda ODS a místopředseda Sněmovny Fiala. „Komunistický režim je zločinný režim všude na světě a je potřeba si to připomínat,“ řekl novinářům. Také on poukázal na to, že o podporu nynější KSČM se opírá současná vláda.

Poslanci i senátoři si připomínají popravu Milady Horákové u památníků obětí komunismu v Praze na Újezdě (27. 6. 2020). Poslanci i senátoři si připomínají popravu Milady Horákové u památníků obětí komunismu v Praze na Újezdě (27. 6. 2020). | ČTK / CTK / Deml Ondřej

Šéf horní parlamentní komory se následně přesunul do obce Police u Jemnice na Třebíčsku, kde připomněl památku padlých hrdinů při setkání k 75. výročí ukončení druhé světové války. 

Političku popravenou komunistickým režimem v sobotu připomněla i projekce portrétu Horákové na budovu sídla Komunistické strany Čech a Moravy v centru Prahy. Projekce se konala od půlnoci do 05:35, tedy v době, kdy se Horáková před desítkami let připravovala na smrt a psala poslední dopis svým nejbližším.

Připomínka její smrti byla ve formě nápisu také na budově soudu a v době její smrti na Pražském hradě. KSČM se ale nelíbí, že je s popravou nyní spojována. „Také KSČM nechce, aby se na zlo politických procesů zapomnělo. To už se nikdy nesmí opakovat,“ napsal na twitter komunista Jiří Dolejš.

V Praze dopoledne zástupci obecně prospěšné společnosti Paměť národa/Post Bellum položili květiny k památníku Horákové vedle Poslanecké sněmovny. V Muzeu Kampa se večer otevřela výstava o politickém procesu s Horákovou nazvaná Nezapomeňte na mne. Potrvá do 24. srpna. Už v pátek se na budovách v Praze a dalších městech objevily černé prapory a plakáty s heslem „Zavražděna komunisty“ a s fotografií Horákové ze soudního procesu.

„Je to stručné připomenutí. Udělali jsme výstavu tak, aby velký prostor dostali všichni lidé, kteří před soudem stáli,“ řekl autor a kurátor výstavy Petr Blažek. Při tvorbě textů vycházel z archivních pramenů a také z dokumentární série Proces H z roku 2009, kterou režíroval Martin Vadas.

Vzpomínali Zeman i Čaputová

K výročí popravy se ozval i prezident republiky Miloš Zeman, alespoň prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten na twitter napsal, že se jednalo o obludný proces, který byl veden v hávu boje dobra proti zlu.

Na Horákovou zavzpomínala i slovenská prezidenta Zuzana Čaputová. „Byla to žena, matka, právnička a bojovnice za hodnoty, kterým věřila. Věřila jim až tak, že kvůli nim byla vyšetřována a vězněna fašisty, poté komunisty, kteří jí nakonec vzali život,“ řekla novinářům Čaputová poté, co položila věnec k pamatníku obětí komunismu v centru Bratislavy. 

Zuzana Čaputová uctila památku obětí komunistického režimu. V centru Bratislavy zavzpomínala především na Miladu Horákovou (27.6.2020) Zuzana Čaputová uctila památku obětí komunistického režimu. V centru Bratislavy zavzpomínala především na Miladu Horákovou (27.6.2020) | Facebook/Zuzana Čaputová

Podle Čaputové odkaz Horákové je důležitý i pro dnešní dobu, a to z důvodu, že za hodnoty, kterým věřila, byla ochotna obětovat i svůj život. Čaputová letos v lednu Horákovou (1901-1950) vyznamenala in memoriam Řádem bílého dvojkříže I. třídy, což je nejvyšší slovenské státní vyznamenání pro cizince.

Jourová varuje před zneužitím justice

Smrt Horákové si připomněli i další politici. Místopředseda STAN Petr Gazdík si v sobotu přivstal, aby památku zavražděné doktory práv uctil v ranních hodinách, kdy zemřela. „Šla s hlavou vztyčenou Milada Horáková... abychom my nezapomněli. Dnes ráno v 5:30 jsme ve Zlíně na zločinnost komunismu i její oběť... nezapomněli,“ napsal na twitteru. 

Vzpomínala také eurokomisařka Věra Jourová. „Její odkaz pomáhal po celou dobu totality těm, kdo měli odvahu se jí postavit. A má svou naléhavou platnost i dnes. Justice už nikdy nesmí být zneužita státem pro politické a propagandistické účely,“ napsala o Horákové Jourová. 

Z Bruselu poslal upomínku i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).  „Přidávám se se vzpomínkou na ikonu, která nám připomíná, jak důležité jsou dnešní hodnoty. Nerelativizujme fakta. Případ Milady Horákové je ostudou českých dějin 20. století a je na nás uhlídat, aby se už nic takového nikdy neopakovalo,“ uvedl na twitteru. 

Nemocný Babiš nepřišel

O výročí se krátce vyjádřil rovněž premiér Andrej Babiš (ANO). Poslal ale pouze vzkaz po sociální síti, aktuálně má problémy s pohybem kvůli nemocnému kolenu. „Milada Horáková. Statečná žena. Každý musí obdivovat její neskutečnou odvahu a sílu. A každý musí odsoudit tohle totální zvěrstvo režimu. Vraždu nevinné ženy. Obdivuhodné ženy. Stalo se to před 70 lety a věřím, že si na to dnes všichni vzpomeneme,“ napsal. 

Na jednu z nejznámějších žen české historie zavzpomínali také naši ministři. Strážkyně kasy Alena Schillerová (za ANO) sdílela fotografii Horákové s popiskem „nezapomeneme“. Ministryně práce a sociálních věcí se rozepsala trochu více. „Žena, která upozadila sebe, aby pomohla druhým. Žena, která se nebála říct svůj názor, pravdu, která byla nepohodlná. Pravdu, za kterou si stála, vyrovnaně a vzpřímeně. A pravdu, která ji stála život. Prosím, nezapomeňme. Každý den musíme mít na paměti, na kolik důležitá a křehká pravda je,“ napsala na facebooku Jana Maláčová (ČSSD).

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) poznamenal, že by se politička neztratila ani dnes. Odsoudil ale užívání jejího jména k politickým bojům. „Jako propagátorka skloubení pracovního a rodinného života žen by jistě měla co říct i k našim současným debatám. Milada Horáková v mnohém předběhla dobu. Dostihla ji však nenávist těch, jimž byla její zásadovost trnem v oku. Nejlepším způsobem, jak uctít její památku, je nepoužívat její jméno k současným politickým bojům, ale například rozvíjet sociální témata, kterým zasvětila život,“ konstatoval. 

Olomouc promítala, akce přichystali i „chvilkaři“

Na oběti komunismu - Horákovou a další politické vězně se vzpomínalo i na dalších místech republiky. V Olomouci připomněla výročí popravy Horákové videoprojekce na budově děkanátu právnické fakulty Univerzity Palackého. Spolek Milion chvilek naplánoval na pátek i dnešek po celé zemi desítky akcí pod společným názvem Dlužíme to Miladě.

Podle Paměti národa za komunistického režimu od roku 1948 do roku 1989 bylo spácháno 248 justičních vražd. Dalších 282 lidí zahynulo při pokusu o přechod hranice a nejméně 7000 ve věznicích.

Proces s Miladou Horákovou a jejími 12 kolegy začal 31. května 1950. Kvůli své neústupnosti během procesu se Horáková stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany. „Její památka připomíná zvůli totalitních režimů minulého století a varuje před jejich opakováním,“ poznamenal také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Iniciativa Bez komunistů už ve středu zahájila kampaň Jdu s hlavou vztyčenou, při níž rozdává stužky na klopu sestávající z kousku provazu a trikolory. V pátek se také po celém Česku objevily černé prapory a plakáty s heslem Zavražděna komunisty a fotografií Horákové ze soudního procesu. Akci iniciovalo uskupení Milada 70: Zavražděna komunisty.

marmat ( 2. července 2020 22:20 )

Karel Kryl byl československý písničkář a básník, hlavní představitel československého protikomunistického protestsongu v letech 1963–1989. Mnohé jeho písně zlidověly a staly se z nich symboly boje proti totalitní moci.

marmat ( 2. července 2020 22:17 )

wenzel trousil:11.05
Vaše dnešní šílenství už překročilo všechny meze.....
Musíte se jít IHNED léčit!!!
Jste těžce nervově nemocný a ZATRPKLOST s posedlostí z Vás doslova kape

marmat ( 2. července 2020 22:07 )

ketller: Jste JEDEN ????
nebo klon satanase, wenzel trousila.....???
Je TO peklo, co tady na nás zkoušíte!!!§§§

marmat ( 2. července 2020 22:04 )

wenzeltrousil: Kdyby tady demokracie nebyla...
bude za totalitní zločiny postavena už dávno KSČ/M mimo zákon!!!

marmat ( 2. července 2020 22:00 )

wenzel trousil:... a prohlídne na základě Vašich hovězích fejků 75 let zpět
a zvolí do čela národa 38% KSČM ???!!!
Vám přejeme, aby Vás COVID "nelíznul" ještě víc !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa