Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Zrušení předkupního práva i pokuty pro nájemce! Ruce majitelům rozváže nový zákoník

Autor: Tomáš Belica - 
21. června 2020
11:25

Hladší založení Společenství vlastníků jednotek (SVJ) či zrušení předkupního práva. Nejen tyto změny zavádí od 1. července novela občanského zákoníku. Práva vlastníků by mohly posílit i smluvní pokuty pro nájemníky, a to až do výše tří měsíčních činží.

Neplatí nájem, demoluje vybavení bytu a vůbec nájemce jedná v rozporu s uzavřenou dohodou? Od července bude moci pronajímatel sjednat s nájemcem přímo v nájemní smlouvě pokutu. Tu půjde kombinovat i s vybranou jistotou neboli také kaucí, sjednaná výše ale nesmí přesáhnout trojnásobek měsíčního nájmu. „Bude na zvážení pronajímatelů, zda zvolí jistotu v její maximální výši, nebo se spokojí s nižší jistotou doplněnou smluvní pokutou,“ popsala Blesku postup Tereza Drastichová z advokátní kanceláře Sedlakova Legal.

Například šéf Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka se kloní spíše k druhé variantě. „Kauce ve výši tří nájmů se téměř nevyužívá, je to totiž veliká částka,“ řekl Blesku s tím, že při takovém požadavku by pronajímatel mohl zájemce o bydlení odradit.

Jak se zbavit garáže

Další velkou novinkou je, že vlastníci části nemovitosti – pokud se svého podílu chtějí zbavit – jej nebudou muset přednostně nabízet ostatním spoluvlastníkům. S červencem totiž zanikne tzv. předkupní právo, a lidé tak budou moci svůj podíl na rodinném domě, chatě, sklepě či garáži volně nabízet dál.

Dědici s výjimkou

Výjimka ze zákona ale existuje, vztahuje se třeba na situace, kdy lidé k podílu přišli například dědictvím. V takových případech bude předkupní právo platit dál ještě šest měsíců, pak ale také zaniká. „Předkupní právo, jak se uplatňovalo doteď, dělalo velký problém třeba při prodeji garážových stání u větších objektů. Když se prodává byt, počítá se s tím, že bytová jednotka má své garážové stání, a to se správně muselo nabídnout všem spolumajitelům, kterých bylo třeba sto, což bylo úplně nesmyslné,“ dodal Borůvka.

Zrušení předkupního práva by také mohlo obohatit nabídku na trhu. „Je dost pravděpodobné, že 1. července se v nabídkách na celém trhu objeví mnohem více nemovitostí, než je obvyklé v jakoukoli jinou dobu,“ napsala Blesku makléřka RE/MAX Atrium Kateřina Holoubková.

Rychlejší a hladší SVJ

Novela zákoníku od července mění také pravidla pro vznik a fungování Společenství vlastníků jednotek. SVJ bude možné založit schválením stanov většinou hlasů ve formě notářského zápisu, při změnách stanov už ale nebude notáře potřeba. Většinou hlasů se také bude rozhodovat o změnách u společných prostor. Klasickým příkladem je přání většiny vlastníků vybudovat v domě výtah, to ale dnes vyžaduje souhlas naprosto všech vlastníků. Podobné patové situace by tak se zákoníkem mohly odpadnout.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa