Ceny nájmů neustále rostou, přesto se dá nějaká ta koruna ušetřit. A to hlavně tak, že si utřídíte vlastní priority – tedy nebudete platit za něco, co nepotřebujete. „Promyslete, jak velký byt opravdu využijete, cena pronájmu v centru obce je vždy dražší než na okraji. A pokud to je možné, sežeňte si spolubydlící a podělte se o nájem,“ nabízí řešení Kateřina Holoubková z RE/MAX Atrium.

Slevit z komfortu v rámci úspor, to radí i Jan Martina z M&M Reality: „Vzhledem k velkému převisu poptávky nad nabídkou, je prakticky jedinou cestou, jak dosáhnout na nižší nájemné, zvolit byt, který je v horším stavu, či se nachází v méně žádané lokalitě.“

Neplatič jako klíště

Důležité podle Martiny je byt nepřeplatit, tedy dobře si porovnat podobné nabídky v okolí. „Poptávka je skutečně silná. Na nově inzerovaný pražský byt k pronájmu se téměř okamžitě ozývá v průměru 10 až 15 zájemců, je-li výše činže správně nastavena,“ řekl Martina.

Mezi houfem případných nájemníků ale nejsou všichni spolehliví a solventní. „Je třeba myslet na to, že ani neplatiče není snadné z bytu okamžitě dostat a pro pronajímatele může už jeden nezaplacený nájem znamenat značné finanční potíže. O to víc, pokud například na danou nemovitost splácí hypotéku,“ varuje Martina.

K prodeji se dnes nabízí i byty bez oken.
Autor: Nonstop Reality

Výběr nájemníka je stěžejní i proto, že je zákonem chráněn víc než pronajímatel. „Jeden náš klient vyprávěl, jak až dodatečně, když nemohl neplatiče dostat z bytu, zjistil, že má bydliště na obecním úřadě. Stačilo přitom si adresu prověřit předem,“ vzpomíná makléř. Podle něj je také dobré zjistit si, zda budoucí nájemník není v registru dlužníků, a od věci není ani vyžádat si doporučení od zaměstnavatele. V mnoha evropských zemích je to běžnou praxí.

Zdokumentujte stav

Stejně jako existují nepřizpůsobiví nájemníci, kteří dokážou byt zdevastovat, tak se naopak někteří majitelé nemovitostí snaží nějakou škodu hodit na nevinného. „V případě uzavření nájemní smlouvy je vhodné podrobně zdokumentovat stav bytu ke dni předání, ať je možné při ukončení nájemního vztahu zhodnotit, zda nájemce způsobil na bytě nějaké škody,“ radí Lukáš Štrajt, vedoucí právního oddělení M&M Reality. Klienti této realitky by si v úplně ideálním případě přáli prý solventního jednotlivce, který má zájem o dlouhodobý pronájem.

Nekuřáka a bez zvířat

Jenže zákon majiteli bytu neumožňuje smluvně nájemci zakázat třeba pořízení pejska. Majitel má tak jedinou možnost: dohodnout se předem a mít uzavřenu smlouvu na dobu určitou, kterou při nedodržení podmínek už neprodlouží.

Realitní makléřka Kateřina Holoubková: Zásadní rady pro pronajímatele a nájemníky

Pro pronajímatele...

Zeptejte se zájemce na předchozí reference z nájmu, na zaměstnání a zkontrolujte si ho přes registry dlužníků. Zájemce nemá povinnost vám tyto informace říct, ale pokud nemá co skrývat, nebude s tím dělat drahoty.

Od nájemníka vyberte vratnou kauci ve výši 1 až 3měsíčních nájmů tak, aby v případě škody na majetku či při neuhrazeném nájemném bylo z čeho případný dluh uhradit. 

Uzavírejte smlouvu jen na dobu určitou, můžete se tak snadněji rozhodnout, zda vám nájemník vyhovuje a chcete ji prodloužit. 

Všechny služby, které lze, převeďte na nájemníka, vyhnete se tím případným nedoplatkům například na elektrice či plynu.

Pro nájemníky...

Nájemní smlouvu uzavírejte v písemné formě a vždy se v katastru nemovitostí ujistěte, že ji podepisujete s vlastníkem nemovitosti či jím pověřenou osobou.

Zkontrolujte, zda smlouva obsahuje údaje vlastníka, údaje o nemovitosti, výši nájemného a služeb, splatnost nájemného a dobu trvání nájmu.

Trvejte na předání na nemovitosti, celou ji důkladně projděte, zkontrolujte a případné nedostatky zaneste do předávacího protokolu.

Odečtěte stav vody, elektřiny, případně plynu či hodnot ústředního topení, abyste zaplatili jen to, co sami spotřebujete. A nezapomeňte pravidelně kontrolovat platby za nájemné a služby.

Ptám se, pane premiére: Andrej Babiš hodlá o drahých hypotékách jednat s Jiřím Rusnokem

Video
Video se připravuje ...

Ptám se, pane premiére: Andrej Babiš hodlá o drahých hypotékách jednat s Jiřím Rusnokem