Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 největších mýtů o hypotéce! Odborníci prozradili, čeho se bojíme zbytečně

/
  • 9. března 2020 ● 11:40

    Zakázali jste si přemýšlet o hypotéce, protože na ni nikdy nedosáhnete? Bojíte se obřích měsíčních splátek či neprodejnosti bytu s hypotékou? Možná jste jen uvěřili některému z mýtů a s hypotékou si nakonec budete rozumět.

  • 1.

    Závazek na celý život 

    Záleží na vás, na jak dlouhé časové období si splátky rozložíte. „Nejčastější doba, na kterou si Češi sjednávají hypotéku, je v současné době 25 let,“ říká Marián Holub z Wüstenrot. Počítejte ale s tím, že čím nižší splátky, tím delší bude doba splácení.

  • 2.

    Banka půjčí jen drobné

    Čím víc vyděláváte, tím víc vám banka půjčí. Maximálně dostanete úvěr ve výši devítinásobku ročního příjmu domácnosti. „Například pokud jako partneři vyděláváte dohromady 50 000 Kč čistého měsíčně, váš strop je 5 400 000 Kč,“ vysvětluje Radek Vachulka z České spořitelny.

  • 3.

    Už nejde nic změnit

    Omyl. Hypotéku je možné upravovat podle aktuálních potřeb. „Pokud klient našetří během trvání hypotéky nějaké prostředky navíc nebo typicky získá prostředky z dědictví, může si hypotéku zkrátit mimořádnou splátkou,“ vysvětluje Holub.

    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Splátky jsou vražedné

    Splátky hypotéky a nájem jsou často téměř stejně vysoké. „Srovnali jsme nájmy 60metrových bytů s měsíční splátkou hypotéky na 20 let v případě, že bychom si byt koupili. Výsledky dopadly ve prospěch hypotéky, která vychází v průměru o 1200 korun levněji než nájemné. Výjimku tvoří jen velká města, tedy Praha, Brno a Plzeň,“ tvrdí Martin Fritsch z Wüstenrot.

    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Zatížený byt neprodáme 

    Nemovitost s hypotékou prodáte stejně jednoduše, jako kdybyste na ní hypotéku neměli. „Banka musí s prodejem nemovitosti souhlasit, ale jde obvykle jen o formalitu,“ vysvětluje Radek Vachulka. Nemovitost jde prodat a penězi hypotéku předčasně splatit. Nový kupující si může vzít novou hypotéku, kterou splatí hypotéku prodávajícího, nebo je možné převést současnou hypotéku na nového majitele.

    Autor: BNP Paribas

  • 6.

    Bez úspor na ni nedosáhnu

    Banky už sice nepůjčují 100 % ceny nemovitosti, ale existují i další cesty, jak na hypotéku dosáhnout. „Banky nabízejí i řešení pro ty, kteří nemají na minimální 10% spoluúčast. Přímá cesta vede přes dočasné ručení dalším bytem či domem s dostatečnou zástavní hodnotou,“ vysvětluje Vachulka. Nemusí jít o vaši vlastní nemovitost, ale třeba rodičů či prarodičů. „Jakmile za pár let doplatíte částku nutnou pro vyvázání druhé nemovitosti, zástavní právo se ze smlouvy vyškrtne,“ dodává.

  • 7.

    Odborník: Vlastnit nemovitost je lepší než úspory v bance

    Vlastnit nemovitost je podle řady odborníků výhodnější než mít úspory v bance. Peníze totiž vlivem inflace každý den o něco ztrácejí hodnotu. „V roce 2019 dokonce o 2,8 %, tedy ze stokoruny na začátku ledna jste na konci roku měli jen 97,20 Kč,“ vysvětluje Jiří Procházka z Wüstenrot. Vklady na spořicích účtech jsou přitom podle ČNB úročeny průměrně jen 0,51 %. A to jsou úroky ještě daněny. „Spořicí účty tedy nepokryjí ani ztrátu z inflace. Nemovitost si svou hodnotu ale uchovává,“ dodává Procházka.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Bohdanka: Jo, Češi se bojí hypotéky, což je jedna z nejlepších forem investice, a pak klidně nakoupí prašivé dluhopisy.
www.ri­ziko­vedlu­hopi­sy.cz­.. poučte se zde prosím.

(09. 03. 2020 17:23)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy