Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Komunistu Filipa zpražili za slova pro Rusy. Zaorálek mu vmetl zrůdy i lži o historii

Autor: simao - 
3. června 2020
18:50

Šéf KSČM Vojtěch Filip dál čelí kritice za svá slova o československých legionářích, která pronesl v ruském médiu Krasnaja zvezda, kde jako barbarské označoval odstranění sochy maršála Koněva na Praze 6 – což Rusové přesně chtěli slyšet, proti odstranění sochy totiž dál protestují. Filip si myslí, že neřekl nic špatného. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) mu však vytkl, že udělal krok vstříc ruskému lživému zkreslování historie. Takovému, které legionáře dle něj označuje dokonce za „zrůdy“.

Debatu nad Filipovými slovy vyvolal návrh předsedy STAN Víta Rakušana, aby Sněmovna řešila přínos československých legií. „Já osobně československé legionáře považuji za ty, kteří se výrazně zasloužili o svobodnou existenci našeho československého demokratického státu,“ upozorňoval.

Rakušan se pozastavoval nad slovy Vojtěcha Filipa pro ruský armádní deník Krasnaja zvezda, kde Filip kritizoval „zločinné“ odstranění sochy maršála Ivana Koněva na Praze 6 a označil to za urážku a barbarský čin.

„Členové KSČM a další čeští občané kladně hodnotí skutečnost, že ruská vláda nemá zájem na tom, aby nutila místní úřady stavět památníky těm českým legionářům, kteří v Rusku nikoho neosvobozovali a neudělali nic dobrého pro nejskvělejší světovou socialistickou revoluci minulého století v roce 1917 v Rusku,“ řekl ruskému deníku Filip.

„Já si nemyslím, že se jednalo o nejskvělejší socialistickou revoluci minulého století, já si myslím, že se jednalo o tragédii, která způsobila mnoho zmařených životů,“ reagoval na jeho slova dnes ve Sněmovně Rakušan. „Jednalo se o tragédii, která byla podobnou tragédií jako nacistické peklo, protože se jednalo o dvě diktatury, které deformovaly normální žití po celé 20. století,“ upozornil. 

A po dohodě se šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) navrhl usnesení, jehož první bod zní: „Poslanecká sněmovna se distancuje od rozhovoru místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa v médiu ministerstva obrany Ruské federace Krasnaja zvezda.“ K hlasování o něm se dnes poslanci nedostali, debata byla přerušena.

Šéf komunistů Filip se však u řečnického pultíku stihl bránit, že si nenechá zavřít ústa a zakázat říkat, co si myslí. „Mohu říct, že jsem žádný výrok, který by poškodil dobré jméno československých legií, neřekl. Řekl jsem, že v ČR existují lidé, kteří mají různý názor na československé legie. A to je pravda. Těžko můžeme někomu nařídit, aby říkal jenom to, co si myslí jednotlivec v tomto státě, byť by byl jakkoli postavený,“ tvrdil Filip.

Video  Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6. (3. dubna 2020)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Filip míní, že když v ČR demontujeme památník maršála Koněva a „státní moc, tedy ministerstvo obrany, nedělá nic a říká, že je to věcí samosprávy, což úplně není pravda“, tak „chtějte po ruské straně, aby tam postavili ty dva památníky (legionářům), které dosud nestojí“.

Podle Filipa je porušována smlouva z roku 1993 mezi Ruskou federací a ČR, kterou „podepsali v té době Boris Jelcin a Václav Havel, jak upozorňoval ve Sněmovně. „My památníky odstraňujeme v rozporu s touto mezinárodní smlouvou a chceme, aby oni nové památníky instalovali,“ pokračoval Filip a dodával: „Nikdo nemůže zpochybnit, že hlavní tíha na osvobození Československa byla na Rudé armádě. Historická fakta jsou jednoznačná. 140 tisíc mrtvých vojáků při osvobozování Československa.“

Zaorálek: Rusové zkreslují historii, legionáři nebyli zrůdami

Do Filipa se následně pustil ministr kultury a bývalý šéf resortu zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Z pohledu toho, co já jsem zažil, se celá ta věc jeví významně jinak, než tady zaznělo z úst místopředsedy Vojtěcha Filipa,“ upozornil.

„V případě Ruska jsem měl často někdy úplně opačný pocit – v některých místech, jako je Vladivostok, se obyčejní občané k téhle české historii stavěli docela příznivě a byly to spíš úřady, které jim bránily a stavěly se k tomu úplně jinak,“ uvedl Zaorálek.

Podle Zaorálka se totiž na ruské straně prosazuje taková interpretace historie, která se hodí – a vzniká zkreslený, idealizovaný, nepravdivý a lživý ruský obraz historie, který se týká historie naší.

„Když se zabýváte nejen interpretací těchto let, ale třeba interpretací roku 1968, tak zjistíte, že v Rusku se stále více posunuje narativ, že to, co se odehrálo v roce 1968 v Československu, nebyla žádná agrese, protože ty dějiny se vykládají naprosto pozitivně. Rusko nikdy neselhalo, ani tehdy, ani potom. Tady se vyvíjí určitý narativ ruské historie 20. století, ve které je celá řada zkreslených věcí a ty se učí ve školách a ty se vysílají v televizi,“ upozornil ve Sněmovně Zaorálek.

„Čeští legionáři nebyli těmi zrůdami, za které je vydávají tyhle často ruské interpretace, stejně jako není pravda, že rok 1968 byl záchranou proti kontrarevoluci,“ pokračoval ministr.

Video  U sochy maršála Koněva v Praze 6 se 28. prosince 2019 sešli příznivci i odpůrci odstranění sochy.  - David Malík
Video se připravuje ...

Rusko s námi nehraje poctivou hru, míní ministr

Zaorálek proto apeloval na to, že je důležité, co poslanci v podobných rozhovorech říkají, aby se nepřistoupilo na zkreslování, které se „dneska bohužel v Rusku děje“ a „rok s rokem se stále více vyhrocuje“. „My přece jsme povinni hájit určitý obraz českých dějin, opírat se v něm o fakta a ne zase to zkreslovat na druhou stranu, ale trvat na některých věcech (...) Nevymýšlet si, ale hájit to, co hájit musíme,“ vyzýval Zaorálek.

Filip dle něj ale udělal „krok vstříc výkladu ruských dějin“. „Není možné, aby nám na hlavu hrnul někdo něco, co je nepravdivé, lživé a hrubě zkreslující,“ postěžoval si Zaorálek, který upozorňoval na to, že se i z vyšších míst v Rusku „přiživuje špatná pověst legií v Rusku“ a deformuje se obraz roku 1968. „Proti tomu se prostě musíme ozvat,“ míní Zaorálek. „Je mi to velice líto, ale Rusko je v tomto dneska velmi špatným partnerem, nehraje s námi poctivou hru,“ dodal ministr.

Petříček: Rodiny vzpomínají na dědy a pradědy legionáře

Podstatně méně výbušný byl současný ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který se omezil na konstatování, že „čelíme snahám o monopolizaci výkladu historie“ a vyzdvihl význam československých legií a legionářskou tradici.

„V mnohých rodinách dodnes vzpomínají na dědy a pradědy, kteří bojovali na Piavě nebo si prošli sibiřskou anabází. Legionář pro nás byl a zůstává vzorem aktivního a angažovaného vlastence. To, že legie v Rusku byly zavlečeny do ruské občanské války, bohužel předurčuje nejednoznačný vztah ruské společnosti k nim. Asi nepřekvapí, že hodnocení legií se liší podle politického názoru toho, kdo hodnotí,“ říkal Petříček.

Ministr připomněl, že každá oběť války si zaslouží důstojný odpočinek a projev lidské úcty, ale řada hrobů a pomníků je ve špatném stavu a některé nebyly ani instalovány, např. v ruské Samaře, i když ČR vyzývala Rusko, ať tak učiní. „ČR a české obce se příkladně starají o více než čtyři tisíce ruských hrobů a památníků (...) Své závazky plníme a já bych chtěl odmítnout jakákoliv obvinění, která jsou vůči nám vznášena,“ dodal Petříček.

Video  Pekarová Adamová: Nejsme ruská gubernie. Vláda mlčí, šéf KSČM Filip hájí ruské zájmy.  - Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

kajineknahrad ( 4. června 2020 19:33 )

Buď rád, že kulisák byl věčně ožralý. Kdyby nebyl věčně ožralý, tak by museli komouši neboli zločinci viset na lucernách.

kukuku ( 4. června 2020 09:21 )

Když v Rusku nějací ruští Hřibové, Novotní hodnotí naše legionáře působící ve složité době, složité zemi rudo­arměj­ců+bě­logvar­dějců ... musí být v Rusku pohled na legionáře stejně rozpolcený jako na sochu Koněva.

cupakabra ( 4. června 2020 07:53 )

blamal ( 3. června 2020 22:51 )

Vecne ozraleho kulisaka? No to asi ne. Vecne ozraleho prognostika, ktery estebaka jiz dvakrat jmenoval premierem.

blamal ( 3. června 2020 22:49 )

Jde o toho Zaoralka, ktery vystudoval marxismus leninismus a politickou ekonomii? O toho Zaoralka, ktery za totace delal v CT Ostrava dramaturga, coz se tehdy rovnalo hlavnimu cenzorovi? Roztomile!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa